Ország-világ

2015.02.02. 18:10

Kerítéssel vádolják a volt IMF-vezért

Dominique Strauss-Kahn bíróság elé állt hétfőn Franciaországban.

Közel négy évvel azután, hogy nemi erőszak kísérletének vádja miatt az Egyesült Államokban derékba tört a karrierje, Dominique Strauss-Kahnnak, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt főigazgatójának kerítés vádja miatt kellett bíróság elé állnia hétfőn Franciaországban.

A lille-i bíróságon hétfőn kezdődött perben a francia közgazdászt, aki 2012 előtt a francia elnökválasztás egyik legesélyesebb baloldali jelöltjének számított, azzal gyanúsítják, hogy egy prostitúciós hálózat által 2008 és 2011 között Párizsban és Washingtonban szervezett szexpartik legfőbb haszonélvezője volt. Strauss-Kahn korábban már elismerte, hogy részt vett a partikon, de azt állította: nem tudott arról, hogy ott prostituáltakkal találkozott, és azt sem, hogy a nők utazásait nagyvállalatok számláiról finanszírozták.

Amennyiben bebizonyosodik a vád, a volt IMF-vezért tíz év szabadságvesztéssel és félmillió eurós pénzbüntetéssel sújthatják. A 65 éves volt szocialista pénzügyminiszter mellett 13 másik személy, köztük a lille-i Carlton Hotel dolgozói, egy rendőr, egy ügyvéd és több nagyvállalkozó ellen is üzletszerű kéjelgés elősegítése a vád.

A volt IMF-vezér megjelent az első tárgyalási napon, de meghallgatására csak a hét közepén kerül sor. A per várhatóan legalább három hétig tart.

A tanúként megjelent Jade nevű prostituált szerint a védelem azt akarja elhitetni, hogy Strauss-Kahn teljesen naiv volt. Jade-on kívül csak egy prostituált vállalkozott arra, hogy felperesként részt vegyen a perben, de egy egyesület szerint további két nő később hajlandó lenne rá. Az egyik prostituált ügyvédje ezért kezdeményezi a zárt tárgyalások elrendelését.

A vizsgálóbírók a többi évig tartó vizsgálat után arra a megállapításra jutottak, hogy Strauss-Kahn tudott arról, hogy a szexpartikon a nők fizetett prostituáltak voltak, és hogy az eseményeket kifejezetten neki szervezték.

A francia sajtóban csak Carlton-ügynek nevezett botrány ugyanakkor kezdődött, amikor 2011 májusában nemi erőszakkal vádolta meg a volt IMF-vezért egy New York-i szálloda alkalmazottja. Az amerikai hatóságok felmentették ugyan, de az ügy miatt Strauss-Kahn távozott az IMF éléről, és francia államfői ambícióinak is búcsút kellett mondania. Franciaországban azonban folytatódott a névtelen feljelentés alapján megkezdődött vizsgálat.

A lille-i bűnügyi rendőrség 2011 februárjában arról értesült, hogy a négycsillagos Carlton Hotel PR-felelőse, René Kojfer prostituáltakat hajt fel a szálloda vendégeinek. Ezt a férfi utóbb elismerte, de azt állította: tevékenységéért nem kapott pénzt.

A férfit lehallgatta a rendőrség, majd kihallgatták a szálloda alkalmazottait és több prostituáltat is. A nyomozók egy kiterjedt hálózatot lepleztek le, s a szálak egy belgiumi bordélyház tulajdonosáig vezettek. Az ő telefonjának lehallgatását követően állapították meg, hogy a hálózat központi figurája Strauss-Kahn, valamint két ismert üzletember, David Roquet és Fabrice Paszkowski. Egy lille-i rendőrrel, Jean-Christophe Lagarde-dal együtt alkottak olyan baráti kört, amely közös szexpartikon vett részt - a vád szerint - nem csak Lille-ben, hanem Párizsban és Washingtonban is. Az amerikai fővárosba három utazást is szervezett a társaság akkoriban, amikor Strauss-Kahn vezette a washingtoni székhelyű IMF-et.

Az ügy újabb fordulatot vehet, miután a Canal Plus francia kereskedelemi televízió hétfőn sugározza azt a dokumentumfilmet, amely szerint az ügy több kulcsszereplőjének telefonját a jobboldali kormány engedélyével kilenc hónapon át, 2010 június és 2011 február között lehallgatták, még azelőtt, hogy az előzetes vizsgálat megkezdődött volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában