Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Londoni merénylet: tizenkét embert letartóztattak egy házkutatás során London Barking nevű városrészében

Heten haltak meg. A rendőrség három elkövetőt agyonlőtt. Egy rendőr arcába kést állított az egyik elkövető. 48 sérültet szállítottak az öt közeli kórházba.
20.50: Egy francia állampolgár is meghalt

Egy francia állampolgár is meghalt a londoni merényletben, hét másikat kórházban ápolnak - közölte vasárnap Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter.


"Terroristák hihetetlen aljassággal az ártalmatlan tömegre támadtak szombat este, a támadásnak több tucatnyi áldozata van, közöttük több honfitársam" - mondta a hivatalos tunéziai látogatáson tartózkodó miniszter a tuniszi Bardo múzeumban, ahol 2015 márciusában 22 embert mészároltak le egy dzsihadista támadásban.
A miniszter közölte: egy francia állampolgár meghalt, heten megsebesültek, négyük állapota súlyos. Egy francia állampolgárt eltűntként tartanak nyilván - tette hozzá.

20.27: Most hivatalos helyről érkezett a megerősítés: az őrült lövöldözésben a rendőrök meglőttek valakit a tömegből is, egy ártatlan járókelőt. A sérültet kórházban ápolják, állapota nem kritikus.


Az első lövést az egyenruhások nyolc perccel azután adták le, hogy riasztást kaptak a támadásról. Nyolc rendőr összesen 50 lövést adott le – írja a Metro.


19.35: Szakértő: jól reagáltak a rendőrök

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint a szombat esti londoni merényletnél jól reagáltak a rendőrök, mivel egy váratlan esemény elkezdődésétől számítva nyolc perc alatt megfékezték a támadókat.

Gyarmati István az M1 aktuális csatornán vasárnap elmondta, az ilyen merényletekhez nincs szükség különösebb előkészületekre, a szervezés legsebezhetőbb részét, a kommunikációt gyakorlatilag ki tudják küszöbölni az elkövetők. Ráadásul a céljukat elérik, mert a merénylet ugyanúgy félelmet kelt, mintha felrobbantanának egy bombát - mutatott rá.

 Kitért arra is, hogy a terrorkészültséget csak rövid időre emelték meg Nagy-Britanniában, mivel a legmagasabb fokozatát akkor lehet elrendelni, ha bizonyíték van arra, hogy közvetlen támadás veszélye áll fenn. A második legmagasabb és a legmagasabb fokozat között azonban a végrehajtott ellenőrzésekben nincsenek olyan jelentős különbségek - jegyezte meg.

19.03: Mintegy 50 lövést adott le nyolc rendőr, hogy megállítsa a támadókat

Példátlanul sok - mintegy ötven - lövést adott le nyolc szombat este brit rendőr, hogy megállítsa a látszólag robbanómellényt viselő elkövető öngyilkos merénylőket - közölte vasárnap Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka.

A három támadó egy fehér furgonnal gyalogosokat ütött el a London hídon. A jármű ezután a Borough Market piachoz hajtott tovább, ahol a három férfi kiszállt és sok embert megkéselt. Az elkövetőkön talált, robbanómellényekhez hasonló szerkezetekről a rendőrség már megállapította, hogy utánzatok voltak. A merényletben hét ember meghalt és 48 társukat kórházba szállítottak. 

"Nyolc fegyveres rendőr elsütötte a fegyverét. Az elsődleges becsléseink szerint mintegy 50 lövés dördült el, a nyolc rendőr mintegy 50 lövedéket lőtt ki" - mondta Rowley. A három támadót agyonlőtték.

"A rendőrök válságos helyzetben voltak - élet és halál forgott kockán - a látszólag robbanómellényes három támadó már több emberre rátámadt és többeket megölt, azonnal meg kellett őket állítani" - tette hozzá a parancsnok. 

17.58: 12 embert letartóztattak egy házkutatás során London Barking nevű városrészében a szombat esti londoni merénylettel kapcsolatosan - közölte a brit rendőrség. Szombaton egy fehér furgonnal három férfi nagy sebességgel járókelőket gázolt a London Bridge-en, majd embereket késelt az utcán és a pubokban. Mindegyiküket lelőtték a rendőrök.

14.32: Tizenkét embert őrizetbe vettek

Őrizetbe vett vasárnap a rendőrség tizenkét embert az előző éjjel elkövetett londoni merénylettel összefüggésben. A Scotland Yard vasárnap délutáni bejelentése szerint az őrizetbe vételek a kelet-londoni Barking városrészben történtek, és folytatódnak a környéken a házkutatások.


12.02: Theresa May: nem halasztják el a választásokat

Theresa May brit miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy a terveknek megfelelően megtartják jövő csütörtökön az előrehozott parlamenti választásokat Nagy-Britanniában.


May hozzátette: a szombat éjjeli londoni merénylet miatt a nagy pártok vasárnapra felfüggesztik kampányukat, de a választási kampány hétfőn folytatódik.

A brit kormányfő a Downing Streeten tett nyilatkozata előtt a kabinet válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA ülésén elnökölt. Az értekezlet utáni nyilatkozatában May nem tett említést arról, hogy változna a jelenleg érvényes második legmagasabb terrorkészültségi szint.

Nem sokkal korábban Sadiq Khan, London polgármestere a BBC televíziónak nyilatkozva már kijelentette: nem változik a hivatalos meghatározás alapján súlyos fenyegetettséget jelző jelenlegi terrorkészültségi szint Nagy-Britanniában.

10.31: Szijjártó Péter megerősítette: Magyarország londoni nagykövetsége kapcsolatban áll a rendőrséggel, magyar sérültről pedig eddig nem érkezett hír. A követség ügyeleti telefonján (00-44-207-201-3440) segítséget senki sem kért.

10.14: Uniós vezetők is részvétüket fejezték ki

Az Európai Unió intézményeinek vezetői is részvétüket fejezték ki a szombat esti londoni terrortámadás miatt.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt írta: szívvel-lélekkel együtt érez "az újabb gyáva támadás" áldozataival.

"Európa az Egyesült Királyság mellett áll a terrorizmus elleni harcban" - írta rövid üzenetében a Twitteren a lengyel politikus.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szintén a Twitteren írta: elborzadva követi a legújabb incidensekről szóló híreket.

"Imádkozom az áldozatokért és családjaikért. Vigyázzanak magukra, kérem" - írta a korábbi luxemburgi kormányfő.

Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke #EgyüttATerrorizmusEllen hashtaggel azt osztotta meg a Twitteren, hogy osztozik a gyászban, a támadást pedig szörnyűségnek nevezi.

"Ezeknek véget kell vetni" - szögezte le az EP elnöke.

Michel Barnier, az Egyesült Királyság kiválásával kapcsolatos uniós főtárgyaló azt írta: "mindannyian az Egyesült Királyság mellett állunk".

09.50: A Skót Nemzeti Párt is felfüggeszti kampányát

A szombati éjszakai londoni terrortámadás miatt a Skót Nemzeti Párt (SNP) is felfüggeszti választási kampányát - tudatta vasárnap a párt szóvivője.
Gyalogosokat gázolt el egy furgon Londonban, a támadásnak több halálos áldoazat is van - galéria

"Felfüggesztettük az országos kampánytevékenységet" - húzta alá a szóvivő.

Nem sokkal korábban a két legnagyobb brit politikai erő, a Konzervítav Párt és a Munkáspárt is felfüggesztette országos kampányát. Az Egyesült Királyságban jövő csütörtökön tartanak előrehozott parlamenti választást.

08.44: A Telenor jóváírja az angliai hívásokat a terrortámadás miatt
 
A szombat éjszakai londoni terrortámadás kapcsán a Telenor Magyarország minden ügyfele számára ingyenessé teszi a 2017. június 3-án 22:00 óra és 2017. június 4-én 22:00 óra között az Angliából Magyarországra indított, valamint az Angliában fogadott, Magyarországról indított roaming hívások díját bruttó 10 ezer forint értékhatárig, amelyet a szolgáltató utólagos számlajóváírás keretében számol el.


08.43: Brit választások - ITV: Felfüggesztik országos kampányukat a pártok

A szombat éjszakai, hat halálos áldozatot követelő londoni terrortámadás miatt a pártok felfüggesztik a jövő csütörtöki előrehozott választás országos kampányát - jelentette vasárnap reggel az ITV politikai tudósítója a Twitteren közzétett rövid üzenetében.

Robert Peston úgy értesült, hogy a helyi szintű kampány folytatódik, csak az országosat függesztik fel. A Konzervatív Pártot és a Munkáspártot egyelőre nem lehetette elérni, hogy megerősítsék az értesülést.

Közben a francia elnöki hivatal Párizsban tudatta: legkevesebb két francia állampolgár is a sérültek között van, egyikük állapota súlyos.

07.55: Mentők: negyvennyolcan kerültek kórházba

A szombat esti terrortámadás után negyvennyolc sérültet vittek kórházba, több embert pedig a merénylet helyszínén láttak el - közölte vasárnap délelőtt a londoni mentőszolgálat.

Peter Rhodes, a londoni mentők vezetője közleményében tudatta, hogy a sérülteket öt különböző kórházba vitték.

06.57: Halálos áldozatokkal járó terrorcselekmény történt Londonban, lelőtték a támadókat

Legkevesebb hat embert megölt három merénylő szombat éjjel London belvárosában. Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka vasárnap kora reggel bejelentette, hogy a rendőrség fegyveres egységei végeztek a támadókkal.
Gyalogosokat gázolt el egy furgon Londonban, a támadásnak több halálos áldoazat is van- galéria

05:30: A sebesültek száma meghaladja a harmincat

Peter Rhodes, a mentőszolgálat egyik igazgatóhelyettese arról tájékoztatott arról, hogy több mint harminc sebesültet szállítottak öt londoni kórházba és több embert könnyebb sebesülésekkel a támadások helyszínén láttak el.

Rhodes egy órával korábban legalább húsz sebesültről tájékoztatott.

05.20: Rendőrség: legalább hat embert öltek meg a támadók

A rendőrség azt feltételezi, hogy három támadó követte el a brit fővárosban a London hídon (London Bridge) és egy közeli piacon a terrorcselekményeket és többen nem voltak. A rendőrség az első riasztás után nyolc perccel végzett velük.


Rowley szerint eleinte úgy tűnt, hogy öngyilkos merénylők által használt mellényt viseltek, de kiderült, hogy nem így van.

02.05: A Scotland Yard vasárnap hajnalban hivatalosan terrorcselekménynek nyilvánította a London hídon történt gázolást és a közeli piac, a Borough Market melletti késeléses támadást.

01.55: A hídon szombat éjjel egy fehér furgon nagy sebességgel felhajtott a járdára és több gyalogost elütött.

Szemtanúk beszámolója szerint a járműből ezután három ember kiugrott és késsel támadt a járókelőkre a közeli piac, a Borough Market környékén.

A Scotland Yard megerősítette a Borough Marketnél történt késeléses támadás hírét és részletek nélkül közölte azt is, hogy a közeli Vauxhall városrészben is történt egy incidens.

A rendőrségi tájékoztatás szerint lőfegyverhasználat is történt. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a rendőrök használtak fegyvert egy környékbeli étterem mellett.

A Downing Street közölte, hogy Theresa May miniszterelnök folyamatos tájékoztatást kap a rendőrségtől.
Gyalogosokat gázolt el egy furgon Londonban, a támadásnak több halálos áldoazat is van - galéria

Korábban írtuk:

A Scotland Yard egyelőre csak annyit közölt, hogy "incidens" történt a hídon.
   
A rendőrség közölte azt is, hogy egy másik "incidens" is történt a hídhoz közeli piac, a Borough Market környékén, és ott szintén fegyveres rendőrök tartózkodnak.
  
Szemtanúk helyszíni beszámolói szerint egy fehér furgon felhajtott a híd déli járdájára, ahol öt-hat gyalogost elütött. 

A jármű állítólag elhajtott a helyszínről, egyes beszámolók szerint ugyanakkor a rendőrök egy férfit őrizetbe vettek.

A BBC-nek nyilatkozó szemtanúk egyike lövéseket is hallani vélt.

Ezeket az értesüléseket a rendőrség vasárnap hajnalig nem erősítette meg.


A London Bridge környéke rendkívül népszerű, szombat esténként igen zsúfolt turistaközpont. A városrészben rengeteg étterem, pub és szórakozóhely működik. A híd közvetlen közelében emelkedik Nyugat-Európa legmagasabb felhőkarcolója, a több mint 300 méter magas Shard, amelyben szintén számos étterem és egy szálloda is van.

Márciusban egy magányos merénylő, Khalid Masood járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni Westminster híd járdáján, majd kocsijából kiszállva, a parlament épületénél késsel megölt egy rendőrt.

Annak a támadásnak a rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A merénylőt a parlament fegyveres őrsége a helyszínen agyonlőtte.

Nem egészen két hete egy manchesteri popkoncert helyszínén egy öngyilkos merénylő hajtott végre robbantásos merényletet, 22 embert, köztük hét gyermeket megölve.

A manchesteri merénylet után néhány napra a legmagasabb, kritikus szintre emelték a nagy-britanniai terrorkészültségi fokozatot, de a riasztási szintet a múlt hétvégén ismét a korábbi, második legmagasabbra mérsékelték.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Videó buktatta le: lovat kívánt meg a húszéves fiú

Videó buktatta le: lovat kívánt meg a húszéves fiú
Az arizoniai Dateland rendőrsége egy telefonos bejelentést kapott: valaki szexuális aktust… Tovább olvasom