Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Termálvíz váltja a gázt a makói kórházban

Makó - Makón jó néhány intézmény működik energetikai szempontból pazarló épületben, korszerűtlen fűtőrendszerrel. A kórházban már folyik az átalakítás, a szakképző iskolai centrumban készülnek rá.
A makói kórházban október vége óta folyik a fűtőrendszer korszerűsítése. A régi épületeket termálvízzel fűtik, az újat jelenleg földgázzal, de a rekonstrukció után az újat is természetes alapú energia melegíti majd – tudtuk meg Pásztor István gazdasági igazgatótól. A beruházás lényege az, hogy a lerakódásoktól megtisztítják a meleg vizet szállító csöveket, kicserélik a radiátorokat – most épp ezt a munkát végzi a kivitelező, a békéscsabai Strang Rt. –, valamint egy új, automatizált energetikai központot állítanak rendszerbe, ami ésszerűbben vezérli a fűtést. Ráadásul a rendszerben ezentúl nem a vezetékeket károsító termálvíz, hanem lágy víz kering majd, a termál csak a hőközpontban melegíti a vizet a kellő hőfokra. A munka befejezése április közepére várható, a beruházás teljes bekerülési összege pedig a tervezéssel és az előkészítéssel együtt 175 millió forint – ehhez az intézmény uniós pályázati támogatást is kapott. A felújítástól összességében éves szinten 27-30 százalékos megtakarítást remélnek, ami ugyanennyit jelent millióban számolva is, hiszen a fűtés költsége évente nagyjából százmillió forint; a megtérülési idő nyolc év.

A két makói középiskola összevonásából alakult Makói Oktatási Központ épületei sem igazán az energiatakarékos fűtésről híresek. Különösen igaz ez a Galamb József nevét viselő tagintézményre, amelynek főépülete évszázados. Itt, de az Erdei épületében is korszerűsítik a fűtési rendszert, az ajtókat-ablakokat is kicserélik tavasszal – tudtuk meg az igazgatótól, Horváth Zoltántól. Az Erdei leválik a drága távfűtőrendszerről, automatizált kazánokat szerelnek fel, ráadásul nem harminc, hanem hatvanszázalékos hatásfokkal működnek. Mindez nagyjából húszmilliós beruházást igényel. A cég, amelyik elvégzi a munkát, az éves megtakarításból kapja meg a neki járó összeget. Ezenkívül mind a két épületben napirenden van a nyílászárók cseréje, ami ugyancsak tíz-húsz millió körüli összegbe kerül. Mindezzel éves szinten tizenötmilliós megtakarítást remélnek elérni.

Tüzelés szalmabálával

Érdekes és ugyancsak spórolást jelentő újítás továbbá, hogy a tangazdaság számára egy szalmabála tüzelésű kazán beszerzését tervezi az intézmény. Ennek ára már az első évben visszajönne, ugyanis a beszerzés éppúgy kétmillióba kerül majd, mint amennyit megtakarítani lehet a berendezés használatával – a szalma ugyanis ingyen van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombariadó szakította félbe a makói testületi ülést

Makó - Parázs vitát szított Makó tegnapi testületi ülésén a mintegy 3,5 milliárdosra tervezett fürdőberuházás vázlatterveinek bemutatása. Tovább olvasom