Ország-világ

2009.05.18. 09:06

Érettségi 2009: franciából és filozófiából vizsgáznak ma

Hétfő reggel nyolc órától a francia nyelvi írásbelivel, délután kettőtől a közép- és emelt szintű filozófia írásbelivel folytatódik a tavaszi érettségi.

Franciából középszinten 253 helyszínen 1258, emelt szinten 20 helyszínen 524 diák tesz vizsgát. Filozófiából középszinten 73 helyszínen 376, emelt szinten 4 helyszínen 14 vizsgázó érettségizik.

A francia írásbeli mindkét szinten négy elkülönülő részből áll. Középszinten a vizsga ideje 180 perc, amelyből az olvasott szöveg értésére 60 perc, a nyelvhelyességi feladatsor megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a "Hallott szöveg értése" rész következik (30 perc), majd végül az íráskészséget tesztelik, 60 percben. Az emelt szintű írásbeli 240 percig tart. A vizsgán az előzőekben felsorolt vizsgarészek szerepelnek ugyanabban a sorrendben, csak a feladatok megoldására fordítható idő változik; 70, 50, 30, illetve 90 percük van a diákoknak. Az íráskészséget mérő feladatok megoldásához mindkét szinten lehet nyomtatott szótárt használni.

A filozófia írásbeli középszinten 180 perces, és két részből áll. A filozófiatörténeti ismeretekre vonatkozó kérdéssor és szövegértelmező feladatsor megoldásának sorrendjét, illetve a rendelkezésre álló időt a diákok tetszésük szerint oszthatják meg. Az emelt szintű vizsga 240 percig tart, és három részből áll: feleletválasztós kérdéssorból, a szövegértelmezésből, és egy esszéből. A rendelkezésére álló időt itt is tetszés szerint lehet beosztani. A tavaszi érettségi kedd reggel az olasz nyelvi írásbelivel, délután a mozgóképkultúra és médiaismeret vizsgával folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában