Ország-világ

2009.05.30. 09:37

Szombaton kezdődik a Nemzeti Vágta

A versenyzők pályapróbájával indul a 2009-es Nemzeti Vágta szombaton. A háromnapos lovas rendezvény ezúttal az 1848-49-es forradalom és szabadságharc gyermekhőseinek állít emléket.

Bővül a programkínálat is: a lovas futamok mellett díjugrató-bemutató, gyermekrajz-verseny, kishuszár-vágta és az Ország konyhája elnevezésű ételkóstoló is várja az érdeklődőket.

Kilencven magyar település legjobb lovasai mérhetik össze tudásukat a pünkösdi hétvégén. A budapesti Hősök tere ezúttal három napon át, május 30. és június 1. között ad otthont a rendezvénynek. Geszti Péter elmondta: az idei vágta a '48-'49-es gyermekhősöknek állít emléket. A tavalyihoz hasonlóan a futamokat 6-6 indulóval rendezik, az előfutamokból a középdöntőbe, majd a döntőbe jutnak a legjobbak. Változás is van: a sérülések, balesetek elkerülése miatt minden indulónak kötelező lesz a teljes felsőtestet védő gerincvédő, a tavalyinál nagyobb ív lesz az első balkanyarban és hosszabbak lesznek a védőszivacsok is.

Kiállítják a "Kicsi Hősöm" rajzpályázat legjobb gyermekrajzait, valamint megrendezik a Kishuszár Vágtát is, amire 10-16 évesek nevezhetnének maximum 138 centiméter marmagasságú pónikkal. További változás az is, hogy az egyenlő esélyek biztosítására a versenyen nem indulhatnak a 2006-2007-2008-as versenylistán kiemelt lovak. A díjugratók egy rekordot próbálnak majd megdönteni, a korlátugratás rekordja 1976 óta 190 centiméter. A rendezvényhez kapcsolódóan idén is bemutatkozhatnak az ország települései, az Ország konyhája nevű programsorozatban pedig helyi specialitásokat lehet megkóstolni. A Műcsarnok a Vágtához kapcsolódva Zoób Katti divattervező nemzeti mintás kollekcióit állítja ki.

A szolidaritás jegyében bemutatkoznak a Velo Alapítvány mozgássérült lovasai is, akik Keszthelyről lovagolnak Budapestre, a vágta helyszínére. Az olimpiai és világbajnok öttusázók is külön kategóriában versenyeznek, mint ahogy a jótékonysági sztárfutam indulói, akik a nyereményüket különféle alapítványoknak ajánlják fel.

A rendezvény ingyenes, mindössze a dísztribünre kell jegyet váltania annak, aki onnan nézné az eseményeket. A vonattal érkezőknek pedig csak az odaútért kell fizetniük, hazafelé már díjmentesen utazhatnak a Vágta helyszínén lepecsételt vonatjeggyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában