Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Visszavágott tuják Makón

Makó - Mivel a 3-4 méteres tuják balesetveszély forrásai voltak, visszavágták a növényeket Makó belvárosában, a Szegedi utcai körforgalomnál. A környéken élők háborognak.
Háborognak a makói Szent János téren lakók és az üzlettulajdonosok. Azt mondják, brutális módon csonkították meg az általuk 18 esztendeje nem csekély költséggel ültetett és azóta locsolt, gondozott tujasort. A nemrégiben még 3-4 méter magas örökzöldek most épp csak vállig érnek. Többen azt mondták, most már a legszívesebben kivágatnák mind a 11 tuját, és újakat ültetnének a helyükre, mert ezek már úgysem képesek a port felfogni, árnyékot adni.

Ádók Jánosné városi főkertész lapunk érdeklődésére elmondta: azért metszették vissza a tujákat, mert sok panasz érkezett hozzájuk, hogy a magas, testes növények zavarják a közlekedőket a Szegedi utcai körforgalom csomópontjában. – Ez egy évek óta húzódó vita, amiben nehéz igazságot tenni. Megértem azokat is, akik sajnálják a sudár örökzöldeket, de a balesetveszélyes helyzetet mindenképpen fel kellett számolnunk – mondta a városi főkertész.

A nemrégiben még 3–4 méter magas örökzöldek már csak vállig érnek. Fotó: Veréb Simon
A nemrégiben még 3–4 méter magas örökzöldek már csak vállig érnek.
Fotó: Veréb Simon

Ádók Jánosné türelmet kért a lakóktól. Szerinte egy-két éven belül szép sövény lesz a tujákból, amelyeket a jó idő beálltával megigazítanak és a körülöttük lévő pázsitot is rendbe teszik.

Rendőrségi álláspont

A magasra és terebélyesre nőtt tuják miatt ugyan nem volt még baleset a Szegedi utcai körforgalomnál, a helyzetet azonban a Makói Rendőrkapitányság is veszélyesnek minősítette – mondta lapunknak Tuczakov Szilvána, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

Olvasóink írták

 • 20. egyszerűvállalkozó 2010. március 04. 21:03
  „19.Tudtom szerint ott van egy egy érvényes megállni tilos tábla.Annak a hatálya a körforgalomig tart.Csak be kellene tartatni.A tuja metszés helyett meg kellett volna egy tükröt tenni a rózsaszínház kijáratával szemben.Nem hiszem, hogy annyira drága lett volna, hogy inkább a tuják szétbarmolását kelljen választani.”
 • 19. ott_lakó 2010. február 28. 22:22
  „Itt az a baj, hogy a rózsaszínházból kijövetelkor nem lehetett szinte semmit se látni kiforduláskor, így hogy megcsonkították így se lehet kilátni :S
  inkább alulról nyírták volna fel, hogy ki lehessen látni vagy ültettek volna új kis tujákat...
  az odáig oké hogy nem láttunk ki, mit csináltak?szét cseszték az egész teret, de az hogy az optika előtt megáll egy autó és természetesen a hátsó szélvédő is be van sötétítve az autó egész elejét ki kell tolni, hogy balra kilásson az ember.... az nem baj...
  oda kellene egy megállni és várakozni tilos tábla de arra ész nem futja...
  rendőrök, kertészek.... ennyi...”
 • 18. mackósajt 2010. február 27. 07:19
  „Valaki írta, hogy az autósok lássák a gyerekeket meg a bicajosokat! Ezzel csak az a bibi, hogy körforgalom van , meg gyalogos átkelő hely is!Szóval az embernek muszáj megállnia, vagyis nagyon lelassítania, mert két dologra is kell ott figyelni!Tehát a tuja még külön jó volt, hisz kénytelen voltál lelassítani! Nem tudok róla egyébként, hogy ott a tuják okozta takarás miatt lett volna baleset, pedig nem 1 éve vannak ott!”
 • 17. mackósajt 2010. február 27. 07:14
  „A tuják, nem azok a típusú fák, amelyek viharba csak úgy kidőlnének, a tujasor a körforgalom közlekedését sem zavarta (mert ha még sima kereszteződés lenne talán), mondom ezt úgy, hogy a kocsi az ülepemhez van nőve!
  Nyáron fincsi lesz a hőmérséklet azokban a boltokban, mert a tuja tutira adott ..... kis árnyékot, a por felfogásáról és megkötéséről meg már ne is beszéljek. Aki kitalálta ezt az esztelen csonkítást kirúgnám a fenébe!”
 • 16. scott1 2010. február 25. 22:12
  „Lúdasmatyi!
  Én meg jelentkezek Lenin elvtárs személyi titkárának... és együtt írogatunk munkaidőben:)))”
 • 15. ja 2010. február 25. 20:13
  „"Lúdasmatyi"

