Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Schengen óta kevesebbet várakozunk

Nagylak - Mióta Románia is csatlakozott az Unióhoz, megduplázódott a kamionok száma a nagylaki átkelőnél. Schengen következtében pedig a személyforgalom várakozási ideje minimálisra csökkent. Érdekesség, hogy a határsértők már nem a zöldhatáron próbálnak meg bejutni hazánkba, hanem járművekbe bújva, az átkelőn keresztül.
Hosszú kamionsor torlódott fel a napokban a nagylaki határátkelő magyar és román oldalán egyaránt. Pulics János őrnagytól, a nagylaki határrendészeti kirendeltség vezetőjétől megtudtuk: amióta Románia is csatlakozott az Európai Unióhoz, náluk megduplázódott a teherforgalom. Míg korábban naponta 900–1000 kamion ment át, addig most 2000–2100.

– A szomszédaink 2007. január elsején lettek EU-tagok, mi pedig 2007. december 23-án csatlakoztunk Schengenhez. Azóta közösen ellenőrizzük az átkelőt – halljuk a parancsnoktól.

A magyar fél közel 200 fővel nem csupán az átkelőt ellenőrzi, de a 40 kilométeres zöldhatárt is, amelyből 21 kilométer a Maros, a többi pedig szárazföldi terület.

Schengen óta a legnagyobb változás Nagylakon, hogy megváltozott a személyforgalom. A ki- és belépők 95 százaléka uniós vagy úgynevezett kedvezményes állampolgár. Az utóbbi azt jelenti: ha például a német férfinak török felesége van, így ő hiába nem uniós ország állampolgára, a házastársa miatt kedvezményezett.

A ki- és belépők 95 százaléka ma már uniós vagy kedvezményes állampolgár. Fotó: Dobó Dolli
A ki- és belépők 95 százaléka ma már uniós vagy kedvezményes állampolgár.
Fotó: Dobó Dolli

Így az utasok nagy többsége csak minimális ellenőrzésen esik át, a járművet szemrevételezik, a benne ülők okmányainál azt nézik, eredeti, illetve érvényes-e. Ha valami furcsát vesz észre az egyenruhás, természetesen részletesebb vizsgálatot is végezhet.

A harmadik országból érkezők esetében szigorúbb az eljárás. A kocsikat tüzetesen átnézik, az okmányokat is jobban megvizsgálják. Emellett őket a számítógépes adatbázis alapján is azonosítják.

Mivel hazánk lett Schengen délkeleti kapuja, több határsértő próbálkozik bejutni hozzánk, mert ha sikerül, akkor innen már jóval könnyebb dolga van, egészen Angliáig elmehet, mert nincsenek belső határok. Csatlakozásunk óta a jogsértések is megváltoztak. Korábban a zöldhatáron keresztül hozták be az embercsempészek a kuncsaftjaikat, most pedig már inkább járművekbe rejtve, a határátkelőn próbálkoznak.

Idén augusztus 31-éig 101 határsértőt fogtak el a nagylaki rendőrök, s ebből mindössze kilencet a zöldhatáron. Megnőtt a hamis papírokkal érkezők száma is.

A moldávok például román személyivel és jogosítvánnyal próbálkoznak, a bolgár nemzetiségű törökök pedig bolgár papírokkal.

Mit jelent az egyezmény?

Schengen egy luxemburgi város, ahol 1985. június 14-én az Európai Gazdasági Közösség öt tagja, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Franciaország és a Német Szövetségi Köztársaság arról állapodott meg, hogy a közös határaikon gyakorolt ellenőrzést fokozatosan megszüntetik. A szerződést 1990. június 19-én kibővítették a végrehajtási egyezménnyel, amely szerint a személyforgalom ellenőrzése a belső határokon megszűnik, s ezzel együtt erősítik a külső határokat. A megállapodás teljes mértékben végül 1995-ben lépett hatályba. Később több állam, így hazánk is csatlakozott a schengeni rendszerhez.

Olvasóink írták

 • 6. rudi 2009. október 09. 16:48
  „nem egészen. A matricaárusítás után százalékot kapnak lehúzás nélkül is. ja és biztos az út szélén ácsorgó román cigány banda is azért mászik a szádba, meg nem enged beszállni az autódba, mert kényszerből le kell vegyen. ugye? ja, végül is biztos kényszerből húz le. valamiféle kényszer biztos van mögötte. Én nem osztrák matricát akartam venni, hanem románt a román oldalon, kifelé. Végül valóban a benzinkúton vettünk kártyára, mert ott Nem húztak le!!”
 • 5. SztrogofMihály 2009. október 07. 05:25
  „rudi mi a szarnak neked autópálya matrica kintről,a Románt meg megtudod venni a benzinkutakon kint! Egyébként az egész történetnek az a lényege amit napiszar leírt kényszerűségből húznak le!”
 • 4. bo 2009. október 06. 20:05
  „Valószínű tudhatták, hogy fényképeznek, mert egyébként a padon lóbálnák a lábukat, mert ugye minek is oda ahol a képen látható egy "vizsgáló pad"!:-)))”
 • 3. napiszar 2009. október 06. 18:58
  „rudi a plusz 1-euró megy a Román oldalt a Romániai polgármesteri hivatal dolgozói zsebébe,ez nyilt titok ,tehát ha nem húznak le nem árulsz kint matricát,ez meg azért van mert a matrica árúsítás 99% -ban magyar kézben van,ennyi egyébként Román Nagylakon csak 3-helyen árulnak Osztrák matricát,és hogy pont mennyivel húzzanak le azt nem ők dontik el,hanem a helyi vezetés ha Magyar vállalkozó vagy kint a hivatalok mindent lehúznak rólad vagy így,vagy úgy,tehát ez egy mókus kerék!”
 • 2. rudi 2009. október 06. 16:41
  „Ahhoz képest, hogy megszüntek a határok, kell várakozni a kamionoknak, néha sorok állnak több km en keresztül. Az autópályamatricát árusító pavilonokban a román oldalon mindenhol lehúznak egy-két euróval román módra. e mellett még néhány román cigány is megpróbál lehúzni, akik a matrica árusító környékén ólálkodnak, pofátlanul mászik a szádba és követel egy két eurót, mikor mennyit azt azonban maga se tudja, hogy miért. Igazi balkáni állapotok vannak. Kellet is ezeknek a szőröstalpúaknak Unió. A jellemtelenségüket, az alamusziságukat, meg az unkorrekt magatartásukat kellene orvosolni. Németek, osztrákok stb nem kérnek pofátlan módon 4 helyett 5 eurót azért a matricáért, amire rá van írva, hogy 4 euro, a 7 eurósért meg 8 at kér a ganéj, szemrebbenés nélkül. Pitiáner, balkáni söpredékek. Lehet moderálni!!!”
 • 1. sauron2 2009. október 06. 15:34
  „és ez a sok kamion és meg dupla ennyi autó halad a 43-ason, a falvakon, városokon át és keseríti meg az ott lakók életét!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopott kocsi a határon

Kiszombor - Hamis román személyi igazolványt fedtek fel a kiszombori határrendészek egy kilépésre… Tovább olvasom