Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Vészforgatókönyv a makói kórházban

Hatvan aktív ágyat veszítene a jelenlegi 285-ből, kilenc osztály helyett öttel folytatná, és az 502 dolgozóból bő egytucatnyit küldene el a makói kórház, hogy megfeleljen a kormányzati átalakítási elvárásoknak és tovább működhessen. Ugyanakkor bővítené a profilját. Kérdés, hogy megelégszik-e ezzel a három megye intézményfenntartóit tömörítő regionális egészségügyi tanács, amely az ágyszámpályázatokról dönt.
A makói kórház a leépítéssel párhuzamosan bővítené is kapacitását Fotó: Segesvári Csaba

Mint ismeretes, az egészségügyi intézmények múlt pénteken, a parlamentben elfogadott átalakítási koncepciója értelmében a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház sem került be a kiemeltek közé, ezért most ágyszámkapacitásért kell pályáznia a regionális egészségügyi tanácshoz, hogy egyáltalán tovább működhessen. A főigazgató, Baráth Lajos bízik abban, hogy mivel a város harminc kilométeres körzetében nincs kiemelt egészségügyi intézmény, a makóinak továbbra is lesz helye az egészségügyi ellátórendszerben, területi kórházként. Az aktív ágyszám csökkentését, illetve az átszervezést persze nyilván nem kerülhetik el, de erre már egyébként is készültek: korábban benyújtottak egy pályázatot az Egészségügyi Minisztériumhoz – az anyag elbírálását minden pillanatban várják.

A makói kórház átalakítási tervében hatvan aktív ágy leépítése szerepel a jelenlegi 285-ből, ami arányában nagyjából megfelel annak a kötelezettségnek, ami az egész régiót érinti, hiszen a három megyének 2200 ágyat kell leadnia a meglévő 8720-ból. Ezen kívül osztályok összevonására is sor kerülne: mátrix-rendszerben, azaz, a szakmai önállóság megtartásával, de kevesebb adminisztrációval és közös

Romániai betegekre is számítanak

A makói kórház speciális, Romániához közeli helyzetéből adódóan arra is számít, hogy határon átnyúló egészségügyi szolgáltatások nyújtásával is bővíti profilját, növeli bevételeit. Január elsejétől Románia is uniós tagállam lesz, így a sürgősségi betegellátásban és a hozzá kapcsolódó valamennyi térítéses szakellátásban fogadhat majd pácienseket az intézmény.  
logisztikával működne a jövőben együtt több, ma még különálló osztály, például olyan sebészeti rokonszakmáké, mint a szemészet, a fül-orr-gégészet vagy az urológia.

A most tevékenykedő kilenc osztályból öt maradna Makón. Mindez természetesen elbocsátásokkal is járna, ám Baráth Lajos nyugdíj mellett dolgozó, illetve a nyugdíjas kort amúgy is elérő alkalmazottak kényszerű távozásával számol – a mostani 502 emberből bő egytucatnyiéval. Az új struktúra ugyanakkor nem csupán leépítést jelentene. Az intézmény elképzelései között – a szaktárca elvárásainak megfelelően – 45-50 ápolási ágy beállítása szerepel, emellett olyan, eddig itt kevéssé ismert ellátási formák meghonosítása, mint a rehabilitáció, az idősgondozás, a krónikus ápolás vagy az egynapos sebészet. Ezzel az koncepcióval intézmény tulajdonképpen elébe ment a minisztérium igényeinek.

A nagy kérdés az, mit szól a makói tervekhez a három megye egészségügyi intézményfenntartóinak képviselőiből álló regionális egészségügyi tanács: megelégszenek-e ennyivel? Baráth Lajos szerint nagy kérdés, hogy lesz-e egyetértés, hiszen minden intézményfenntartó számára fontos kérdés, hogy a lehető legkevesebb ágyszámot veszítsen az átalakítással. A megmaradó ágyszám azért nem mindegy, mert van egy határ, ami alatt egyszerűen már képtelenség hosszú távon fenntartani, finanszírozni egy kórházat. Ha nem lesz konszenzus, a végső szót a minisztérium mondja ki a régió intézményeinek sorsáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenmillióra lehet pályázni

Negyvenmillió forint uniós támogatásra lehet újra pályázni Makón és térségében – Kiszombor,… Tovább olvasom