Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Volt egyszer egy makói zsinagóga

Makó - Jövőre lesz száz éve, hogy átadták az azóta már lebontott neológ zsinagógát Makón. A helyi Kecskeméti Ármin Egyesület most emlékhelyet tervez állítani a páratlan szépségű épület, egyúttal az egykori városi zsidó közösség tiszteletére.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

– Felemelő érzés volt belépni. Tágas volt, mégsem rideg. Ha magam elé idézem, a kék és az arany jut eszembe először. Ezek a színek uralták. Fényt, fenségességet, magasztosságot és méltóságot sugárzott – meséli a nyugdíjas pedagógus Gonda Júlia, a templomalapító Löwinger Miksa unokája a valaha volt makói neológ zsinagógáról. Volt egy fehér csipkés kék ruhája, és kislányként ezt viselte, amikor a templomba ment virágot vinni a mártírok emléktáblájához, ahol az édesapja neve is olvasható. Nem járt túl gyakran, de az őszi ünnepek, a hosszúnap és a zsidó újév idején mindig. Ott volt azon a gyászistentiszteleten is, amelyen kis híján tragikus baleset történt. A zsinagóga zsúfolásig megtelt, még a kapuban is álltak, de ott, ahová a leszakadt csillár zuhant, véletlenül épp senki sem volt. Gimnazistaként az ablakon kinézve még látta az épületet – amikor lebontották, éppen nem volt a városban, egyetemista volt.

Az egykori makói zsinagóga egy korabeli képeslapon.
Az egykori makói zsinagóga egy korabeli képeslapon. Halász Tamás gyűjteményéből.

Üvegtestben születik újjá

A neves makói grafikusművész, Karsai Ildikó elképzelése szerint egy 2,3×2 méteres, 60 centi széles, fekvő hasáb formájú, grafitszürke üvegtestben fog újjászületni az egykori zsinagóga alakja, méghozzá a Csanád vezér téren, annak a helynek a közelében, ahol állt. Az épület homlokzati képét fehérrel, homokfúvásos technológiával viszik fel két üvegréteg közé, az üvegtest belsejébe pedig márványkavicsokat helyeznek el. Az emlékjelet alacsony, füves rézsűn fogják felállítani, és gondoskodnak a megvilágításáról is. A terveken jelenleg is dolgozó csapat további tagjai: Bánvölgyi László szobrász-restaurátorművész, Bodó Jenő keramikusmester és Török Péter Ybl-díjas tájépítész.

A Csongrád megye építészeti értékeit bemutató kötetben az áll: a makói neológ zsinagóga építésére 1907-ben írtak ki pályázatot. A legjobb tervet Baumhorn Lipót nyújtotta be – ő tervezte a szegedi zsinagógát is. Hét évvel később, 1914. szeptember 2-án avatták fel a tóra frigyszekrénybe helyezésével, s mint az épületet bemutató szócikk szerzője, Tóth Ferenc helytörténész, nyugalmazott múzeumigazgató megjegyzi, a falak festése szerencsésen illeszkedett a keleties ornamentikához. Az ablakok üvegfestményeit az Ószövetség ihlette. A II. világháborúban ugyan a kupola megsérült, de a helyi zsidóság szerint meg lehetett volna menteni, ezzel szemben az akkori városvezetés a lebontást szorgalmazta. Végül az Országos Izraelita Hitközség – anélkül, hogy a városban élő zsidókat megkérdezte volna – 1965-ben 500 ezer forintért eladta az épületet bontásra a Kossuth Termelőszövetkezetnek. A helyén épült fel a pártbizottság székháza – az épületegyüttesben most a városi rendőrkapitányság működik.

A városban egyébként a krónikák szerint 1740-ben telepedtek meg az első zsidók. Makót régen Kis-Jeruzsálemnek is hívták, olyan népes és színes izraelita közösség lakta – emlékezik a makói zsidóság hagyományait ápoló, egy nagy tiszteletnek örvendő rabbi nevét viselő Kecskeméti Ármin Egyesület vezetője, Urbancsok Zsolt levéltár-igazgató. Létszámuk a vészkorszakot követően lecsökkent, a rendszerváltás idejére pedig a hitközség is megszűnt. Ma nagyjából tucatnyira becsülhető a magukat izraelitának vallók száma. Az ortodox zsinagógát a teljes pusztulástól ugyan az utolsó pillanatban sikerült megmenteni, azóta is emlékhelyként működik, a neológ izraelita templom azonban már csak régi képeslapokon, albumokban létezik. Mivel jövőre lesz száz éve, hogy átadták, és ez az év egyben a holokauszt 70. évfordulója is, az egyesület úgy döntött, emlékjelet állít a neológ zsinagógának, egyúttal a valamikori közösségnek. Ennek érdekében pályázatot fognak benyújtani, de adományokat is várnak a K&H BANK 10402829-50526565-52651005-ös számlájára. Urbancsok Zsolt megjegyzi: a városban néhány emléktáblát leszámítva semmilyen köztéri műalkotás nem őrzi a zsidóság emlékét, pedig fontos szerepük volt – a makói vöröshagymát is izraelita kereskedők tették világhírűvé.