  Nagyon gondoldmeg a költözést !!!!”
 • 14. Lúdasmatyi 2010. február 24. 21:35
  „Nekem is volt magas tujasorom.Vissza lett vágva és 1 év múlva már újra szép volt.Biztosan megvolt a jó oka a Főkertész asszonynak ha így döntött.Átutazóban szoktam Makón járni,hát mit mondjak az a város gyönyörű parkkal rendelkezik.Szerintem csak dicséret illeti a Főkertészt.Lassan már azon gondolkodom,itt az ideje a nagyvárosi zsúfoltságból ebbe a gyönyörű,csendes városba költözni.”
 • 13. Ungarn 2010. február 24. 17:40
  „Szedjék ki teljesen,mert ez így szégyen!”
 • 12. lajosbácsi 2010. február 24. 13:20
  „ADÓKNÉ!!!!! KÖNYÖRGÖK ennél a körforgalomnál a buszmegálló melletti dzsumbujt is irtsák már ki végre, mert FÖRTELMES!!!!!!!! a körforgalom mindhárom "sarka" rendbe van téve, ezt az egyet kivéve. mindenhol zöldell a pázsit, virágok, stb... pont ott ahol forgalom irányító táblák vannak, ott ér térdig a gaz.a buszmegálló lámpák felé eső részéig gyönyörűen meg van csinálva a terep.. utána viszont...
  akinek eszébe jut, nézze meg, ha arra jár. siralmas”
 • 11. kismacko9 2010. február 24. 12:32
  „Szerintem nem az a gond,hogy kivágták,hanem az,hogy ÍGY! Akkor legalább szedték volna ki teljesen,és valami mást ültetnének a helyére. Az üzletek szépek,legalább így láthatóak. Bár minden üzlet a főtéren így nézne ki,mint az illatszer és az írószer...”
 • 10. sovány 2010. február 24. 09:53
  „Atya isten!:S:S nagyon balesetveszélyes volt az a tuja sor:S Igy azért szép látvány!:S”
 • 9. asdasd1 2010. február 23. 20:35
  „Amanda*
  Semmi gond sincs azzal a kanyarral (talán csak a jobbkéz-szabály be nem tartása). Életveszélyesnek semmikép nem nevezném, csak a KRESZ-t kellene betartani, ami tudom, hogy ez nagy elvárás a közlekedésben résztvevőktől. A cikkben szereplő tujáknál is csak rá kellett volna lépni a fékre, de a közlekedők nagy része képtelen volt ezt megtenni.”
 • 8. zolcsi44 2010. február 23. 18:16
  „A főkertésznek ujra kellene tenulnia szakmát!!!!!, nem azon elmélkedni egész nap, hogy hány forintért adjam apalántát a városnak mert hogy virágos a város, de a fa nem tartozik a virágok közzé.
  <moderálva>!”
 • 7. ja 2010. február 23. 17:14
  „Senkit nemzavartak azok a fák,ezt a kis időt a pálya elkészültéig kilehetett volna birni.Vannak olyan helyek ahol valóban zavarja a kilátást a sévény mégse vágják ki.Még jó hogy van egy főkertész,és meg egy kertész Buzás-úr.
  De ha valaki az utcán kiakar vágni egy fát,kérvény,indoklás,illeték,stb, és a végén elutasítás.”
 • 6. Amanda* 2010. február 23. 16:11
  „Megmondom én hogy mi az életveszélyes,a Szt.István játszótér-nél (telefonfülke ahol van) a az a kanyar ahol nem lehet látni semmit hogy éppen jön e velünk szembe valaki.”
 • 5. Pupets 2010. február 23. 15:45
  „Nem lehetett volna fordítva? Váll magasságig, lentről az ágakat lemetszeni? Így az autósok is kiláttak volna meg az árnyék is megmaradt volna. Jártam arra nem értek el vele semmit, max. a biciklis sapkáját vagy ha egy gyerek jön még azt se lehet észrevenni autóból, hiszen jóval váll magasság alatt ülünk a gépjárműben! Logikátlan gondolkodás!”
 • 4. VörösPimpernel 2010. február 23. 14:03
  „Éveken keresztül locsolták, vágták a füvet.
  A Kálvária utcai torkolatokba még ennyire sem lehet kitekinteni !!!!!”
 • 3. sunyifigyelő 2010. február 23. 12:40
  „Jut eszembe a Gerizdesi fakivágásokkal mi van ?! Elromlott a stihl fűrész! Lajos bá nem szavazunk magára!”
 • 2. kergezerge 2010. február 23. 12:35
  „Itt a módja, hogy hogyan lehet hivatalosan környezetkárosítást végrehajtani... Akik ezt kitalálták, azok karrierjét kellene derékba törni...”
 • 1. mcep 2010. február 23. 12:24
  „Pár száz évvel ezelőtt egy jobbfajta királyságban ilyen barbár műveletért simán lefejezés járt volna.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kicsi kocsi cigit csempész

Nagylak - A nagylaki Határrendészeti Kirendeltség munkatársai vasárnap ellenőriztek egy magyar… Tovább olvasom