Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Végre megoldódik a makói sírbotrány

Magára vállalta az egyház a költségeket, így végre biztosan kijavítják a makói Lipták Istvánné családi síremlékét. Majdnem egy évig levelezett ennek érdekében – végül problémája lapunk közbenjárására oldódott meg.
Lipták Istvánné a repedező sírnál – látszik, hogy a betűk tényleg lekoptak. Fotó: Szabó Imre
A makói Lipták Istvánné – mint korábban megírtuk – hosszú időn át levelezett a belvárosi római katolikus egyházközséggel egy síremlék minőségi problémái miatt. A családi sírhely méltó lefedését két esztendővel ezelőtt rendelte meg – a munkát az egyházközséggel szerződésben álló sírköves el is végezte. Liptákné azonban igen hamar minőségi problémákra lett figyelmes: a sírkő sarkai mállani kezdtek, repedeztek, és ugyanez volt a helyzet a födémmel és a fejrésszel is.

Utóbbiról ráadásul igen hamar lekoptak a nevek. Az asszony először a sírkövesnek szólt, aki viszont mindössze annyit tett, hogy újrafestette a nevek betűit – azóta ez újra lekopott. Lipták Istvánné ezt követően írásban tett panaszt a plébánián. A levelet először személyesen vitte be, később ajánlottan, majd néhány hónap múlva tértivevénnyel is elküldte, választ azonban egyikre sem kapott. Mindez még a múlt évben történt.

Eltűnt csontok: még nincs felelős

Már elkezdődött, de még nem fejeződött be egy ugyancsak a Belvárosi római katolikus temetőt érintő kártérítési per. A budapesti Farkashidai Molnár Éva őseinek földi maradványai ugyanitt tűntek el a család kriptájából, melyet a megváltási idő lejárta előtt adtak át másnak. A felelősséget lapunk nyilvánossága előtt egyik érintett sem vállalta magára. A család kegyeletsértést emlegetett, illetve a történtek miatt feljelentést tett és bírósághoz fordult – az ügyben eddig egy tárgyalást tartottak, a következő szeptemberben várható.

Másfél hónappal ezelőtt – olvasónk kérésére – megpróbáltunk utánajárni, miért nem történt semmi az ügyben. Megkerestük a belvárosi római katolikus egyházközség plébánosát, Gordos Ferdinándot, aki lapunknak elmondta: a levelekre azért nem válaszolt, mert azokat – más, hasonló panaszokkal együtt – továbbította elődjének, a most Földeákon szolgáló Katona Pálnak, aki később megígérte, intézkedni fog az ügyben. Ígéretét most megerősítette, kiegészítve azzal, hogy kiderült: a problémákat az okozta, hogy az egyházközség által felkért sírköves – tudtán kívül – gyenge minőségű cementet használt az építkezéskor.

Az egykori makói plébános elmondta: a püspökkel időközben történt egyeztetés alapján immár az is biztos, hogy a költségeket – lévén garanciális javításról szó – az egyház állja. Tegnap egyébként a jelenlegi makói plébános, Gordos Ferdinánd is felkereste a kérdéses sírt egy mester társaságában, és Lipták Istvánnéval a helyreállítás részleteiről is megállapodtak. Így a makói asszony most abban bízik: őszre végre méltó képet mutat majd a közös családi síremlék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utasok szerint a vonat jobb az autóbusznál

December 12-én megszűnik a vasúti közlekedés a Makó–Hódmezővásárhely és a… Tovább olvasom