Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Pusztulnak a vadgesztenyefák

Makó - Barnulnak a vadgesztenyék levelei: a pusztulásért a vadgesztenyelevél-aknázómoly a felelős, amelyet 1984-ben fedeztek fel Macedóniában. Az ezredfordulóra már Európa valamennyi országában, így hazánkban is súlyos károkat okozott. Makón és a környékbeli településeken is tapasztalhatjuk, hogy őszbe borulnak a gesztenyefák. A problémával az ország egész területén küzdenek.
– Másodszor rajzanak a vadgesztenyelevél-aknázómolyok, az önkormányzatok permetezéssel védekeznek – tudtuk meg Ádók Jánosnétól, Makó főkertészétől. A városban több vadgesztenyesor is található: a Teleki László, az Úri és a Vörösmarty utcában. A fák permetezése évente 3 millió forintba kerül.

Hatékonyabb módszer lenne az injektálás – ilyenkor a növényvédő szert a fába juttatják, a szállítószövetek segítségével jut el a levelekbe. Az eljárást tavasszal végzik, egy átlagos méretű fa injektálása mintegy 20 ezer forintba kerül.

A fák leveleit az aknázómolyok
A fák leveleit az aknázómolyok támadták meg.
Fotó: Szabó Imre

A legegyszerűbb védekezési mód, ha ősszel a lehullott leveleket összegyűjtjük, elszállítjuk és megsemmisítjük, ez azonban kétélű fegyver, hiszen fürkészdarazsak is lehetnek a levelekben, amelyek a molyok természetes ellenségei.

Az aknázómolyok nagyon szívós állatok, számuk egy kemény tél után sem csökken érdemben: a rekkenő hőséget éppúgy elviselik, mint a kemény fagyokat. A petékből kikelő hernyók a levelek szöveteivel táplálkoznak, az ereket érintetlenül hagyják. 5 milliméteresek, körülbelül 350 moly fejlődik ki egy levélen.

A fák a korai levélhullás miatt nem jutnak megfelelő tápanyagmennyiséghez, ellenálló képességük jelentősen csökken a gomba- és egyéb betegségek ellen.

Olvasóink írták

 • 2. hajosinas 2012. július 14. 22:36
  „Rég várom a lehetőséget,hogy e tárgykörben cikk jelenjen meg.
  Nos, kérem az illetékeseket, jó lenne ha szóvá tennék a szúnyogirtást végző növényvédő állomásnak,hogy sziveskedjen az irtás megkezdése előtt a permetszer tartályt kimosni.Ugyanis minden szúnyogirtást követő napon a fák és bokrok leveleinek egy része lehullik.Feltételezhetően azért, mer gyomirtó permetszer maradhat minden esetben /kényelmi okokból / a tartályban.Mivel a permetezést a város DK-i részén kezdik a Maros part,Lesi, Ószentlőrinc,Gerizdes így elsősorban ezen a részen észlelhető a jelenség.De a Ráday ltp-nél a Rákóczi utcán is láttam már lehullott lombot a szúnyogirtást követő napon.
  Nem vitatom a gesztenyefák kártevő gombáinak jelenlétét, de megjegyzem, hogy esetenként nem ártana csapadékszegény nagy meleg időszakokban a fákat is megöntözni.Még akkor is ha öreg fák.Mert az aszályban ők is szenvednek.”
 • 1. Egyolvasó 2012. július 12. 13:23
  „Nos meg lett magyarázva lehet is kivágni mindet. Éljen a klímaváltozás!
  Csak azt az egyet ne felejtsük el, ezt a földet az unokáinktól kaptuk kölcsön, és bármily szomorú vissza kell adni nekik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

160 milliót ért a hamis ruha

A NAV dél-alföldi régiójának pénzügyi nyomozói és pénzügyőrei közösen buktattak le egy hamis ruhákat forgalmazó makói férfit. Tovább olvasom