Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Szundy Gizella képeiből látható kiállítás Makón

A tanárként és festőként is ismert Szundy Gizella munkáiból nyílt kiállítás a makói József Attila Városi Könyvtárban.
Szundy Gizella Szegeden született 1914. október 14-én. Kisgyermek kora óta írt verseket. Tizenhárom évesen jött rá egy másik képességére: az emberi mozdulatok, arcok, természeti jelenségek megragadására a rajz és a festőecset segítségével.

Szegeden az állami leánygimnáziumban érettségizett 1933-ban. Egészen az érettségiig naponta látogatta a szegedi egyetem rajzolás és festés óráit, ahová rendkívüli hallgatóként került be, majd felvételt nyert a Képzőművészeti Főiskolára, ahol egészen a mester nyugdíjazásáig Glatz Oszkár tanszékén folytatta tanulmányait. Részt vett a művészettörténet oktatásában, Varga Nándor Lajos grafikusművész osztályában is rézkarcokat, fametszeteket, délelőttönként rajzokat, olajfestményeket készített modellekről. Utolsó évben átment Rudnay Gyula osztályába. A Képzőművészeti Főiskolán 1938-ban kapta meg rajz, mértan, művészettörténet és esztétika tanítására képesítő oklevelét.

Előbb az Angol Kisasszonyok budapesti iskolájában tanított rajzolást, festést és művészettörténetet, majd 1948-ban a Szendrey Júlia leánygimnázium tanára lett. 1950-53 között az ELTE TTK levelező tagozatán kémia középiskolai tanári képesítést is szerzett, 1949-től nyugdíjazásáig a Veres Pálné Gimnáziumban tanított művészettörténetet,
rajzot, festést és kémiát.

Tanári pályafutása közben folyamatosan festett és mintázott. Képeivel szerepelt a Nemzeti Szalonban, a régi és az új Műcsarnokban, az V. kerület különböző kiállítótermeiben, a pedagógus képzőművészek kiállításain. 1970-ben alkotásaiból az V. kerületben gyűjteményes kiállítás nyílt. 2001-ben a Magyarok Háza Márvány termében életmű kiállítása volt, vásárlással egybekötve az ipolytölgyesi Szent Erzsébet Gyermekotthon javára.

2004. augusztus 23-án hunyt el, halála után hagyatékát, örököse Eastland Zsuzsanna a makói József Attila Múzeumnak adta át.

A kiállítást dr. Halmágyi Pál múzeumigazgató nyitotta meg a makói könyvtárban. Megtekinthető: november 3-ig.

Dr. Halmágyi Pál múzeumigazgató beszél Szundy Gizella munkásságáról a kiállítás megnyitóján. A Makói VTV felvétele

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makón és a várostól keletre újra van gáz

A szolgáltatók nem kötelesek egyeztetni rekonstrukciós munkáikat. Tovább olvasom