Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Többmilliárdos tervek: megszépülne a makói Maros-part

Makó - Az egykori honvédüdülő már a hajléktalanoknak sem nyújt menedéket, a strandfürdő és a napközis tábor is rég felújításra érett – a makói önkormányzat terve szerint ezek rendbetétele is szerepel a Maros-part rehabilitációjában. Az üdülőövezet a 60-as években alakult ki, így számos létesítmény fölött eljárt az idő.
Két méternél is magasabb, élő zöld fal veszi körül a makói Maros-parton az egykori honvédüdülőt, jobban mondva azt, ami még megmaradt belőle. Kerítése már csak elvétve van, az épület összes nyílászáróját elhordták, a csempéket, járólapokat összetörték, a födém pedig több helyen is beszakadt. Látszik, hogy néha hajléktalanok is szállást találtak a falai között: a zártabb sarkokban emberi ürülék és szemét, a nyílt helyeken meg tűzrakások nyomai fedezhetők fel.

Az üdülővel srégen szemközt lévő nyári napközis tábor jobb állapotban van, de azért erre is lehetne bőven költeni. Manapság már ritkán használják: kisebb-nagyobb rendezvényeknek ad otthont, de diákokat rég nem fogad.

A városi strand is igazi retrohangulatot áraszt. A fémből és műanyagból készült öltözők a múltat idézik. Az üdülőterületen szennyvízelvezetés nincs, egyedül a vezetékes vizet és az áramot kötötték be.

Egykor szebb napokat látott az üdülőterület. A szerző felvétele
Egykor szebb napokat látott az üdülőterület.
A szerző felvétele

A területen lévő létesítmények nagyobb része magán-, a többi önkormányzati, állami vagy valamilyen gazdasági társaság tulajdonában van. A már nem létező cég, a FÉG néhai üdülője ismét üzemel, a tűzoltók használják. De létesítményt tart itt fenn a Galamb József Szakközépiskola és a Magyar Televízió szegedi stúdiója is.

Az önkormányzattól kapott tájékoztatás szerint 2006-ban elkészült a Maros-part rehabilitációjának előzetes környezeti hatástanulmánya. Ez többek között ismerteti, mi lesz a fent felsorolt épületek, létesítmények sorsa. A lepusztult honvédüdülőt és a strandfürdőt összenyitják, így egy 23 ezer négyzetméteres területet kapnak. A katonai épület helyén kerékpárkölcsönző és csónaktároló lesz, a Marosra pedig úszó kikötőt telepítenek. A strandfürdőben új öltözők, irodák, büfék épülhetnek majd.

A nyári táborban lévő vadászházat is felújítják, és egy emelettel megtoldják. Egyszerre 30 vendéget tudnak ebben az új Maros-házban elhelyezni, a táborban pedig öt, lábakon álló faépületben 30 kisdiák alhat. A konyha is megújul a tervek szerint: 150 főnek főhet majd egyszerre az étel.

Folyamatosan pályáznak

Mivel a tervezett beruházások több milliárdba kerülnek, a város folyamatosan pályázik a finanszírozásra. Még a nyáron beadják a pályázatot az ügyességi pálya létesítésére, amelynek maximális összege 300 millió forint. Ezt követően további forrásokat keresnek a fentiek mellett tanösvények, kalandpark, futópálya kialakítására.

Olvasóink írták

  • 2. Renátó 2009. július 07. 16:10
    „A kiskertek is elhanyagoltak.Parlagfü idején miért nem szólítják fel a tulajdonosokat a mezőőrők?-így sok pénz folyna be a város kasszályába.Derékig ér a gaz ,van ahol parlagfü is van ,áthajlik a szomszédba a gyümölcsfa .a szóló és a rengeteg gaz a kerités alatt.A kórnyező szomszédok bosszuságára akik pihenni,kikapcsolódni járnak ki.”
  • 1. redstar 2009. július 07. 07:53
    „Lebontják mellőle Makót?!.......:-))))))))))”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenzációs makói ivóvíz- tisztítási technológia

Makó - A hasznosítás kapujában áll az a tisztítási technológia, amit Makón, a helyi… Tovább olvasom