Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Zöldbabért étolaj: újjáéledt a cserekereskedelem

Makó - Csanytelek önkormányzata 3 mázsa zöldbabot vitt Maroslelére, Maroslele cserébe száztíz üveg napraforgó- és tökolajat szállított. Az árut mindkét településen közmunkások termelik. Ez állami támogatás nélkül aligha működne, de bebizonyosodott: ez a foglalkoztatás falun értelmesebb, mintha hárman söprögetnének egy söprűvel.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Elveszítették iskoláikat, viszont munkát adhatnak az állástalanoknak. Ezt a leckét kapták az önkormányzatok, és közel 900 próbálkozott a megoldással. Közülük most 18 kapott elismerő oklevelet a Belügyminisztériumtól a Start-munkaprogram megvalósításáért, így Maroslele és Csanytelek is. Kiderült, a szegénység közepette azért mindkét önkormányzat tud segíteni a másikon. Csanytelekről a múlt héten 3 mázsa zöldbabot fuvaroztak Maroslelére, szerdán a lelei polgármester állított be a csanyi hivatalba 55 flakon napraforgóolajjal és 55 üveg tökmagolajjal. A cserekereskedelem – amely a KGST idején államok között működött – folytatódik, a csanyiak krumplit is adnának olajért. A polgármesterek meg fogják nézni a piaci árakat, úgy számolnak el.

Csanyteleken már 2011-ben önkormányzati földet műveltek a közmunkások.
– Elég volt abból, hogy három ember egy söprűvel ment buszmegállót takarítani: fölösleges munka volt, nem is jó szívvel csinálták, és a falubeli adófizetőknek is megvolt róla a véleménye. Viszont kezdeni kellett valamit a munkanélküliekkel, mert 110-en voltak – mondja Forgó Henrik. A település földet vett, bérelt, a megtermelt zöldségféléket pedig a védőnők, szociális gondozók véleménye alapján szétosztották a földön dolgozók és a rászorulók között. Kapott és kap a zöldségekből a helyi közétkeztetés is. Tavaly 16 fő, idén 31 dolgozik 5 hektáron, terem hagyma, fokhagyma, zöldbab, krumpli, sárgarépa. Az önkormányzat hűtőkonténert vett, hogy a termést tovább tárolhassa. Az említett 31 ember mellett 24 árkot takarít, járdát épít, a többi 55 állástalant a vízügy „szívta föl".

Martonosi György, Forgó Henrik és a „cserealap
Martonosi György, Forgó Henrik és a „cserealap". A falvak is tudnak segíteni egymáson. A szerző felvétele

Maroslelén – mint Martonosi György polgármester emlékeztetett – eredetileg uniós támogatásból épült tökolajsajtoló és palackozó, azzal, hogy
a helyiek termését dolgozza föl. Miután meghirdették a Start-programot, kézenfekvő volt, hogy az így termelt áru kerüljön az üzembe. Most több mint 60 hektárt bérelnek az államtól, vetésforgóban termelnek, tehát gabonát is kell vetni. A szalmára gondolva bálatüzelésű kazánt állítottak be – és innentől nem volt megállás. Maroslelén 50 ember dolgozik. – A belvíz miatt mostanáig nem tudtunk beművelni egy darabot, oda káposztát palántálunk, a felgyői palántaüzem neveli nekünk, és a nagyéri savanyítónak fogjuk szállítani – mondja Martonosi. – Az olajainkat mi is a közétkeztetést végző vállalkozónak adjuk, emellett szociális juttatásként, a maradékot pedig értékesítjük. Apátfalván, Földeákon, Makón már kereskedő árulja, Maroslelén is lesz a majdani kistermelői piacon üzletünk. Ez azért fontos, mert az állami támogatás fedezi az emberek bérét, azt a 48 ezer forintot, és beruházásra, meg a békéscsabai főiskola szakmai hátterével zajló képzésükre is jut pénz – viszont vannak olyan költségeink, amelyeket nem fedez az állam.

Gomba, paprika, térkő

Az első gombatermő periódus véget ért Csanádpalotán, most újabb 80 mázsányi alapanyagot állított be helyiségébe az önkormányzat – újságolta lapunknak Kovács Sándor, Csanádpalota polgármestere. A gombával foglalkozó 16 ember és a 2000 négyzetméteres fóliában dolgozó 20 is jár képzésre. További 15 állásnélküli kapott munkát a betonelemgyárban, amely most térkövet állít elő a készülő járdákhoz. Később a belvízelvezető-csatorna medrét is itt készülő elemekkel bélelik.

Mindez ilyen színvonalon állami segítség nélkül nem menne. Ám a polgármesterek szerint az államnak így is, úgy is be kell szállnia azoknak a munkanélkülieknek a foglalkoztatásába, akiket a cégek, gazdaságok nem alkalmaznak.

– Amikor az iskolában jártam, a gyerekek újságolták büszkén, spontán módon, hogy apa, anya a tökolajüzemben dolgozik. Szerintem ezért is érdemes csinálni – mondta Martonosi.

– Azt már nem tartanám etikusnak, ha odaülnénk a piacra 100 százalékban támogatott zöldségeinkkel a gazdák mellé – véli Forgó. – Szociális szövetkezetként sem lenne életképes a mi vállalkozásunk a szabadpiac viszonyai között. Ez a terméssel együtt szociális juttatásnak, munkaterápiának elsőrangú. Mezőgazdasági munkával lehet a legkönnyebben ésszerű módon foglalkoztatni eltérő létszámú csoportokat: ha sokan vannak, sok sárgarépát vetünk, ha kevesen, kevesebbet.

Olvasóink írták

 • 8. hajosinas 2013. július 09. 01:42
  „Na ez a dolog az ami mostanában Makón nem lesz.Volt itt már javaslat korábban, amikor belvíztározót fontolgatott építtetni az önkormányzat.Javasolva lett telepítsenek halat a tározóba majdan.Aztán neveljék őket, halásszák, osszák ki a rászorulóknak, a többit pedig adják el helyben, vagy máshol. Süket fülekre talált.De ott a volt konzervgyár, miért is nem lett belőle hagymafeldolgozó ? Hát azért mert egyszerűbb dolog gigantikus létesítményt építtetni uniós és adófizetők pénzéből, mert az látványos és tervezők, meg építési vállalkozók csinálják. A "fehérháziak", csak elmondják a fantazmagórikus ötleteiket nekik, és a részükről az avatószalag átvágásáig már semmi tennivaló nincs.Utána viszont, a nevük a történelem könyvben rögzítve lesz, és ez a lényeg. Nem az hogy a makói lakosnak könyebb,jobb legyen.Gratulálok a maroslelei és a csanyteleki polgármestereknek.”
 • 7. jagoda194 2013. július 08. 11:26
  „Jól csinálja a maroslelei vezetés a dolgát.Spillerkém ez nem vissza fejlődés,hanem az embereknek értelmes munkát biztosítanak.Mert hogy igencsak elfelejtenek dolgozni és nem tudják élvezni a teljesítmény örömét.Tv nézés közben erre is gondolni kell!!”
 • 6. WSS 2013. július 07. 20:36
  „A FEJLŐDÉST nem ly-vel írjuk!”
 • 5. szatocs 2013. július 04. 20:24
  „Érdekes amikor azzal találkozik az ember,hogy tartalmasabbak a hozzászólások,mint maga az írás.Start-program akkor lenne érdekes,ha nem lennének olyan települések,amelyek kilógnak a sorból. A "gumigyári" téma Ambrózfalva ahol az árpa nincs learatva az " aszaterdő" miatt,önkormányzati porták nincsenek bevetve,szárzúzóval művelik a földeket.Nem utazok el megnézni,de szavahihető emberek mesélik érdemes lenne megnézni Bakos András! Különben az önkormányzatoknak próbálkozniuk kell,ilyen lett az élet.A gond nem ez,hanem hol vannak azok az emberek akik ide juttatták a településeket,azért egy "misét"megérne az is. A faluvezetők próbálkoznak a példa jó,de nem ez a megoldás!”
 • 4. JungHeinrich 2013. július 04. 12:54
  „Azert nem mukodik kedves Macs ,mert tul logikus :-)”
 • 3. macs 2013. július 04. 11:27
  „Tetszik ez a megoldás. A frissen megalakuló vállalkozásoknak kell 4-5 év, amíg saját lábra tudnak állni, tehát ebben az időszakban kéne őket a közmunkára fordított pénzből támogatni.
  Mi lenne, ha a frissen megalakult járások alkalmaznának agrármérnököt, jogászt, gazdasági szakembert, marketingest, akik segítenék az új cégeket, melyek nem csak termelnének, de feldolgoznának, így lenne egész évben munka.”
 • 2. mazsolaszolo 2013. július 04. 10:46
  „Ezt hívják túlélő-stratégiának. Csinálták ezt máskor is, az idők során oly sokszor. Pl. néhai drága nagyapám is sokat mesélt a háborús és az azutáni cserekereskedelemről. Az ember élni akar. Ha a kormányzat vagy a környezete ellehetetleníti, akkor ott keres magának túlélési lehetőséget, ahol talál.

  1: ne panaszkodj, ne sírj és ne hisztizz. Egyszerű a megoldás: ha nem tetszik a jelenlegi kormányzat ténykedése, akkor legközelebb a választásokon ne szavazd meg. A te kezedben van a döntés. Fel kell vállani a felelősséget az életedért és előkaparni azt a híres és sokat emlegetett magyar bátorságot. :)”
 • 1. spiler 2013. július 04. 07:05
  „ez már sok helyen a családokkal müködik,,,,jó ötlet,hogy nagyban is megy,,,CSAK EZ MÁR VISSZAFELYLŐDÉS,,HOVA HÁT AZ ŐSKORBA,,..ide jutottunk,hajrá MO.!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját magától lopta el a semmit - lebukott

Meg sem vásárolta a számítástechnikai eszközöket, így el sem tudták azokat tőle lopni. Tovább olvasom