Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Szent László falujában sem lesz egyházi iskola

Földeák - Megháromszorozódott a hittanra járó gyerekek száma Földeákon, hamarosan köztéri szobrot avatnak az iskolát is létrehozó Oltványi Pál plébános tiszteletére. Mégsem vetődött föl, ami Makón, hogy itt az idő egyházi kézbe adni az oktatást.
Két szentnek, Istvánnak és Lászlónak is van köztéri szobra Földeákon, a lovagkirály nevét viseli a plébánia mellett a település főtere. Három hónap múlva újabb szobrot avatnak: Oltványi Pálét (1823–1909), aki a Ferenc József és a Szent Sír lovagrend lovagja, pápai kamarás és földeáki plébános volt 1854-től. Ő honosította meg a vendégcsalogató látványosságként most is népszerű Rózsalakodalmat, kápolnát, templomot és iskolát építtetett a településen.

Apácának öltözött felső tagozatosok az idei farsangon. Pontosan érzik, hol a határ. Iskolai fotó
Apácának öltözött felső tagozatosok az idei farsangon. Pontosan érzik, hol a határ.
Iskolai fotó

Nem lett volna váratlan, ha a földeáki önkormányzatnál – hasonlóan Makóhoz, Algyőhöz, más településekhez az országban – felmerül a helyi általános iskola egyházi kézbe adásának lehetősége. Annál is inkább, mert a falu papja az a Katona Pál esperes-plébános, aki a kilencvenes években Makón a Szent István Egyházi Iskola elindítója, működtetője volt. – Amikor Földeákra kerültem, harminc gyermek tanulta a hittant, most 90-nél tartunk – Maroslelén 60-nál –, és a minap is jelentkeztek ketten, ezért kértem a művelődési házat, hadd tartsunk bizonyos foglalkozásokat ott, mert így férünk el – halljuk Katona Páltól.
A lelkes pap ugyanakkor azt mondja, ő sem gondolt arra, hogy át kellene venni az iskola működtetését. – Az állami oktatás abból a szempontból lehet jobb, hogy egységes tananyag és követelményrendszer jellemzi. Meggyőződésem, hogy az egyház előtt most inkább az idősgondozás terén kínálkoznak nagy feladatok, ebben a korban sokat jelent az a támasz, amelyet mi nyújtunk.

Vass Imre: Ennél többet akkor sem tudna hozzátenni az egyház a neveléshez, ha átvenné az intézményt.
Vass Imre: Ennél többet akkor sem tudna hozzátenni az egyház a neveléshez, ha átvenné az intézményt.
A szerző felvétele 

A képviselő-testületben az iskola jövője kapcsán szóba került az egyházi működtetés, de végül nem készítettek ilyen előterjesztést. – Nálunk nagyon jó a kapcsolat az egyház és az iskola között, az esperes úr minden kezdeményezése megvalósul, ennél többet az egyház akkor sem tudna hozzátenni az itteni neveléshez, ha átvenné az intézményt – mondja Vass Imre polgármester.

– Azt sem gondolom, hogy az egyházmegye szeretné átvenni ezt az iskolát, mert kapott már ilyen feladatot bőven az utóbbi időben. Nem valószínű, hogy az egyházi intézményeknek eddig kifizetett dupla normatíva sokáig fennmarad. Minket az iskolaműködtetés anyagi vonzata foglalkoztat most igazán: mert annyit tudunk az általános iskolák állami kézbe vételéről, amennyit a sajtó ír róla. Nagyon kevés az információ, az sem világos, hogy honnan szerzi meg az állam majd azt az 55 százalékot, amelyet mi saját bevételeinkből eddig hozzátettünk a központi normatívaként kapott 45 százalékhoz. Bízunk abban, hogy akik ezen dolgoznak, okkal biztosak a dolgukban.

Olvasóink írták

  • 1. dareky 2012. május 10. 21:16
    „Úgy tűnik Földeákon normálisan gondolkodnak. Nem úgy, mint Makón.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói a legjobb klarinéttanár

A Makón oktató klarinétművész, Nagy Árpád nyerte meg a fúvószene-pedagógusok országos versenyét. Tovább olvasom