Ország-világ

2017.06.05. 08:03

2 londoni merénylőt megnevezett a rendőrség, a fenyegetettség súlyos szinten marad, lemondatnák Theresa Mayt

Az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára vasárnap késő este a hét ember életét követelő londoni gázolásos és késeléses merényletet. Az amerikai védelmi miniszter szerint Egyesült Államok és szövetségesei nem hagyják magukat megfélemlíteni.

MTI

19.26 - Két elkövetőt megnevezett a rendőrség


Közzétette a szombati londoni merénylet három elkövetője közül kettőnek a nevét hétfő este a Scotland Yard.

Updates: Two men shot dead by police following terrorist attack in #LondonBridge #BoroughMarket named https://t.co/prQUaxy2k4


A londoni rendőrség terrorizmusellenes parancsnokságának közleménye szerint a merényletet harmadik, egyelőre meg nem nevezett társukkal együtt Khuram Shazad Butt és Rachid Redouane hajtotta végre.


A Scotland Yard ismertetése szerint mindketten a kelet-londoni Barking városrészben éltek.

 A 27 éves Khuram Shazad Butt pakisztáni születésű brit állampolgár volt, a 30 éves Rachid Redouane pedig "marokkóinak és líbiainak vallotta magát"

- áll a rendőrségi tájékoztatásban.


A harmadik merénylő azonosítása még folyamatban van.


A másik megnevezett férfit, Rachid Redouane-t a hatóságok a merénylet előtt nem ismerték.


A közlemény hangsúlyozza, hogy az MI5 és a rendőrség jelenleg ötszáz aktív terrorellenes nyomozást folytat, és háromezer olyan embert figyel, akik valamilyen okból a terrorellenes hatóságok "érdeklődésére" tarthatnak számot. A Scotland Yard beszámolója szerint további húszezer ember van a korábban megfigyeltek listáján, és az MI5 társzervezeteivel együtt jelenleg is vizsgálja, hogy ez a csoport milyen kockázatot jelent.


Ezzel párhuzamosan Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter Londonban, Franciaország nagykövetségén elmondta, hogy két francia állampolgár a támadás óta nem került elő. A tárcavezető megerősítette, hogy a hét halálos áldozat egyike is francia, és a sérültek között is nyolc francia állampolgár van, közülük négyen súlyosan megsebesültek.


15.50 - Corbyn: Theresa Maynek le kell mondania a rendőrség létszámának csökkentése miatt


Lemondásra  szólította fel hétfőn az ellenzéki brit Munkáspárt vezetője Theresa  May miniszterelnököt a rendőrség létszámának csökkentése miatt.    


Jeremy Corbyn a szombat éjjeli londoni merénylet utáni első  munkáspárti választási kampányrendezvényen azt mondta:

a  konzervatív párti kormányfővel a csütörtöki előrehozott parlamenti  választásokon "meg kell fizettetni" a rendőrségi  létszámcsökkentések árát.  


Theresa May hat évig a belügyminisztérium élén állt, mielőtt  tavaly átvette a miniszterelnöki tisztséget David Camerontól, aki a  brit EU-tagságról rendezett, a kilépést pártolók által szűk  többséggel megnyert tavaly júniusi népszavazás után lemondott.  


May hétfőn - nem sokkal Corbyn kijelentései előtt - már reagált  arra az ellenzéki vádra, hogy belügyminisztersége idején, 2010 és  2016 között a kormány csaknem 20 ezerrel csökkentette a rendőri  állomány létszámát. A kormányfő egy kampányrendezvényen  kijelentette: a takarékossági intézkedések a terrorelhárító  szolgálatok tevékenységét nem érintették, a kormány ezerötszázzal  növelte a fegyveres rendőri osztagok létszámát.  


Corbyn szerint azonban Theresa May belügyminiszterként "olcsón  meg akarta úszni a lakosság védelmét". A Munkáspárt vezetője és  miniszterelnök-jelöltje szerint "nagyon sok nagyon felelősségteljes  ember" figyelmeztette annak idején Mayt a rendőrségi létszám  csökkentése miatt.   


Corbyn kijelentette: ő is támogatja azokat a felhívásokat,  amelyek szerint az utóbbi kilenc hétben elkövetett három  nagy-britanniai merénylet miatt Theresa Maynek távoznia kell a  miniszterelnöki tisztségből. Hozzátette ugyanakkor, hogy "ezt a  problémát a választópolgárok tudják majd a legjobban rendezni" a  csütörtöki választásokon.  


Nem hivatalos hétfői médiaértesülések szerint a szombat éjjeli  londoni merénylet három elkövetőjének egyikénél ír  személyazonossági dokumentumokat találtak. Az illető állítólag  marokkói származású, felesége pedig skót.  Mindezt a Scotland Yard egyelőre nem erősítette meg. A londoni  rendőrség hétfőn közölte: tudja, hogy ki volt a három merénylő, de  kilétüket akkor hozza nyilvánosságra, ha ez "műveleti szempontból  lehetségessé válik". 


12.22 - May: nem emelkedik a terrorfenyegetettség szintje


Nem emelkedik a  terrorfenyegetettség hivatalosan megállapított szintje  Nagy-Britanniában, továbbra is a második legmagasabb, "súlyos"  szinten marad - mondta a BBC brit köztelevíziónak hétfőn Theresa  May brit kormányfő.    


A terrorfenyegetettség szintjéről nem a kormány, hanem a  hírszerzési és elhárítási szolgálatok, valamint a Scotland Yard  terrorellenes ügyosztályának vezetői alkotta Egységes  Terrorizmuselemző Központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC)  dönt, amely a kormánytól függetlenül működik.  


May elmondta: a JTAC megerősítette, hogy a készültségi szint  marad a második legmagasabb szinten, amely a hivatalos meghatározás  szerint súlyos terrorfenyegetettséget jelent és azt tükrözi, hogy 

az elhárító szolgálatok megítélése alapján nagy valószínűséggel  lehet számítani újabb merényletkísérletekre Nagy-Britanniában.  


Theresa May a BBC-nek adott hétfői interjúban elmondta, hogy a  rendőrség számos londoni híd védelmét megerősítette.  


Theresa May szerint a rendőrség még dolgozik a sérültek és az  áldozatok azonosításán, de az már egyértelmű, hogy sok közülük  külföldi állampolgár.  


A brit miniszterelnök megerősítette, hogy a Scotland Yard már  azonosította a három elkövetőt, de kilétüket akkor hozza  nyilvánosságra, ha a nyomozati munka olyan szakaszba jut, hogy ez  lehetővé válik.  


A BBC-interjú után nem sokkal, egy londoni kampányrendezvényen  Theresa May kijelentette: Nagy-Britannia eddig "túl sok toleranciát  tanúsított" a szélsőségességgel szemben, ezért most ezt a problémát  teljesen új terrorellenes stratégiával "kezelni kell". A kormányfő  szerint Nagy-Britannia lesz az első ország, amely a szélsőségesség  elleni fellépés irányítására hivatott bizottságot hoz létre. Ennek  majdani működéséről csak annyit mondott, hogy a testület a  közszférával, a civil társadalom szervezeteivel és egyénekkel  együttműködve segíti elő a szélsőségesség megnyilvánulásainak  feltárását.  


Azokra az ellenzéki vádakra, hogy belügyminisztersége idején a  kormány csaknem 20 ezerrel csökkentette a rendőri állomány  létszámát, Theresa May - aki hat évig vezette a belügyi tárcát -  kijelentette: a takarékossági intézkedések a terrorelhárító  szolgálatok tevékenységét nem érintették, a kormány ezerötszázzal  növelte a fegyveres rendőri osztagok létszámát.  


Hozzátette: teljes mértékben támogatja, hogy ezeknek az  osztagoknak tűzparancsuk van a terroristák megölésére. Theresa May  szerint a szombat éjjeli londoni merénylet helyszínére kivonuló  rendőri egység e parancs alkalmazásával számtalan emberéletet  mentett meg. 


A brit miniszterelnök a szombati londoni merényletet a szabad világ elleni támadásnak nevezte.

10.05 - Román pék a londoni terror egyik hőse


Florin Morariu a Borough Market egyik pékségénél dolgozik, péntek éjszaka után már hősként ünnepelték:

több embert menekített be a pékségbe, az egyik támadót egy péklapáttal vágta fejbe.

A Facebookon és a Twitteren tömegesen írtak köszönetet a román férfinak - írta a Telegraph.

Atac terorist London bridge ��


09.00 - Folytatódnak a házkutatások, a rendőrség tudja az elkövetők kilétét


Folytatódtak hétfőn az intenzív házkutatások London keleti városrészeiben a szombat éjjeli londoni merénylettel összefüggésben.


A rendőrség hétfőn közölte: tudja, hogy ki volt a három merénylő, de kilétüket akkor hozza nyilvánosságra, ha ez "műveleti szempontból lehetségessé válik".


A London hídon történt gázolásos, illetve a közeli piac, a Borough Market környékén elkövetett késeléses támadásokban heten meghaltak, és a három elkövetőt a kivonuló fegyveres rendőri egységek a Borough Market területén agyonlőtték.

A merényletben 48-an megsérültek, közülük hétfőn még 36-an voltak kórházban. Huszonegy sérült állapota válságos. A sérültek között négy rendőr van, kettőjük állapota súlyos.

Eddig két halálos áldozat személyazonosságát hozták nyilvánosságra, egyikük kanadai, a másik francia állampolgár. A sérültek között is van hét francia, egy további francia állampolgárt pedig még keresnek.


Cressida Dick, a Scotland Yard főparancsnoka hétfő reggel a BBC brit köztelevíziónak nyilatkozva elmondta: az újabb házkutatások során a rendőrségi egységek hatalmas mennyiségű vizsgálati anyagot gyűjtöttek össze, ezek mibenlétét azonban nem részletezte.


Kijelentette: továbbra is tizenkét ember van őrizetben. Őket előző nap, a kelet-londoni Barking és Newham városrészekben elvégzett házkutatások eredményeként vették őrizetbe.


 A Scotland Yard vezetője elmondta: a merénylet helyszínére érkező fegyveres rendőri osztag az első riasztástól számított nyolc percen belül "semlegesítette a fenyegetést", és végzett a három támadóval.


A merénylőkkel a Scotland Yard terrorellenes osztagának nyolcfős egysége végzett, összesen ötven lövést leadva a három terroristára. Az akcióban véletlenül lövés ért egy civilt is, de állapota a rendőrség tájékoztatása szerint nem súlyos.


A rendőrséghez szombaton 22:08 órakor érkeztek az első bejelentések arról, hogy egy fehér furgon gyalogosokat ütött el a London híd járdáján.


Cressida Dick hétfőn nyilatkozott a BBC rádiónak is, elmondva: a március vége óta Nagy-Britanniában elkövetett három terrorcselekményt nem külföldről irányították, a merényletek tervezése "jórészt hazai súlypontú" volt.


A jármű ezután a Borough Markethez hajtott tovább, ahol a három merénylő kiszállt és sok embert megkéselt. Az elkövetőkön talált, robbanómellényekhez hasonló szerkezetekről a rendőrség már megállapította, hogy utánzatok voltak.


A vizsgálat kiderítette azt is, hogy a gázolásos merénylethez használt Renault furgont az egyik támadó bérelte nem sokkal a terrorcselekmény előtt.


A Scotland Yard főparancsnoka a hétfői BBC-interjúban elmondta: a nyomozás nagyon gyorsan halad, és az elsődleges feladat most annak felderítése, hogy a támadókon kívül részt vettek-e mások is a merénylet előkészítésében.


Cressida Dick elmondta azt is, hogy az elhárító szolgálatok 2013 óta 18 terrortámadási kísérletet hiúsítottak meg, és az azóta eltelt időszakban naponta átlagosan egy embert vettek őrizetbe a terrorelhárítási műveletek keretében. A Scotland Yard főparancsnoka kijelentette: nagyon jó a hírszerzési munka is, és ennek révén a szolgálatok rendszeresen meg tudják akadályozni a készülő merényleteket.


Hétfő reggelre a rendőrség megnyitotta a London hidat és környékét kiszolgáló, rendkívül forgalmas London Bridge vasúti és metróállomást, és eltávolították a térséget lezáró kordonokat is, lehetővé téve a közúti közlekedés újraindulását.


08.11 - Megnevezték az első áldozatot


A kanadai Christine Archibald a vőlegényét látogatta meg: a karjaiban halt meg. Tyler Ferguson testvére szerint bátyja szíve millió darabra tört - idézte az Independent a nőt.

Fotó: Twitter

Fotó: Twitter


04.18 - Mattis: az Egyesült Államok és szövetségesei nem hagyják magukat megfélemlíteni az iszlamista erőszaktól


Az Egyesült Államok és szövetségesei nem hagyják magukat megfélemlíteni az Iszlám Állam terrorszervezet erőszakcselekményeitől - jelentette ki hétfőn James Mattis amerikai védelmi miniszter Sydneyben.


Hangoztatta: a szövetségesek egységesek abban az elhatározásukban, hogy megvédik magukat a dzsihadista szervezettel szemben. Az Iszlám Állam tévedésben van, ha úgy gondolja, hogy erőszak elkövetésével "félemlíthet meg minket". "Nem félünk" - hangoztatta.


 Mattisszal együtt utazott Sydneybe Rex Tillerson amerikai külügyminiszter is, aki az indulást megelőzően elmondta: a miniszteri szintű amerikai-ausztrál egyeztetések központjában a terrorizmus elleni harc kérdései szerepelnek. Hozzátette: Washington és Canberra együttes harcot vívnak az aljas bűncselekményeket elkövető ellenséggel szemben, a közül a legutóbbit ismét Londonban követték el.


A két amerikai miniszter hétfőn ausztrál kollégájával tárgyal. A külügyi és védelmi tárcák közös egyeztetését éves rendszerességgel tartják a két országban felváltva. A mostani találkozóra az amerikai delegációval utazott Joseph Dunford tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője, illetve Harry Harris tengernagy, az amerikai csendes-óceáni parancsnokság vezetője is.


04.12 - Trump: "megvédjük Amerikát a terrorfenyegetésektől"


Donald Trump amerikai elnök vasárnap este, egy gálaesten nyilatkozva "ördögi mészárlásnak" minősítette az előző napi londoni merényletet, és leszögezte, hogy kormánya megvédi az Egyesült Államokat a terrorfenyegetésektől.


Az elnök a washingtoni Ford színház gálaestjén azt mondta: minden tőle telhetőt megtesz annak megelőzésére, hogy a terrorfenyegetések az Egyesült Államokat is elérjék. "Ennek a vérontásnak be kell fejeződnie, ez a vérontás be fog fejeződni" - fogalmazott, majd leszögezte: "megújítjuk elszántságunkat, még erősebben, mint valaha, hogy megvédjük az Egyesült Államokat és szövetségeseit az aljas ellenségtől, amely ártatlan emberek ellen folytat háborút".


 Donald Trump ezúttal tartózkodott attól, hogy bírálja a londoni polgármestert.


Az elnök vasárnap telefonon beszélt Theresa May brit kormányfővel, és az Egyesült Államok rendíthetetlen támogatásáról" biztosította őt.


A szombaton Londonban elkövetett merénylet után - vasárnap hajnalban és kora délután - Trump két Twitter-bejegyzést írt. Az elsőben felajánlotta Washington segítségét, a másodikban pedig bírálta Sadiq Khan londoni polgármestert, mert a merénylet utáni közleményében így fogalmazott: "nincs ok a riadalomra". A polgármester nem reflektált az elnök megjegyzésére, szóvivője azonban a CNN amerikai hírtelevíziónak Londonból adott interjújában "rosszul tájékozottnak" nevezte Donald Trumpot, azt állítva, hogy Khan mondatát kiragadta a szövegkörnyezetéből. A szóvivő szerint ugyanis Sadiq Khan csak meg akarta nyugtatni a londoniakat, hogy ne riadjanak meg, ha még több rendőrt látnak az utcákon.


01.08 - Az Iszlám Állam vállalta magára a támadást


Az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára vasárnap késő este a hét ember életét követelő londoni gázolásos és késeléses merényletet.


"Az Iszlám Állam harcosainak egy alakulata hajtotta végre a tegnapi londoni támadást" - olvasható a dzsihadista terrorszervezet szócsöveként működő hírügynökség, az Aamák közleményében.


Vasárnap éjjeli hírügynökségi közlések szerint az Iszlám Állam már a merénylet előtt, a szombat reggeli órákban felhívást tett közzé a Telegram internetes oldalon, és ebben ismét arra sürgette követőit, hogy teherautókkal, késekkel és lőfegyverekkel kövessenek el támadásokat a "keresztesek" ellen a ramadán - a most zajló böjti hónap - idején.

Gyalogosokat gázolt el egy furgon Londonban, a támadásnak több halálos áldoazat is van. - GALÉRIA


Szombat este egy fehér furgon gyalogosokat ütött el a London hídon. A jármű ezután a Borough Market piachoz hajtott tovább, ahol három férfi kiszállt és sok embert megkéselt. Az elkövetőkkel a rendőrség végzett. A merényletben hét ember meghalt, 48-at kórházba szállítottak. A halálos áldozatok között egy francia és egy kanadai állampolgár is van. Tizenkét embert letartóztattak egy házkutatás során.


A támadás elkövetőinek kilétét a hatóságok egyelőre nem közölték.


A manchesteri pokolgépes és a márciusi londoni merényletet követően ez már a harmadik olyan terrortámadás az idén Nagy-Britanniában, amelynek elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. A terrorszervezet ugyanakkor előszeretettel reklámozza magát olyan merényletekért is, amelyek elkövetői nem a tagjai, de tettüket az iszlamisták ideológiája inspirálta.


00.24 - Új biztonsági protokoll lép életbe Olaszországban a londoni merénylet miatt


Új biztonsági rendszert dolgoznak ki a hatóságok a nyári hónapokban Olaszországba érkező több millió turista, valamint a nyári fesztiválokon, koncerteken és strandokon tartózkodó olaszok védelmére - jelentették be az olasz nemzetbiztonsági tanácsnak a londoni merényletet követő ülésén vasárnap este.


Marco Minniti belügyminiszter bejelentette, hogy a biztonsági készültség fokozatát nem módosítják. Ez továbbra is kiemelt marad, ennél magasabb szintre csak akkor emelkedhet, ha a terrortámadást Olaszország területén követik el.


A nemzetbiztonsági tanács (C.A.R.A) vasárnap esti tanácskozásán Minniti mellett Franco Gabrieli országos rendőrparancsnok, valamint a titkosszolgálatok képviselői is részt vettek.


A hatóságok új biztonsági protokollon dolgoznak: az intézkedések között szerepel, hogy az idegenforgalmi szempontból kiemelt helyszíneken, például a leglátogatottabb tengerparti üdülőhelyeken teljesen lezárják a járműforgalom elől az utcákat és a tereket. Kiemelt figyelem kíséri az Olaszországban nyáron egymást követő mintegy 1700 koncertet, fesztivált és más tömeges programot.


Változtatnak az eddigi biztonsági gyakorlaton, és nem csak a rendezvények helyszínét zárják le, hanem ezek szélesebb környékét is, több, egymást követő ponton ellenőrizve az érkezőket, koncentrikus biztonsági kapukon keresztül, ahogyan ez már például a Vatikánnál is működik. A belügyminisztérium közlése szerint újabb helyszíneken állítanak fel mobil, vagyis akármikor elmozdítható úttorlaszokat, ahogyan ezt már a római Colosseumnál is alkalmazzák.


Marco Minniti a Corriere della Sera című olasz napilapnak elmondta, hogy a manchesteri koncerten végrehajtott merénylet után az olasz hatóságok egyeztettek a hasonló olaszországi rendezvények szervezőivel. Ennek értelmében a koncerteken a nézőket segítő dolgozók munkájának koordinálásában a helyi rendőrség is részt vesz. Ezen kívül a koncertszervezőknek megfelelő technológiát kell biztosítaniuk az esetleges merénylők kiszűrésére.


Az olasz belügyminiszter kihívásnak Vasco Rossi rockénekes július elsejei koncertjét nevezte, amelyre egyetlen estén 220 ezer embert várnak Modenába. Marco Minniti hangsúlyozta, hogy senkinek sem szabad félnie vagy lemondania a koncerten való részvételt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában