Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Tízéves a makói tűzoltólaktanya

Továbbra is csökken a lakástüzek, ugyanakkor nő a műszaki mentést igénylő közlekedési balesetek száma Makón és környékén. A városi tűzoltó-parancsnokság tavalyi éve egyébként nyugodtan telt, felszerelésük pedig ismét bővült: ezúttal egy nagy teljesítményű füstelszívó berendezéssel.
Az új füstelszívó berendezés hétszázezres értéket képvisel Makón. Fotó: Gyenes Kálmán
A makói parancsnokság Eötvös utcai központjából tavaly kétszáztizenhatszor kellett a tűzoltóknak riasztásra kivonulniuk. Tűzeset ebből 103 volt, ami azt jelenti, hogy egy év alatt majdnem húsz százalékkal csökkent a tüzek száma a városban és a környező községekben. Az örvendetes csökkenés egyrészt a kedvező, nyáron kevéssé száraz időjárással és a tarlóégetések megszűnésével magyarázható, másrészt azzal, hogy az emberek több gondot fordítanak otthonuk biztonságára: ha építkeznek, felújítanak, már kevésbé tűzveszélyes anyagokat használnak – mondja az egész évi statisztikát összegezve a makói tűzoltóparancsnok, Szabó Ferenc alezredes.

Nagyobb, emlékezetes tűzesetet ezúttal nem kellett feljegyezniük. A károk összértéke azért így is meghaladta a tízmillió forintot. A tűzesetek száma egyébként évről évre fogy – öt-hat éve még szinte minden napra jutott oltanivaló. Ugyanakkor nőtt a műszaki mentések, s ezen belül a súlyos közlekedési balesetek száma – utóbbiból éppen húsz történt az elmúlt esztendőben. Ennek oka egyszerű: továbbra is óriási a 43-as főútvonal leterheltsége.

Füst nélkül az oltás is könnyebb

A tavalyi évben látványos műszaki fejlesztésre nem volt módjuk a makói tűzoltóknak, ám egy nagy teljesítményű füstelszívó berendezést azért sikerült beszerezniük. A hétszázezer forintos, korszerű légszivattyúnak akkor tudják hasznát venni a lánglovagok, ha mérgező, sűrű füsttel teli zárt térben kell oltaniuk: ez rövid idő alatt kiszívja vagy kifújja a látást akadályozó és más veszélyeket is jelentő füstöt. Új, tűzoltás-technikai berendezéseket idén próbálnak beszerezni – pályázatok révén.

A makói tűzoltók egyébként csendesnek mondható évet zártak decemberben. Változatlan létszámmal és költségvetési keretek között dolgoznak – egyébként létszámhiánnyal küzdenek; a hadra fogható lánglovagok száma harminckilenc. A létszámhiány különösen azért jelent a továbbiakban egyre nagyobb problémát, mert a tűzoltók munkaidejét heti ötvenkét óráról három év alatt fokozatosan negyvennyolcra kell csökkenteni. Ezt több szabadság kiadásával igyekeznek megoldani a makói parancsnokságon, emiatt viszont alkalmanként kevesebb embert tudnak mozgósítani.

Felszerelésük zöme korszerű, ugyanakkor a működésen kívüli kiadásokra igen szűkösek a forrásaik. Szabó Ferenc példaként megemlítette: a makói tűzoltóság mint önkormányzati szervezet éppen tavaly volt tízesztendős – laktanyájuk pedig idén lesz egy évtizedes. Bár tulajdonképpen szerencse, hogy az épület korszerű, megjegyezte: nagyobb felújításra, karbantartásra nincs pénzük, pedig előbb-utóbb itt is szükség lesz rá.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemi évfolyamtársak a Makó térségi községvezetők

A törvény nem írja elő, hogy akit polgármesterré választanak, annak értenie is kell ahhoz, amire… Tovább olvasom