Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Az elektronikus útdíjszedési rendszerről

Július 1-jétől hazánkban is bevezetik a megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszert, amely a magyar úthálózat (autópályák, autóutak és főutak) kijelölt, összesen 6513 kilométer hosszú szakaszaira vonatkozik. (X)
Az új rendszerben kizárólag a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek után kell útdíjat fizetni. A motorkerékpárok, személygépjárművek, autóbuszok tehát maradnak a már megszokott matricás rendszerben.

A hazai közúthálózat fejlesztésének és biztonságos működtetésének tetemes költsége van, amelynek pótlására még egyetlen országban sem találtak jobb finanszírozási megoldást, mint a díjszedés alkalmazása. A most bevezetésre kerülő, HU-GO elnevezésű rendszer igazságos és arányos, hiszen az úthasználó pontosan annyit fizet, amilyen mértékben igénybe veszi, terheli, szennyezi a közúthálózatot.

A rendszer várható – már több európai országban bizonyított – hatása, hogy a külföldi fuvarozók, akik a szomszédos országok magas úthasználati költségei miatt eddig hazánk közútjait használták, ezentúl vagy megfizetik a használat arányában annak költségeit, vagy más tranzitútvonalat választanak, csökkentve ezzel a magyarországi útvonalak terheltségét. Ez kisebb környezeti terhelés mellett kedvező hatást gyakorol a közlekedésbiztonságra.Az új rendszer nagyobb díjbevételt jelent a közútfenntartók számára, amely az uniós követelményrendszer értelmében és a hatályos jogszabályok szerint elsősorban a hazai közúthálózat üzemeltetésére és annak fejlesztésére használható fel. Ennek fényében a HU-GO segíti az európai közlekedési normákhoz való felzárkózást, miközben kiegyensúlyozottá teszi a költségviselést. Kifizetődővé válik a rövid útszakaszok használata, és a költségek arányos növelésével a fuvarszervezők is érdekeltek lesznek a fuvar útvonalak optimalizálásában. A rendszer önbevalláson alapul, azaz a fuvarozó feladata a megtett út rögzítése. Ez kétféle módon történhet: gyakori, rendszeres úthasználat esetén fedélzeti eszközzel történő bevallási mód javasolt, az alkalmi fuvarfeladatok esetén a viszonylati jeggyel történő, előzetes útvonaltervezést igénylő útdíjfizetés is választható. Az úthasználati díj kifizetése sokféle módon történhet: készpénzfizetéssel, utalással, bankkártya és üzemanyag kártya használatával.

A díj mértéke az európai uniós követelményeknek megfelelően került meghatározásra (az útdíj mértékéről és az útdíjköteles utakról szóló 25/2013.(V. 31.) NFM rendeletben kihirdetésre került), az út kategóriájának, a gépjármű kategóriájának (J2, J3, J4) és környezetvédelmi (emissziós) besorolásának függvényében.

Az e-útdíjjal kapcsolatos minden információ, regisztráció, útvonaltervező elérhető a HU-GO internetes ügyfélszolgálati portálon, a www.hu-go.hu oldalon, továbbá telefonon is tájékozódhat a HU-GO központi információs vonalán a +36 1 688 6060 telefonszámon.

Olvasóink írták

  • 1. laalika 2013. július 04. 18:35
    „Bevételnövekedés helyett csökkenés lesz. Ezt nem lehetett előre látni? Kikerülnek bennünket.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Media Markt mindent cserél mindenre!

Ha az alkalmas csereakcióra várt, az most megérkezett! (X) Tovább olvasom