Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Régi szeméttelepek Makó környékén

Makó - Ahány ház, annyi szokás a Makó környéki településeken a lakossági szemétszállítás és -kezelés, valamint -szolgáltatás ügyében. Ami lényegében mindegyik falu esetében közös: a régi szeméttelepek rendbetételére, rekultivációjára még várniuk kell.
Évekkel ezelőtt nagy vihart kavart egy cikkünk, amelyben arról számoltunk be: miközben a környezetvédelmi tárca elutasította azt a pályázati kérelmet, amelyben pénzt szerettek volna szerezni a régi, lezárt kövegyi szeméttelep rendbetételére, a környezetvédelmi szakhatóság bírsággal fenyegetőzött arra az esetre, ha a rekultivációt nem végzik el záros határidőn belül. Megoldódott-e azóta ez a helyzet? – kérdeztük a megye legkisebb falujának polgármesterét, Galgóczkiné Krobák Máriát. Megtudtuk, Kövegy azóta nem kapott újabb felszólítást, bár az is igaz, hogy a szeméttelep ténylegesen nem az önkormányzat tulajdona, egy magánszemélyé.

A régi szeméttelep ügyében Földeákon is hasonló a helyzet. Az önkormányzat minden lehetségest megtett azért, hogy a valamikori gyűjtőhely ne károsítsa a környezetet, például figyelőkutakat is ástak – a rekultivációra viszont azzal egy időben kerülhet sor, ha felépül Orosházán az uniós támogatásból tervezett, három megyét érintő regionális hulladékégető – tájékoztatta lapunkat Vass Imre polgármester. Földeákon szelektív hulladékgyűjtés is folyik.

A régi szemétlerakó végső rendbetétele ügyében várakozó állásponton van Kiszombor is, ugyanakkor a falu határában éppen egy évvel ezelőtt megnyílt egy új, korszerű hulladékudvar, a szegedi ISPA-projekt részeként. Szegvári Ernőné polgármester elmondta: az emberek az elmúlt egy évben megszokták, megkedvelték a lerakót, és bebizonyosodott, hogy csakugyan szükség van rá. Szezon idején például a hagymatermesztők udvarában annyi zöldhulladék gyűlik össze, hogy azt már úgysem lehet kezelni, ha nejlonzsákokat kérnek, amiket utána a kuka mellé kiraknak. A szabály az, hogy azok, akik rendszeresen fizetnek a szemétszállításért, ráadásként napi egy köbméter háztartási hulladékot vihetnek az Óbébai úton, a régi szeméttelep helyén működő korszerű hulladékudvarba, amely ráadásul évi 5 köbméter lomot és építési törmeléket, valamint némi veszélyes hulladékot is befogad háztartásonként.

Díjak

Kiszomboron kétféle kukát használhatnak a zomboriak: 120 vagy 240 litereset, az előbbit havi 1315, az utóbbit 1725 forintért ürítik ki. Kövegyen a díj attól függ, hányan élnek a háztartásban – egy 4 tagú családnak például kéthavonta 3000 forintjába kerül a szolgáltatás. Földeákon 120 literes gyűjtőt használva 1245 forintot fizetnek minden hónapban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 évet vártak a romák a hintákra Apátfalván

Apátfalva - Már a rendszerváltás előtt is hangoztattam, hogy az apátfalvi romáknak is kell játszótér – mondta Károlyi Sándor, a megyei közgyűlés kisebbségi tanácsnoka a tegnapi átadóünnepségen. Tovább olvasom