Ország-világ

2015.07.27. 20:26

Ezek a természetes anyagok jók az erős izzadás ellen

Az első emberek számára már létfontosságú volt a testszag, a kor előrehaladtával azonban inkább az ellene folytatott harc került előtérbe. De mit tehetünk vajon ma, ha nem szeretnénk, vagy nem tudjuk használni a dezodorokat, boltban árusított készítményeket?

Salánki Zsófia

 Nem csak az ételeknek hasznos az oregánó és a szegfűszeg


[namelink name="Dr. Kohán József"] megsúgta: az oregánó és a szegfűszeg nemcsak a húsoknak és a gyümölcslevesnek tesz jót, hanem a kellemetlen testszag elleni harcban is hasznos társunk lehet. Az imént említett citrom- vagy ecetsavas fürdőbe, ha beletesszük az oregánót, a szegfűszeget, a csillagánizst vagy például a bodzabogyót, természetes módon is védekezhetünk az izzadás ellen. – Gyermekkoromban, amikor lyukas fogunk volt, a nagymamám például szegfűszeget tett a lyukas fogunkba, hogy csillapítsa a fájdalmat, hiszen ez a hatása is igen közismert – mondta a bőrgyógyász szakorvos.

 

Ma már ritkán tájékozódunk testszag alapján. Tejben sem fürdünk, mint Kleopátra, viszont annak természetes módszerek, amelyeket akár elődeinktől is megtanulhatunk. No, nem arra gondolok, hogy reggel, mielőtt elindulnánk a munkahelyünkre, vagy elvinnénk a gyerekeket az óvodába, egy jó adag illatosított zsírt tegyünk a fejünk tetejére, mint az ókori egyiptomiak. Ahogy pedig a nap halad erőre, a kánikulában a zsír egyre jobban olvad, lecsorog a testünkön, és elfedi a kellemetlen szagokat.

 

Természetes védekező mechanizmus

– Ebben a nagy kánikulában is a sejtjeink és a vérünk megőrzik azt a természetes mechanizmusukat, hogy igyekeznek lúgosak maradni. Így a felesleges savas anyagokat rakjuk ki az úgynevezett határterületekre, ebből következik az izzadás. A kellemetlen testszag kialakulásához pedig már baktériumokra és gombákra van szükség. Ezt a kellemetlen szagot próbáljuk elfedni különböző készítményekkel vagy természetes módszerekkel – tudtuk meg dr. Kohán József bőrgyógyász kozmetológustól.

 

Testszag ellen a rendszeres zuhanyzás a legbiztosabb. Fotó: Schutterstock

Testszag ellen a rendszeres zuhanyzás a legbiztosabb. Fotó: Schutterstock


Már az ókori Egyiptomban is két fronton igyekeztek harcolni a kellemetlen szagok ártalmas hatásai ellen. Hiszen már abban a korban sem lehetett kellemes, ha egy hölgynek amiatt kellett aggódni, hogy a kiszemelt férfi esetleg a kellemetlen testszag miatt menekül majd előle. Azt már ők is felismerték, hogy a szőrzetnek is nagy szerepe van, így a hónaljukat leborotválták. A kellemetlen testszagot pedig egy erősebb illattal próbálták elfedni, ekkor lépett életbe a már említett fejre kent illatos zsír. Kleopátra pedig a méltán híres tejes fürdőjébe olykor citromsavat cseppentett, ezzel is elősegítve, hogy ne csak külseje legyen legendásan szép, hanem az utána úszó illatfelhő is megbabonázza a férfiakat.

 

Akár a kamilla is allergiázhat

A legtöbben azt gondolnánk, hogy leginkább a dezodorokban található mesterséges anyagok allergizálnak. Dr. Kohán József rengeteg olyan pácienssel találkozik, aki allergiás a dezodorok valamely komponensére, de ezek nem feltétlen a mesterséges összetevők, hiszen előfordul az is, hogy valaki éppen a kamillára érzékeny. Elmondta: az allergén anyagok között a legelőkelőbb helyeken szerepelnek a kamilla, a lanolin vagy más nevén a gyapjúzsír is.


– A szagok elfedésére és a mikrobák távol tartására leginkább a gyógynövényeket tudnám javasolni vagy a házi ecet- és citromsavat hígított formában. Ha ezeket vízben feloldjuk, és megmerítkezünk benne, nagyon jót tehetünk a bőrünkkel. Ebbe a vízbe tehetünk még levendulát, zsályát vagy különböző növényi olajokat. Ilyen kánikulában, ha sokat iszunk, többet izzadunk, én mégis arra biztatok mindenkit, hogy igyon, hiszen szükségünk van a folyadékpótlásra – osztotta meg tapasztalatait a bőrgyógyász.


Megtudhattuk tőle azt is, hogy az izzadás folyományaként is alakulhat ki allergia. Például, ha túlzottan izzad a lábunk, az olyan anyagokat oldhat ki a cipőnkből, amelyekre később allergia alakulhat ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában