Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Százból öt gazda jut pénzhez

Ma veszik át azok a makói gazdák a nekik járó pénzt, akik a Rákóczi Mezőgazdasági Szövetkezet felszámolása során hitelezői igényt jelentettek be, és követelésük mellett végig kitartottak. Budai Zoltán felszámoló nem árulta el, talált-e szabálytalanságot az eljárás során, és ha igen, tett-e feljelentést bárki ellen.
Mint múlt decemberben megírtuk, szerencsés fordulatot vett a makói Rákóczi szövetkezet felszámolása: azok az egykori földbérbeadók, akik kitartottak követelésük mellett, megkapják a nekik járó összeget, a felszámolás során ugyanis olyan részvények kerültek elő, amelyek fedezik ezt a tartozást. Ők persze nincsenek sokan, csupán öten. Az egyik károsult, az idős Brútyó Imre által felkutatott mintegy hatvan gazdatárs közül ugyanis – nem bízva a sikerben – alig több, mint tucatnyian jelentették be igényüket a végelszámolást, majd felszámolást végző Horizont Holding Rt.-nél, nagy részük ráadásul feladta a várakozást időközben. A szövetkezet ugyanakkor becslések szerint több mint száz földhaszon-bérbeadónak maradt adósa összesen közel tízmillió forinttal.

A gazdálkodó szervezet a kilencvenes évek vége óta művelte a károsultak területeit földhaszonbérleti szerződés keretében, ám a 98-tól 2000-ig terjedő időszakban nem, vagy csak részben fizetett haszonbért. A Rákóczi végül 2000 augusztusában értesítette a gazdákat arról, hogy a velük kötött szerződést egyoldalúan felbontja, mert a nehéz gazdasági körülmények között nem tudja folytatni a termelést – tartozásait viszont nem rendezte. Az egykori haszonbérlők többsége néhány tízezer forintot veszített el emiatt, de sokan vannak olyanok is, akiknek a százezres nagyságrendet is meghaladja a követelése. Brútyó Imre most arról tájékoztatta lapunkat, időpontot kaptak a felszámolótól, így ma gazdatársaival együtt beutaznak Szegedre, és felveszik a nekik járó pénzt.

Brútyó Imre ugyanakkor úgy véli, ezzel nincs lezárva a történet. Bár a jogban nem túl járatos, úgy véli, a szövetkezet pénzügyei körül sok szabálytalanság történt. Ha így volt, a felszámolónak joga és kötelessége az eljárás lezárultával feljelentést tenni; a munkával megbízott szakember, Budai Zoltán azonban érdekes nyilatkozatot tett lapunknak. Amíg az eljárás tartott, arra hivatkozva utasította el kérdéseinket, hogy csak az eljárás végén derül ki, a hatóságokhoz kell-e fordulnia. Most pedig azt mondta, hogy miután az eljárás lezárult, az ő képviseleti joga megszűnt, ezért nem nyilatkozhat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemétért ajándék

Már délelőtt megteltek a konténerek tegnap Makón, a Teleki utcán, ezért újakat kellett hozni a… Tovább olvasom