Ország-világ

2014.06.06. 14:54

Ahol ormányt rázhatunk az elefánttal

Jó időben Palics megtelik magyarországi látogatókkal, akiket a 7 kilométer hosszú tó és a parkos állatkert vonz a Szabadka elővárosának tekinthető településre. Bár Szegedtől csak 45 kilométerre fekszik a város, kevesen tudják, milyen kincseket rejt borvidéke és fesztiválkínálata. <br>

Kiss Tímea

– Ízt ad egy vajdasági túrának, ha menet közben meg kell tanulni, hogy a „patika" tornacipőt, a „majica" inget, vagy hogy az „örökíró" golyóstollat jelent. Mindig nagy felfedezés ez számomra – beszélt délvidéki élményeiről a szegedi [namelink name="Földi Ádám"].

Sokan követik példáját: szép időben rengeteg magyar rendszámú autót látni – a Szegedtől 45 kilométerre, az Észak-Vajdaságban található – Palics utcáin. Az állatkert, az óriási tó és egy majdnem elfeledett borvidék vonzza oda a dél-magyarországiakat.


A vízi sportok szerelmesei és a pihentető sétára vágyók is otthon érezhetik magukat a 7 kilométer hosszú, félhold alakú, ligetek övezte Palicsi-tó körül. Vizének és iszapjának kedvező hatását a XIX. század közepén fedezték fel, ekkor kezdett el kiépülni Szabadka „elővárosa". Szecessziós stílusú part menti épületei a századelőt idézik, de a családi villák, mint a híres Bagolyvár, a svájci nyaralók mintájára épültek.

Majláth Beatrix

Majlát Beatrix
[namelink name="Majlát Beatrix"], ha ideje engedi, szívesen sétál vagy görkorcsolyázik a tó mellett. Jól ismeri a környéket, elvégre Szabadkán született. – Sajnos a tó vize elég koszos, ezért fürdeni nem ajánlatos benne, de a közelében található egy termálmedence. Népszerű hely, mert szabadtéri bulikat is tartanak ott – utalt a szegedi egyetemista a Summer3p néven megrendezett zenei fesztiválra, amelyet idén július 7. és 11. között tartanak, de a városban nyaranta nemzetközi filmfesztivált is szerveznek.

Tóparti sétánk után – ahol egy helyen megtalálható a stégekkel körülvett Női strand, a zenepavilon és a Palics jelképévé vált víztorony – egy utcával arrébb újabb családi programlehetőség kínálkozik. A Palicsi Állatkertben a fókapár, de még a barnamedve népszerűségét is túlszárnyalja egy közvetlen elefánt, akivel bárki ormányt rázhat, hiszen a látogatókhoz közel nyújtózkodik valamilyen nassolnivaló reményében. A 10 hektáron elterülő, 60 állatfajt bemutató állatkert botanikus kert is egyben: 240-féle növényt gondoznak benne.


A – Palicstól északra húzódó – Szabadka–Horgosi borvidéken régi borfajták, a fehér kövidinka és a vörös kadarka mellett chardonnay, rizling, cabernet sauvignon és merlot is készül. – A barátaimmal terveztük, hogy elutazunk valamelyik borvidékre. Először valamelyik népszerű magyarországi területre szerettünk volna ellátogatni, de a palicsi közelebb van, így oda készülünk – beszélt terveiről Földi Ádám, aki mintegy véletlenül tudta meg, hogy a szomszédos országban is lehetőség adódik borturistáskodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában