Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Úttörő volt a makói kistérség

Makó - A közigazgatás átszervezése miatt megszűnik a Makót és 16 települést összefogó többcélú kistérségi társulás – az érintett polgármesterek ebben a szervezeti keretben csütörtökön tanácskoznak utoljára. Úgy tudjuk, ha más formában is, de szeretnék az együttműködést folytatni.
Mint megírtuk, a közigazgatás átszervezése miatt január elsejével megszűnnek az éveken át működött kistérségi társulások. A makói kistérséghez a névadó városon kívül jelenleg 16 település tartozik: Apátfalva, Ambrózfalva, Csanádalberti, Csanádpalota, Ferencszállás, Földeák, Királyhegyes, Kiszombor, Klárafalva, Kövegy, Magyarcsanád, Maroslele, Nagyér, Nagylak, Óföldeák és Pitvaros. A járás területileg – két községet, Ferencszállást és Klárafalvát leszámítva – ugyanekkora lesz, funkcióját tekintve azonban más. Kistérségi együttműködésben tipikusan intézmények fenntartására, közös pályázatok benyújtására, fejlesztési célok elérése érdekében vettek részt az önkormányzatok – általában a megyehatárokhoz igazodva.

Ebben Makó és a környező települések az úttörők közé tartoztak: a polgármesterek fóruma már 1995-ben megalakult. Ez eleinte a tapasztalatcsere színtere volt, egy évvel később azonban – felismerve, hogy a fejlesztésekhez is könnyebb együtt tőkét szerezni, pályázni is egyszerűbb – a megyében elsőként megalakult a térségi területfejlesztési társulás is. Ez a megyei fejlesztésekre igényelhető keretből 8 év alatt több mint 1,6 milliárdot hozott el.

Ebből nőtt ki 2004-ben a többcélú kistérségi társulás, amely már olyan feladatok közös ellátását is vállalta, mint például az úszásoktatás, a központi ügyelet vagy a pedagógiai szakszolgálat. A makói társulást a Belügyminisztérium az országban mintaként kijelölt 6 hasonló szervezet egyikévé választotta, amely további 10 milliókat hozott e funkciók ellátására. Az együttműködés sikerét emellett olyan pályázatok fémjelzik, mint például amit a közösségi közlekedés fejlesztésére nyújtottak be – ennek segítségével 202 milliót költhetett a térség buszvárók építésére, korszerűsítésére. Bár formálisan nem köthető a társuláshoz, e nélkül az együttműködés nélkül valószínűleg nem sikerült volna megnyerni a 14 milliárdos térségi szennyvízberuházás támogatását sem.

A térség polgármesterei a megszokott szervezeti keretek között csütörtökön találkoznak utoljára. Úgy tudjuk azonban, tekintettel az együttműködés sikereire, a jó kapcsolatokat továbbra is ápolni szeretnék. Elvben egyébként új térségi társulást alapítani is lehet, amelynek a megyehatár sem szab földrajzi korlátot, de – ezt is megírtuk – ennek fenntartásához központi támogatás már nem igényelhető.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis játékokat találtak Nagylakon

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei közúti ellenőrzést tartottak a napokban Nagylak térségében. Tovább olvasom