Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Már kaphatók a jegyek a Presztízs gálára

Idén december 10-én este rendezzük meg a Délmagyarország és a Szegedi Tudományegyetem Gazdasági Presztízs díjátadó gáláját. Az est bevételéből az idei évben is 1 millió forintot jótékonysági célra ajánljunk fel.

A gálaműsor programjában a Dél-Alföldi Blues mellett Ferenczi György és a Rackajam koncert is helyet kapott. Az est háziasszonya: Ördög Nóra.

Belépőjegy: 9.900 forint.

Jegyrendelés: 62/567-857, illetve a marketing@delmagyar.hu e-mail címen.

Dél-Alföldi Blues

“Egy magyar zenésznek normál esetben a népzenétől kellene bárhova eljutnia, de a Kodály-módszer hazájában ez rendszerint nem így van. Én Jimi Hendrix, az AC/DC és a Hobo Blues Band zenéjén nőttem fel. Ma két dolog határozza meg a zenémet: a népzene és Hendrix. Kedvenc íróm Jókai, kedvenc költőm Petőfi. Aki a rock and rollt életformájának vallja, az nem mehet el Petőfi mellett úgy, hogy ne ragadja meg a belőle sugárzó energia és életöröm. Velem sem történt ez másként. (..) Petőfi, ha most élne, Chuck Berry-rajongó lenne. Tanuljátok meg, mi a költő, mert én most megtanultam."
Ferenczi György

A százéves Délmagyarország, e gazdag múltú napilap Ferenczi György és a Rackajam koncertjével tiszteleg a gyökerei előtt.
A százéves Délmagyarország a Rackajam koncertjével tiszteleg a gyökerei előtt.

A százéves Délmagyarország, e gazdag múltú napilap Ferenczi György és a Rackajam koncertjével tiszteleg a gyökerei előtt. A koncert apropó arra, hogy emlékeztessünk milyen nagy formátumú személyiségek hoztak pezsgést az Alföld, a Dél-Alföld szellemi életében. Néhányuk megidézésével a korszakok, világok közötti kapcsolat, kontinuitás értékeit villantja meg ezen az estén a virtuóz zene-polihisztor.

Ferenczi György

Szájharmonika-művész, énekes, hegedűs, gitáros és életművész. 1968. október 12-én született Budapesten. 1985-ben a Kápa együttesben kezdte zenei pályafutását, mint countryzenész, majd négy éven át a Rodeó zenekarral külföldön zenélt. 1993-ban a trossingeni szájharmonika VB-n a legjobb minősítést kapta. 1985 óta professzionális zenész. Fúziós zenét játszik és az utóbbi négy évben egyre inkább a népzene felé fordult. Zenei érdeklődése Jimi Hendrix-től a Muzsikásig terjed, és ilyen zenét is játszik. 2001 -ben eMeRTon, 2004-ben ARTISJUS-díjat nyert, 2006-ban újfent eMeRTon-díjat kapott az év hangszeres szólistája kategóriában. 2007-ben aranylemezt kapott a Hangzó Helikon-sorozatban megjelent Petőfi lemeze. Kísérletező típus. Színpadra állított különböző fúziós projekteket úgymint - Dohányi Szimfonikus Zenekar; - Tominks Énekegyüttes; - Cirkuszi előadás; - BM Duna Táncegyüttes(Magyar Bolero) stb.

Jancsó Miklós: Lámpást adott kezembe az Úr Pesten című filmjéhez filmzenét írt. Fáradt Halak néven saját néptáncos társulata van, amellyel 1 év alatt 30 előadást tartottak a Neomatyó show című műsorral az ország különböző fesztiváljain (Sziget, Tabán, Kapolcs). 

1996 óta rendszeresen turnéznik zenekarával Németországban. Német promóterük az EASTSIDE Promotion eastpromotion.de. 2004 nyarán egy 2 hetes turnéra vendégük volt Jim Armstrong (ex THEM tag). CSÁRDAFUNK (TSCHARDAFUNK) című műsorát 2005. április 1-jén mutatták be, amely egyfajta fúzió a rhytm&blues, a magyar néptánc, népzene, népviselet, hip-hop, funky, groove stb. műfajok közreműködtetésével. Stúdiózenészként közel 250 lemezen játszott. 2 évig a Hobo Blues Banddel muzsikált és részt vett a '91-es LGT turnén. Együtt zenélt Zoránnal, a Kim Nowak együttessel és Gerendás Péterrel. Előzenekarként játszott John Mayall, Alvin Lee és Brian May előtt. A finnországi Puisto Blues Fesztiválon Marcia Ball és Coco Taylor partnerként lépett fel.

2007 végén megjelent Milyen lárma?! című akusztikus lemeze. A kiforrott és egyedi hangszereléssel megírt dalok, hozzák a színes "ferenczis" zenei világot. A magyar népzene alapú világzenei album és műsor egy új korszak nyitányaként, nagy sikerrel került bemutatásra a Művészetek Palotájában.

Olvasóink írták

  • 1. xcbcr 2010. január 13. 23:00
    „1 mila jótékonykodás egy ilyen gálán inkább szégyenletes, mintsem valódi jótékonyság, mondjuk úgy, csupán csak presztízs - rongyrázás. Petőfi, ha élne akkor az Akela zenekar frontembere lenne.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándékozzon egészséget karácsonyra, és nyerjen vele Ön is!

Tovább olvasom