Ország-világ

2016.07.26. 12:46

Menekülés a fény elől

Az immunrendszer túlfokozott válaszkészsége áll a fotoallergia háttérben, valódi allergiáról van szó. Kizárólag azoknál alakul ki ez a jelenség, akik előzetesen érzékennyé váltak egy fényérzékenységet okozó hatóanyagra. Nyáron gyakran észlelt jelenségről van szó.

dr. Pellek Sándor PhD

A túlérzékenységi reakciót okozó anyag a bőrben lévő valamely fehérjéhez kötődik, UV-fény hatására a szerkezete megváltozik, allergén alakul ki, ami allergiás immunválaszt vált ki a bőrben. Okozhatják akár belsőleg alkalmazott gyógyszerek, kémiai és illatanyagok vagy a bőrünkkel érintkező növények is. Bőrpír, hólyagok, csalánkiütés, ekcémaszerű bőrelváltozás kialakulásával párhuzamosan viszketésről, bőrduzzanatról, nedvedzéssel és hámlással járó bőrpanaszokról számolnak be a betegek.


Az allergiáért elsősorban a készítményekben lévő illatanyagok a felelősek. Az érzékeny, allergiára hajlamos embereknek különös odafigyeléssel kell kiválasztaniuk e fontos kozmetikumot. Alapvető követelmény: ne károsítsák a bőrt, ne legyenek toxikusak, fényérzékenyítők, és a verejtékkel se lépjenek reakcióba. Ezeknek a kívánalmaknak még nem minden készítmény felel meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában