Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Több száz milliós kárt okozott a pusztító vihar

Pitvaros, Csanádpalota - A hétvégén is a pénteki pusztító vihar okozta károk elhárításán dolgoztak azokon a Makóhoz közeli településeken, amelyeket legjobban megviselt az ítéletidő. Pitvaroson életveszélyessé vált házából egy családot el kellett költöztetni, Csanádpalotán a belvíz okoz óriási gondot. A termést elverte a jég.
Pitvaroson rögtön látszik, hogy pusztított a fergeteg: a faluhoz közel érve feltűnik, hogy a templomtetőről rengeteg cserép hiányzik. A központ felé haladva mind több helyen szembesültünk a vihar nyomaival. A jég szétverte a redőnyöket, kitörte az ablaküvegeket. Az emberek szombat délután a leszóródott cserepeket szedegették, és a tetőn igyekeztek pótolni a hiányzókat. A fákon szinte nem maradt levél.

Vassék Rákóczi utcai, amúgy is kissé romos vályogháza annyira megrongálódott, hogy a benne lakó hét embert péntek este ki kellett költöztetni, mert életveszélyessé vált az otthonuk. A megroggyant háznál egyedül Vass Sándornét találtuk. Férje közmunkás, a kárelhárításban dolgozik, a gyerekek az egészségházban vannak, ahol átmenetileg szállást kapott a család. – Nem tudjuk, mikor jöhetünk vissza – sóhajtott az asszony. – Tönkrement a tető, fogalmunk sincs, hogyan fogjuk kijavítani.

A csanádpalotai Ámor vendéglő előtt gyökerestől tépte ki a fát a vihar. Fotó: Karnok Csaba
A csanádpalotai Ámor vendéglő előtt gyökerestől tépte ki a fát a vihar.
Fotó: Karnok Csaba

A faluban az 550 lakóingatlan fele rongálódott meg kisebb-nagyobb mértékben. Ezt már Dénes László polgármestertől tudtuk meg a községházán, ahol a díszteremben épp ebédeltek a tótkomlósi tűzoltók. Két egységgel segédkeztek a falubelieknek, de az emberek is összefogtak, mindenki igyekezett segíteni a szomszédján. A falu első embere azt mondta, amikor rájuk tört a vihar, egy katasztrófafilm szereplőinek érezték magukat: hömpölygött a víz, dőltek a fák, repültek a cserepek. Szerencsére senki sem sérült meg. A károk összesítése eltart egy darabig, több száz milliós lesz a végösszeg. Szerencsére péntek estére már volt áram.

Borult, zivataros idő várható

Továbbra is narancs riasztás van érvényben, ugyanis ma és holnap is borult, zivataros idő várható – mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-magyarországi Regionális Központjának megfigyelője. Gyuris Ferenc közölte: a viszonylag nyugodt hétvége után a hőmérséklet 20 fok körül várható. Kisebb felmelegedésre szerdától lehet számítani, addig azonban szükségünk lesz az esernyőre.

Nem volt elmondható ugyanez a szomszédos Csanádpalotáról, ahol több helyen is elszakították a vezetékeket a kidőlő fák, magukkal rántva a villanykarót is. Az Ámor söröző előtt egy hatalmas platánfát láttunk gyökerestül kifordulva a földből.

– Azt hittem, itt a világvége – mondta még mindig remegve a pultos, Zsigmond Krisztina. – Hatalmas volt a robaj, amikor kidőlt a fa, a szél dobálta a bicikliket, belekapott a kerthelyiség sátrába, azt hittem, azt is elviszi. Még a nehéz fapadokat is megdobálta.

A kisvárosban mintegy 60 ház rongálódott meg, ugyanakkor az utcák nagy részét elöntötte a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű eső, a csatornák csurig voltak. Mivel szombaton még áram sem igen volt, a szivattyúkat is aggregátorral kellett működtetni.

Pitvaroson nagy kárt okozott a vihar. A redőnyt sem kímélte a jég. Fotó: Karnok Csaba
Pitvaroson nagy kárt okozott a vihar. A redőnyt sem kímélte a jég.
Fotó: Karnok Csaba

– Ahogy befejeztük a belvíz elleni védekezést, már kezdhetjük is újra – bosszankodott Kovács Sándor polgármester. – Bízunk benne, hogy a katasztrófahelyzet miatt kapunk valamilyen rendkívüli központi támogatást, másként nem fogunk boldogulni – tette hozzá.

Oda a termés

Mindkét településen többen elmondták: a földeken a teljes idei termésük odaveszett. Szinte mindenütt úgy elverte a jég a növényzetet, hogy rá sem lehet ismerni a kukoricára, napraforgóra. A gabonafélék sem jártak jobban, a legtöbb helyen a másodvetés is lehetetlen: vízben állnak a táblák. A viharkárok információink szerint komolyan érintik Földeákot, Óföldeákot, Királyhegyest, Kövegyet, Csanádalbertit és Ambrózfalvát is. A térség parlamenti képviselője, Mágori Józsefné arra készül, hogy ma napirend utáni felszólalásban kér segítséget – becslése szerint 20 ezer hektáron semmisült meg a termés, és 18 ezer embert érint a baj.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. aftereight 2010. június 22. 19:07
  „Luckylaci!
  Ne vedd a szívedre,társadalmunk nem változó hozzáállását.
  Tudom,az igazságérzeted,óriási,de hiába tudjuk sok ezren szavaid igazságát......
  Ne húzd fel magad. 79..............
  Azoknak meg akik csak okoskodni tudnak üzenem:
  A kis eltunyult kezekbe lehet szerszámot venni,és meg lehet mutatni!!!”
 • 33. bátor 2010. június 22. 16:13
  „Nem tudja valaki, hogy Apátfalván okozott-e nagyobb problémát a vihar?
  Köszönöm a segítséget!”
 • 32. dodoko 2010. június 22. 10:16
  „h65535 2010.06.21. 23:08 - 27. hozzászólás dodoko 2010.06.21. 21:08 - Hja lendület! Abba te ne bízzál annyira!
  Egyébként van jól működő rendszer jégkárok ellen, de sokba kerül az évi üzemeltetése, de sokkal kevesebbe, mint ami kár most keletkezett... csak akik ebben tehetnének valamit is, rizikóznak és nem tesznek semmit, hogy ez a rendszer működhessen a Délalföldön is. Pl. Karsai művek, de ide sorolható a Ménesbirtok is... és sok sok kisgazda, őstermelő, ömkormányzat és ez csak szűken a Viharsarok egy része. Szót se ejtettem a sok dinnyetermelőröl...

  Vagy kimaradtam valamiből, vagy homokban a fejem, de nem értem a válaszod.
  Miért érdeke az akármilyen vállalkozónak, hogy ne működjön egy védelmi rendszer?

  Egyébként változatlanul bízom a Kormányban. Nemcsak erkölcsileg, de érdeke szerint is rendeznie kell a károsultak jóvátételi igényét!!!!!
  Hogy most az általam javasolt jogszabály módosításokkal él, vagy újakat alkot - teljesen mindegy! Alkotmányos igényünk a károk rendezése!”
 • 31. Luckylaci 2010. június 22. 07:53
  „25.Suhym. Szia! Nem az a problémám,hogy odaküldték őket,hanem az,hogy ebben az országban létezik első,másod és harmadosztályú állampolgár(az ELIT,aki bármilyen politikai éra is fut,mindig felül marad,az ADÓFIZETŐ akit naponta megnyúznak,de dolgozik mint a güzü,adózik,mégis napról-napra él,és egy réteg akiket PARAZITÁKnak tartok!) nos,ezek a srácok nekik mentek segíteni,de ők ezt le se sz.rták.táncoltak,mulattak,még a többiek helyettük,ÉRTÜK dolgoztak! Mi pedig ezt pengetjük a saját befizetett adónkból! Ami elszomorító (és mindegy,hogy itt pont a Fidesz,lehetett volna MSZP is!)a nagypolitika beszivárgott az olyan helyekre is,ahol semmi keresnivalója,(Tűzoltóság irányítása,Mentőszolgálat befolyásolása,stb!Szándékosan kihagytam a rendőrséget és a honvédséget!) Lásd: Polgári védelem beintegrálása a Tűzoltóságba,majd Katasztrófavédelem néven a tűzoltóság feletti szakmai irányítás átadása!Röhely,de ez van!Utána csak a politikának kellett feladatokat generálni,hogy igazolják nagyszerűségüket,létjogosultságukat: és ami a színpad mögött zajlik: Katonák,tűzoltók,rendőrök,polgáriak százai a gáton....helikopogó...kiszállnak csilli-villi kék egyenruhások,a várakozó TV stábnak nyilatkoznak : URAI A HELYZETNEK,majd elröppennek anélkül,hogy megkérdeznék,:Hé srácok,mikor ettetek utoljára?Miért saját zsebből kell kaját vennetek számlára?Miért kell a földön aludnotok,éjjel a gáton,miközben a roma magyarjaink éjszaka hazamehetnek aludni....és másnap a kapott esőköpenyt és csizmát ellopva vissza sem jönni?Hová lettek az adómilliárdok? Mindegy melyik párt vezet....mindannyiunkat etetnek kérem!”
 • 30. Fót 2010. június 21. 23:47
  „Olyan rosszak itt az emberek! Még a kákán is csomót találnak!:((”
 • 29. TihanyiZ 2010. június 21. 23:28
  „Napirend utáni felszólalását a hajára kenheti, kábé a két gyorsíró meg négy uzsonnázó LMP-s lesz az ülésteremben...”
 • 28. h65535 2010. június 21. 23:08
  „27. hozzászólás dodoko 2010.06.21. 21:08
  Hja lendület! Abba te ne bízzál annyira!
  Egyébként van jól működő rendszer jégkárok ellen, de sokba kerül az évi üzemeltetése, de sokkal kevesebbe, mint ami kár most keletkezett... csak akik ebben tehetnének valamit is, rizikóznak és nem tesznek semmit, hogy ez a rendszer működhessen a Délalföldön is. Pl. Karsai művek, de ide sorolható a Ménesbirtok is... és sok sok kisgazda, őstermelő, ömkormányzat és ez csak szűken a Viharsarok egy része. Szót se ejtettem a sok dinnyetermelőröl...”
 • 27. dodoko 2010. június 21. 21:08
  „Sajnos nem lehetünk részesei a katasztrófasújtottá nyilvánításnak.
  A katasztrófa sújtottá nyilvánítás feltételeit két jogszabály szabályozza: a 1999. évi LXXIV. törvény és a 179/1999. (XII. 10.) Korm. rendelet. Ezen előírások olyan feltételeket is tartalmaznak pl. mint az emberi lakhatás feltételeinek, élelmezés, ivóvíz ellátás tartós hiányának fennállása. Hála Istennek sem Mezőhegyes, sem Pitvaros, Csanádalberti, Csanádpalota nem tartozik ebbe "kategóriába".
  Az viszont kétségtelen, hogy olyan természeti katasztrófa áldozatai lettünk, hogy nem nélkülözhetjük az állami segítségnyújtás legális módját. Ezt nem kell részletezzem!
  Mint ahogyan fokozatai vannak a természeti katasztrófának, úgy a vonatkozó szabályoknak is fokozatokat kell felállítani. Ebben a szellemben szükséges a vonatkozó jogszabályok módosítása. Úgy vélem, egy tíz fokozatú skálán, sajnos a második-harmadik helyre aspirálhatunk! Ez lenne a szükséges és elégséges lépés, hogy mi is részesülhetnénk jogszabály által garantált állami segítségben.
  Jelenlegi kormányunk lendületét tekintve, még a héten megoldódhatna ez a probléma.”
 • 26. exchange 2010. június 21. 20:59
  „22. nekem eltudod küldeni a videót? köszi előre is. admin@almasiweb.hu
  amúgy a delmagyarnak itt tudod: online@delmagyar.hu”
 • 25. .suhym. 2010. június 21. 20:59
  „21. hozzászólás Luckylaci 2010.06.21. 20:20
  "Kedves Triatlonos: A Fidesz a 2003-as tiszai kárfelszámolásban úgy vett derekasan részt,hogy odaküldte a katasztrófavédelem és tűzoltóság egységeit,hogy a vizes putrikból mentsék ami menthető"

  ????????????????????

  Mi a gondod? Netalán hogy mentették, ami menthető?
  Már megbocsáss, de 2003-ban a Fidesznek milyen befolyása volt a katasztrófavédelemre és a tűzoltó egységeire, és miért rajtuk kéred számon, amit az akkor regnáló kormány nem fizetett ki?”
 • 24. antikos 2010. június 21. 20:42
  „Sajnálom az embereket. Ha tudunk olyan családot akinek segíteni lehet tegyük és mi tesszük.
  De! A Mágorinéval kapcsolatban, oké, hogy nyert, de két fillért nem bíznék rá... No meg a választói szegénységi bizonyítványa a hölgy... Bár a Búzás sem semmi...”
 • 23. dezső 2010. június 21. 20:34
  „Köszönjétek KARSAINAK!
  Az évekkel ezelőtti BÚZA égetés ISTEN KÁROMLÁS VOLT:
  AZ ISTEN NEM FELEJTETT!”
 • 22. sunyifigyelő 2010. június 21. 20:26
  „T:Luckylaci
  Nekem ezekről az orkokról van videóm ahogy megakarják verni a tűzoltókat mert mentik a házukat! Nem tudod hol lehet itt feltölteni, ja azért nem kelet szerintük menteni mert nem dől össze különben, a szépséghiba csak az amíg az orkoknak lesz új ház addig a magyaroknak nem biztos!”
 • 21. Luckylaci 2010. június 21. 20:20
  „Na ezeknek a hozzászólásoknak sem lett semmi köze az eredeti cikkhez,mint ahogy ez az esetek többségében lenni szokott!

  Kedves Triatlonos: A Fidesz a 2003-as tiszai kárfelszámolásban úgy vett derekasan részt,hogy odaküldte a katasztrófavédelem és tűzoltóság egységeit,hogy a vizes putrikból mentsék ami menthető.A tűzoltók bontottak,raklapra rakodták a használható építőanyagokat,miközben az orkok(azok a familiárisan hiperpigmentált magyar állampolgárok-röviden károsult kissebbségiek) pedig a helyi kocsmában kantáztak és gitároztak,mert már tudták,hogy kapnak új házat!!!!Viszont a fuvarozók,tüzépesek még a mai napig is pereskednek,mert NEM FIZETTÉK KI ŐKET!!!!Tönkrementek! De ha jól tudom még ma is van olyan kistermelő,akit a szeretett andreád mai napig csak részben fizetett ki több évre visszamenőleg!!Vagy itt van a vásárhelyi tűzoltólétra esete,amelyet az örök narancs város a mai napig NEM FIZETETT KI és nem is akarja!l Szóval töröljétek már ki a narancsszínű csipát és vegyétek észre,hogy minden ott folytatódik ahol az Mszp abbahagyta,csak a tolvajok arca más.....mi meg itt állunk nyakig.....a lében! Rátermettség....mi???”
 • 20. exchange 2010. június 21. 20:13
  „Hajrá Andrea. Bár köztudott hogy én nem vagyok nagy Fideszes. De félre kell tenni a politikát mert ez télleg nagyon fontos, hogy a Makói és térségi termelők (így rokonom) kapjanak kárpótlást mert ők télleg sokat dolgoztak hogy jó legyen a termés. Sőt azt is jó lenne elintézni hogy ne fordulhasson az elő mint néhány éve velünk hogy a vihar után a biztosító a EGÉSZ TETŐ CSERÉRE 18 000 FT-OT ADJON. AVVAL A NEVETSÉGES INDOKKAL HOGY ÖREG A CSERÉP. MEG A MÁSIK BIZTOSÍTÓ NE AKKOR MONDJA FEL A SZERZŐDÉST MIKOR ÁRVÍZ VESZÉLY VAN CSAK AZÉRT MERT VÁLYOG HÁZ. MI BECSÜLETESEN ÉS TISZTESSÉGESEN FIZETTÜK A HAVI CSEKKJÜKET ÉS A BAJBAN NEM LEHET RÁJUK SZÁMÍTANI.”
 • 19. barkasz 2010. június 21. 20:09
  „Hajrá Andrea,én magára szavaztam,nekem is tönkre tett mindenemet a vihar és a jég.A szüleim házát megrongálta a bitosito csak nyekereg,nem ér rá kijönni stb.Most kell a segitség!!”
 • 18. maros50 2010. június 21. 19:18
  „12.Mike!
  Mágoriné lépviselő asszony rátermettségével kifogja harcolni,hogy kapjanak a viharkárosultak támogatást.Egyben tájékoztatlak,hogy demokratikussan, fölényes gyözelmet aratott az MSZP és a JOBBIK fölött.”
 • 17. Okoskatörp 2010. június 21. 18:36
  „Csanádpalotán burkoljuk a főteret, de sajnos pont nem lehettem ott, amikor az ég zöngött. Videóztam volna... Az embereim tudtak mesélni, szörnyű volt. Sajnálom a helyieket.”
 • 16. pardon 2010. június 21. 16:10
  „a 6+ os fokhagyma kilója márcsak 400 jó magyar forint!!hajrá!!”
 • 15. sziszka1 2010. június 21. 15:27
  „megint lecsapott, ismét a környéki településeken, immár 100% a kár! hajrá Andrea, lássuk mit tudsz??????”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viharkár: Makó térségében megsemmisültek a gabonafélék

Makó térségében okozta a legnagyobb károkat a tegnap délelőtt Csongrád megye fölött is nagy széllel… Tovább olvasom