Ország-világ

2012.07.27. 07:38

Strasbourgban keresi igazát Galambos Lajos

Kémkedéssel vádolta meg a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját, aki az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult.

MTI

Az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal kémkedéssel vádolt főigazgatója, [namelink name="Galambos Lajos"] keresetet nyújtott be Magyarország ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságán – írta a Népszabadság pénteki számában.

Galambos szerint a hatóságok megsértették a tisztességes eljáráshoz való jogát, eljárási jogsértéseket követtek el és "meg nem engedett eszközökkel próbáltak nyomást gyakorolni cukorbeteg fiára".

A volt NBH-főnököt 2011 júniusában vették őrizetbe kémkedés gyanújával, egy időben [namelink name="Szilvássy György"] volt titokminiszterrel, akit felbujtással gyanúsítanak és Laborc Sándorral, Galambos hivatali utódjával, akit bűnpártolással gyanúsítottak meg, valamint [namelink name="Püski László"] polgári személlyel. Azóta vádat emeltek ellenük és ügyük a nyilvánosság teljes kizárásával zajlik a Debreceni Törvényszéken.

Galambos kifogásolja, hogy őrizetbe vétel úgy történt, hogy az ellen érdemben nem védekezhetett, és noha együttműködött a hatóságokkal az előzetes letartóztatását úgy hosszabbították meg, hogy nem bizonyították a meghosszabbítás melletti érveiket. Törvénytelennek tartja a bírósági eljárást is, amelyben elutasították szabadlábra helyezési indítványát.

A keresetben szerepel az is, hogy indokolatlanul akadályozták a családjával való kapcsolattartását és fiára meg nem engedett eszközökkel próbáltak nyomást gyakorolni, hogy vallomást tegyen apja ellen. A fiú ezért feljelentést is tett a Budapesti Nyomozó Főügyészségen.

Címkék#NBH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában