Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Román víztisztító technológiát tesztelnek Csanádpalotán

Csanádpalota - Azt a víztisztító technológiát fogják a héten Csanádpalotán a hazai ivóvízminőség-javító programnak felajánlani egy bemutatón, amelyet a kisvárosban próbált ki egy román cég. A társaság az ideiglenes és a végleges arzénmentesítést is képes megoldani – meghökkentően olcsón.
A héten visszatérnek Csanádpalotára annak a romániai cégnek a képviselői, akik egy hazai léptékkel mérve rendkívül olcsó, az arzéntartalom csökkentésére is alkalmas víztisztító technológiát dolgoztak ki és teszteltek a megye legfiatalabb városában – tájékoztatta lapunkat Kovács Sándor polgármester. A látogatás célja: szeretnék módszerüket a magyar ivóvízminőség-javító program számára felajánlani. Mint megírtuk, Csanádpalota önkormányzata a temesvári egyetem közreműködésével a Buzauban működő Grup Romettel 2 és fél éve vette fel a kapcsolatot azért, mert mint sok magyar településen, itt sem felel meg a csapvíz a szigorúbbá vált szabványoknak. A problémát itt nemcsak az arzén-, hanem a magas bór-, kén- és nátriumtartalom, illetve a sok baktérium is okozza.

A víztisztító berendezések gyártásában Európa-szerte piacvezető cég olcsó, de a szabványoknak ugyancsak megfelelő eljárást kínált a probléma megoldására. A kifejezetten a palotai igényeknek megfelelő berendezést ki is próbálták, a megtisztított vizet pedig hazai és romániai akkreditált laboratóriumok is az uniós szabványoknak megfelelőnek minősítették. A módszer előnye: a víz tisztításához szükséges beruházást az eredetileg tervezett összeg harmadából lehetett volna kihozni úgy, hogy vízdíj is csak szerény mértékben drágult volna. Csanádpalota ezért ki is akart lépni a víztisztításra alapított önkormányzati társulásból, hogy önállóan oldja meg a város víztisztítását.

Az hamar kiderült, hogy a kisváros az ügyben nem léphet önállóan, mert időközben az állam vette kézbe az ivóvízminőség-javítás teljes országos programját. Ugyanakkor ennek költsége nem mindegy – vélekedik Csanádpalota első embere. A romániai társaság számára a kisváros önkormányzata most bemutatót szervez, amelyen a szakemberek ismertetni fogják az általuk kidolgozott technológiát, és elhozzák a palotai ivóvíz szűrésére kifejlesztett, de a különböző ivóvizek jellegének megfelelően módosítható berendezést is. Erre igyekeznek meghívni mindenkit, aki az ügyben döntési pozícióban van. Kovács Sándor úgy tudja, a társaságnak mind az ideiglenes, mind a végleges tisztításhoz megvannak a készülékei, így akár a lajtos kocsik is feleslegessé válhatnak.

Olvasóink írták

 • 10. szentmiki 2013. január 15. 11:42
  „8. Lohengrin, Látom , egyre jobban belezavarodsz a marhaságaidba, mint azok, akik rá akarják erőltetni egy teljesen felesleges, káros beruházást a falu lakóira. Vagy benne vagy a bizniszbe?”
 • 9. istvang58 2013. január 15. 09:45
  „Lohengrin!
  Gratulálok a helyesírási tudásodhoz, csak az a baj, hogy genetikailag nem vagyt Te egy kicsit sérült?
  Sajnos az orszá is ilyen elmaradt tudásúakkal van tele.
  Elképzelhető, hogy egy szenyvízcsatornázás jó visszacsordogáló pénzt hozna a kedves vezetőknek!! ???”
 • 8. Lohengrin 2013. január 14. 20:14
  „Csak egész picit kellene odafigyelnie, ennek a rettentő okos népnek, észrevenné talán, mindahány, hogy azon a vízen nőtt fel, abban fürdette az anyukája, amit, most ...........Én, átgondolnám! Persze, te tudsz valamit, akárki is vagy!”
 • 7. Lohengrin 2013. január 14. 20:03
  „Próbálnék gombvarrással, de nem tehetek arról, illetve amiatt, hogy valaki, valakik, nem értik, nem akarják érteni, azt, hogy a vízvezeték bizony bizony azbeszt-csőböl van..Emmá csak ígyen van! Furcsa, talán, tele vagyunk arzénnel!
  Ez a nép, nemhalt ki még EDDIG! Most viszont: Az UNIO- szerint....Végünk van....”
 • 6. ivancsomkin 2013. január 14. 18:00
  „Ha már itt tartunk érdemes lenne megemlíteni azt a tényt,hogy Csanádpalota ivóvízvezetékeinek nagy része még mindig azbesztos eternit cső ami mint tudjuk rákkeltő.
  Erre varrjál gombot lohengrin!”
 • 5. szentmiki 2013. január 14. 17:26
  „4. Lohengrin, a helyesíráson túl igaza van, mi abban a baromság, kifejtenéd? Mondj például egy intelligens okot, ami indokolja a csatornázást például, láttad már a víztisztító szűrőjét, vagy csak a mosógépéét? Érdemes lenne gondolkodnod, " mielőtt baromságokat írsz erre az oldalra!"”
 • 4. Lohengrin 2013. január 14. 14:12
  „Érdemes lenne megnézni az 1960-as években épült csőhálózat belső falát is. Valószínű rengeteg lerakódott alga és egyébb szemét található a csőhálózatba, amit nem tudnak kimosni, esetleg csak a hálózat cseréjével oldható meg.
  Az tiszta ivóvíz helyett a szenyvízelvezetést erőltetik, hogy még töb közműfizetéssel terheljék a falut.
  Jelenleg szenyvíz minőségű vízért kell fizetni a lakosságnak.
  Érdemes lenne megtanulnod a magyar helyesírás szabályait is, mielőtt baromságokat írsz erre az oldalra!”
 • 3. Lohengrin 2013. január 14. 14:04
  „<moderálva>”
 • 2. szentmiki 2013. január 14. 12:03
  „1. istvang58, rendkívül diplomatikusan, de nagyon így van...”
 • 1. istvang58 2013. január 14. 10:17
  „Érdemes lenne megnézni az 1960-as években épült csőhálózat belső falát is. Valószínű rengeteg lerakódott alga és egyébb szemét található a csőhálózatba, amit nem tudnak kimosni, esetleg csak a hálózat cseréjével oldható meg.
  Az tiszta ivóvíz helyett a szenyvízelvezetést erőltetik, hogy még töb közműfizetéssel terheljék a falut.
  Jelenleg szenyvíz minőségű vízért kell fizetni a lakosságnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novák István 75 éves

A 2008-ban Prima Primissima Díjjal is kitüntetett szakember nem pihen: jelenleg Makó, Orosháza és Szarvas főépítésze. Tovább olvasom