Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Rudolf Péter Páger-gyűrűt kap

Makó - Rudolf Péter Jászai-díjas kiváló művész veheti át Makó polgármesterétől, Buzás Pétertől idén a Páger-emlékgyűrűt.
A rangos díjat egy évtizede alapította a város önkormányzata azért, hogy kifejezze tiszteletét a makói születésű Páger Antal iránt. A kitüntetett Téni bácsi kedves arany pecsétgyűrűjének a mását kapja, amelyet a leszármazottak hozzájárulásával készíttet el minden évben az önkormányzat. A díjazott személyéről most is a már megszokott összetételű szakmai kuratórium – Hegedűs D. Gézaés Tordy Gézaszínművész, Réz András filmesztéta, valamint a várost képviselő, makói születésű színművész, Szalma Tamás és Gyarmati Antal, az egyetlen fiú Páger unoka – döntött. Az elismerést a hagyományoknak megfelelően a színészóriás születésének évfordulóját követő emlékünnepségen adják át – január 30-án, vasárnap a Hagymaházban.

Rudolf Péter kapja a Páger-gyűrűt. Fotó: DM/DV
Rudolf Péter kapja a Páger-gyűrűt.
Fotó: DM/DV

Rudolf Péter 1959-ben Budapesten született, de gyermekkorát vidéken töltötte, tizennégy éves korában került újra a fővárosba. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1983-ban végzett, ettől az évtől 1998-ig a Vígszínház társulatának tagja volt, azóta szabadúszó. Munkásságát színészként és rendezőként több mint 50 színdarab és ugyanennyi film jegyzi. Első filmes rendezése az Üvegtigris volt, amelyet Kapitány Ivánnal közösen rendezett – a második és a mostanában moziba került harmadik részt már egyedül jegyzi. Sokan ismerhetik a Beugró című, színészi rögtönzésekre épülő népszerű tévéműsor állandó szereplőjeként is. Lapunknak azt mondta, nagy megtiszteltetésnek tartja a kitüntetést, Páger Antalt pedig a legnagyobb magyar színészek közé sorolja, akinek alakításai ma is frissnek hatnak. A Kőmíves Kelemen című darabban dolgozott is együtt vele, sokszor azért ment be hamarabb a színházba, hogy hallja őt. Mi több, amikor a veszprémi tévéfesztiválon 1986-ban elnyerte a legjobb férfi alakítás díját, a szakmabeliek közül egyedül Páger Antaltól kapott gratuláló táviratot. Ezt mindmáig őrzi.

Kik kaptak korábban Páger-gyűrűt?

2002: Halász Judit Kossuth-díjas, érdemes művész
2003: Garas Dezső Kossuth-díjas, érdemes művész
2004: Király Levente Kossuth-díjas, érdemes művész
2005: Venczel Vera Jászai-díjas, érdemes művész
2006: Csákányi Eszter Jászai-díjas, érdemes művész
2007: Kern András érdemes és kiváló művész
2008: Törőcsik Mari Kossuth-díjas művész, a Nemzet Színésze
2009: Kulka János Kossuth-díjas kiváló művész
2010: Bánsági Ildikó Kossuth-díjas színművész

Olvasóink írták

 • 3. gombi2 2011. január 06. 15:57
  „Jó döntés! Gratula a Művész Úrnak!”
 • 2. szilléri 2011. január 04. 23:01
  „Nem rossz a névsor !

  Szerintem egy jó színész !
  Ez szakmai elismerés !
  A díjazottak kötött van egy két művész akiknek a világnézetével nem értek egyet, de ettől független kell hogy legyen a szakmai megítélésük.”
 • 1. imre321 2011. január 04. 09:46
  „Én is akarok egyet!!!!+”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén ősszel újraéled a Návay-kultusz Makón

Szerencsétlen sorsú, elvhű politikus emlékét eleveníti föl a megyei önkormányzat azzal, hogy a makói szakközépiskolának visszaadja Návay Lajos nevét. Tovább olvasom