Olvasóink írták

 • 12. emanuel17 2013. november 23. 17:45
  „Sajnálatos egyik,másik hozzászólást elolvasni.Talán sosem látták azt a Zsinagógát és nem is ismerték azokat az embereket,hozzátartozóikat,vallásukat.Személy szerint ismertem sokat közülük,iskolában jártam velük,és olyanok voltak
  mint te meg én!Kárvolt mindenért ami történt körülöttük.”
 • 11. FaithNoMore 2013. november 21. 15:31
  „"- a makói vöröshagymát is izraelita kereskedők tették világhírűvé." Ez így számomra egy kicsit egyoldalú információ.
  Megérdemeltek volna egy mondatot a korabeli hagymanemesítők és gondos földművelők, akik értéket állítottak elő. Ha már makói hagymáról van szó.”
 • 10. Apátfalvi** 2013. november 21. 14:38
  „Jonatan, ezekre nem tudsz hatni a gyermekáldozatok felemlegetésével, hiszen tulajdonképpeni ideológiai elődeik a gyilkosok. Ezekre csak a jó magyar hazafiak eszközei, a puska és a kard tud(na) hatni.”
 • 9. Mike3 2013. november 21. 14:36
  „1: Na na na! Álljunk meg egy percre! Láttad az évszámot? Egy picikét még tanulni kellene arról a korszakról és a vallás akkori helyzetéről, ha már a suliban nem sikerült...

  Gyönyörű épület, nagy kár érte!”
 • 8. grafika88 2013. november 21. 14:34
  „Kigyerekként, sokat jártam arra.a nagyszüleim ott az Eötvös utca elején laktak.Szemben a templommal. az övék volt a "cipőgyár " is ami régen gabonatározó volt. Én ott a búza tetején játszottam a nagyiéknál. Templomban sohasem voltam bent. Mindig riogattak ..hogy az oltáron "szűz lányt " áldoztak fel. Borzongva gondolok még rá ma is. Így volt-e ? v. sem ..kitudja ??
  Az épület jó masszív, vastag falakkal ..még most is látható pl. HMvhelyen is egy hasonló. Na ott nem bontották el.
  Ma már sokan NEM vallják magukat zsidónak, olyan ciki. Ma a menő : a roma,cigány !!!lásd : 182 komment feljebb.”
 • 7. Makoiner 2013. november 21. 13:21
  „Nagy kár ezért a gyönyörű épületért, hogy nincs... szegényebb lett a város.
  Lám, régen is tudtak szép épületet építeni, nem csak manapság (Hagymatikum...)!”
 • 6. 80sFan 2013. november 21. 13:12
  „Nem vagyok zsidó, de az a templom valóban gyönyörű volt. Ha más nem is, de látványosságnak sem lenne utolsó, szerintem turisztikailag is jelentős vonzerő volna.
  Tudomásom szerint a kommunisták arra hivatkozva bonttatták le, hogy életveszélyes, ennek ellenére alig tudták szétverni az állatok, olyan masszív volt... Érdekes, hogy a fasiszták idején megmaradtak ezek a templomok, a kommunisták meg még a műemlékeket sem tisztelték.”
 • 5. jonatan70 2013. november 21. 12:12
  „4-re válasz: Makón több, mint 1200 név szerint ismert áldozata volt a holokausztnak.
  A templomukat lebontották, még a temetőbe se lehet kimenni a sírjukhoz (mivel vagy elégették, vagy tömegsírokba temették őket). Többségük gyerek volt.
  Egy emlékmű a minimum.”
 • 4. pachakuti 2013. november 21. 11:56
  „Mim lenne ha sajnálkozás helyett építenénk nekik egy újat?”
 • 3. jonatan70 2013. november 21. 11:21
  „Sokan emlékeznek Makón szeretettel vissza a neológ zsinagógára és közösségére. Remélem, ők vannak többen.”
 • 2. zero 2013. november 21. 11:00
  „Ez így van”
 • 1. Pirát 2013. november 21. 10:38
  „valahogy szimbólikus jelentősége van hogy egyik zsidó eladja még a templomot is a többiek elől, na meg az is hogy cucillista pártház lett a helyén ! ... nem sokan érezzük hiányát egyiknek sem !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pro Sanitate díj Molnár Jánosnénak

Az egész országban mindössze nyolcan vehettek át a minap a Pro Sanitate, azaz az egészségügyben végzett munkát elismerő miniszteri kitüntetést – köztük a földeáki Molnár Jánosné. Tovább olvasom