Ország-világ

2015.11.30. 20:42

Gyenge immunrendszert is jelezhet az afta

A szervezetben minden mindennel összefügg, nincs ez másként a szájüregben jelentkező elváltozásokkal sem. A nyálkahártyán kialakuló fájdalmas, gyulladt terület önmagában veszélytelen, de ha súlyos tünetekkel jár, jó, ha orvoshoz fordulunk vele.

Pavló Péter

Önnel is előfordult már, hogy egyik napról a másikra megjelent egy fájdalmas pont a szájában, amire aztán evés közben folyamatosan ráharapott? A legtöbb emberrel már megtörtént ilyesmi, sőt sokaknál ez vissza-visszatérő jelenség. Ilyenkor amellett, hogy bosszankodunk egy sort, megpróbálunk a szokásosnál is óvatosabban enni, és reménykedünk, hogy mielőbb elmúlik. Ennek a betegségnek neve is van: afta. És bár nem veszélyes, nem árt óvatosan bánni vele.

Nem veszélyes, csak kellemetlen

– Az afta tulajdonképpen egy ovális alakú hólyag, ami a száj nyálkahártyáján keletkezik. Ez bizonyos esetekben fel is szakadhat, ilyenkor fekély alakul ki az adott területen – mondta el [namelink name="dr. Kovács Áron"] fogorvos.


Az afta egy sárgás vagy szürkésfehér színű gyulladt terület, amit sokszor gyulladt, piros udvar vesz körül – ez lehet apró, gombostűfej méretű, vagy akár 2-3 centiméteres nagyságú is. Szerencsére többnyire ártalmatlan, a gyógyulása pedig szövődmények nélkül megtörténik, a jelenléte azonban rendkívül kellemetlen érzéssel jár – leginkább a már említett ráharapás miatt. A szakember szerint különösebben nem kell aggódnunk amiatt, hogy megjelenik, ha azonban ez túl gyakran történik meg, vagy túl sokáig tart, akkor nem árt orvoshoz fordulunk.

Nem tudni, mitől alakul ki

Hogy a kialakulását pontosan mi okozza, arról egyelőre vitatkoznak a szakemberek. A kutatók szerint a túlságosan stresszes életmód miatt is megjelenhet, de immunproblémákat is jelezhet. Kialakulását általában a száj belső részének – például a fogíny vagy a nyálkahártya – valamilyen kisebb-nagyobb sérülése előzi meg. Ha az immunrendszer gyenge, nem tud kellőképpen szembeszállni a kórokozókkal, ami pedig gyulladáshoz vezethet. A dohányzás tovább ronthat a helyzeten.

 

Az afta kellemetlen érzéssel jár, de néhány nap alatt elmúlhat. Fotó: shutterstock

Az afta kellemetlen érzéssel jár, de néhány nap alatt elmúlhat. Fotó: shutterstock

– Bár jelenlétük valóban nem veszélyes, bizonyos esetekben nem árt orvoshoz fordulni. Ilyen lehet, ha a páciens súlyos immunhiányos betegségben szenved, vagy ha szokatlan tünetekkel – lázzal, megnagyobbodott nyirokcsomókkal, vagy túlságosan hosszú gyógyulási idővel – jár. Ha túl gyakran kiújul, az valamilyen fogászati vagy emésztőrendszeri megbetegedésre utalhat – hívja fel a figyelmet dr. Kovács Áron. Gyakori visszatérés esetén nem árt allergiatesztet végeztetni.

Megelőzhető a kiújulás

A szakember szerint a patikában kapható szájfertőtlenítő szerek alkalmasak lehetnek arra, hogy csökkentsék a kialakulás kockázatát, de a gyakori kamillás öblögetés is segíthet. Emellett a kiegyensúlyozott, vitaminokban gazdag táplálkozás is nagy segítséget jelenthet a szervezetnek. Ugyan nem garantálható, hogy többé nem újul ki a betegség, de az esélyét ennek jelentősen csökkenthetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában