Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Törökné 600 ezres felszólítást kapott

Törökné 600 ezres felszólítást kapott
Több mint száz lakosnak küldött felszólítást a maroslelei önkormányzat az Alföldvíz nyilvántartása alapján. Az érintettektől talajterhelési díjat kérnek, ezt azoknak kellene fizetniük, akik nem csatlakoztak a szennyvízhálózatra. Olyanok is kaptak levelet, akik már régen rákötöttek a rendszerre.
– A gyomorgörcs kerülgetett, amikor megláttam az önkormányzat hivatalos levelét – mondta Török Jánosnémaroslelei vállalkozó, a főtéri Lele vendéglő vezetője. A levelet múlt pénteken kapta, e szerint talajterhelési díjat kell fizetnie az étterem vízfogyasztása után, mert nincsenek rákötve a szennyvízvezeték-rendszerre. A kalkulált éves díj 600 ezer forint lett volna.

Mindez azért volt számára megdöbbentő, mert már 2013-ban csatlakoztak a hálózatra, és ezt a jelenleg szolgáltató Alföldvíz jogelődje, a Makó Térségi Víziközmű Kft. igazolta is. A bekötés felülvizsgálatáról még a számla is megvan, 6 ezer 350 forintot fizettek érte. Törökné a községházára ment reklamálni, ahol panaszát rögzítették, fizetnie természetesen nem kellett. – De mi lesz azokkal a tájékozatlan, esetleg idős leleiekkel, akik kevésbé járatosak a hivatalos ügyintézésben? – tette fel a kérdést.


A maroslelei jegyző, Dóka Tímea lapunknak azt mondta, az önkormányzat az Alföldvíz nyilvántartása alapján küldte ki a leveleket, szám szerint 112-t. Eddig négyen reklamáltak és mutattak be igazolást a tévedésről, de nyilván többen is vannak. Akinek még megvan az igazolása, annak könnyű a dolga. Aki esetleg már elvesztette, annak intézkednie kell a pótlásról. Elképzelhető, hogy volt, akinél a bekötés után elmaradt a csatlakozás hivatalos leigazolása, de mint Törökné példája is mutatja, minden bizonnyal a szolgáltató nyilvántartásával is van probléma.

Éppen ezért most arra készülnek, hogy a problémát hivatalosan, levélben is jelzik az Alföldvíznek – azért is, mert ha Lelén kaptak levelet a talajterhelési díj fizetésének kötelezettségéről olyanok, akiknek nem kellett volna, valószínű, hogy ez más településeken is előfordul.

Megkérdeztük az Alföldvíz Zrt.-t, miként lehet, hogy nyilvántartásukban olyan ingatlanok is csatornázatlanként szerepelnek, amelyeket csatlakoztattak a hálózatra. Amint megérkezik a válasz, visszatérünk a témára.


Borítókép: Török Jánosné a vendéglőben a számlával, ami igazolja: nem kell fizetniük. Fotó: Szabó Imre

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetőre esett egy munkás

Lezuhant egy férfi egy tűzfal javítása közben Maroslelén még kedden délelőtt - tájékoztatta lapunkat a katasztrófavédelem megyei szóvivője, Molnár Krisztina. Tovább olvasom