Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Néhány híján húsz - Belakta Szegedet a LogMeIn

Tavaly ősszel húsz programozó alkalmazását ígérte 2009-re Szegeden a távelérési szoftvereket fejlesztő LogMeIn, valamint szorosabb együttműködést az egyetemmel. Mindkettő rendben – ez derült ki, amikor meglátogattuk a céget exkluzív, Széchenyi tér 3. szám alatti irodájában.

A Bostonból indult, Amszterdamon és Budapesten át érkező LogMeIn Inc. leányvállalata, a LogMeIn Kft. kutató és fejlesztő központját azért helyezte Szegedre, mert az egyetem kitűnő szakembereket bocsát ki. Erre van szüksége egy olyan vállalkozásnak, amely távelérési és távtámogatási megoldásokat kínál, előre telepített szoftverek nélkül. A nemzetközi cég európai értékesítési és marketing központja Amszterdamban, fejlesztőközpontja hét éve Budapesten működik. A tavaly ősszel indult szegedi iroda feladata a kutatás és fejlesztés. Új területeket meghódítani, új technológiát találni – ez is része volt az uniós pályázatnak, amely segített a szegedi iroda létrehozásában.

2009 végén közel vannak a bő egy éve ígért foglalkoztatotti létszámhoz, 17 fejlesztő-programozó dolgozik ma a Széchenyi téri, minden igényt kielégítő iroda együttesben, a Tisza Szálló melletti, szépen felújított egykori bankpalotában. Két-három helyre még várnak programozót és egy tesztelőt is keresnek – vagyis ezen a területen nem válság miatti létszámleépítés van, hanem felvétel. És nem csak a 20 éveseké a világ, bár az átlagéletkor fiatal, van 40 feletti munkatárs is, mert azért ebben a szakmában is elkel a rutin. Az ígért egyetemi együttműködés is rendben van, egyrészt több kolléga Szegeden végzett, másrészt, két munkatárs rendszeresen tart szakmai gyakorlatot, szemináriumot az egyetemen.

17 fejlesztő-programozó dolgozik ma a Széchenyi téri, minden igényt kielégítő iroda együttesben
17 fejlesztő-programozó dolgozik ma a Széchenyi téri, minden igényt kielégítő iroda együttesben

Laikus gyorsan felteszi a kérdést: ha a LogMeIn a távelérésben profi, miért kell igényes irodákban összegyűjteni a programozókat, fejlesztőket, kutatókat? A válasz úgy hangzik: igaz, hogy a munka 90 százaléka a képernyő előtt zajlik, azaz történhetne bárhol a világban, de a maradék 10 százalék az ötletelés, legalábbis Szegeden biztosan így van. És ez az egytized társaság, csapat nélkül egyszerűen nem megy. Ráadásul a munkakörülmények is irigylésre méltóak a nyáron platánokkal jótékonyan árnyékolt irodaegyüttesben, amelyben egy játékszoba is helyet kapott, mert „kell egy kis áramszünet, időnként mindenkinek".

Talán a szegediek kvártélyát irigyelte meg a „pesti központ", amikor a közelmúltban az Andrássy útra költözött a LogMeIn – tegyük hozzá: miután kinőtte előző helyét. A lépést az indokolta, hogy már szűkösnek bizonyult a régi iroda, zsúfolttá vált, és a lelakott bérház koránt sem kínált megfelelő munkakörnyezetet. Az új helyszín már versenyképes a többi budapesti vállalkozás irodai környezetével.

A cég szolgáltatásaihoz mára több mint tízmillió számítógép és egyéb internetkapcsolattal rendelkező készülék csatlakozott világszerte, és naponta több tízezer ember tölti le a LogMeIn honlapjáról a szoftvert. A vállalkozás folyamatosan keres fejlesztőket, elsősorban C/C++ és ASP.NET kompetenciával. A vállalat termékei számos platformon – Windows mellett Linux, MacOS X, Windows Mobile és iPhone operációs rendszereken is – elérhetőek, vagyis sokféle szakembert igényel a cég, melynek munkamegosztásában a szegedi képviselet elsősorban kutatásokat végez.

LogMeIn
LogMeIn

Ha van nemzetközi vállalkozás, az a LogMeIn, a fejlesztések 99 százaléka Magyarországon történik, miközben az értékesítések 99 százaléka az USA-ban realizálódik. Nem csoda hát, hogy a társaságot tavaly nyáron bevezették az amerikai tőzsdére, s azóta is jól szerepel a Nasdaq parkettjén. Köszönhetően annak, hogy a hosszú évek óta tartó befektetés „gyümölcse beért", 2009 első három hónapjában például már profitot termelt a LogMeIn, miután forgalma a 17 millió dollárt is meghaladta. Az idei második negyedévben 18 millió dollárra nőtt a bevétel, az adózott profit pedig 2,3 milliót tett ki. Az adatok láttán a befektetők komoly növekedési potenciált látnak a cégben, így a papírok forgalomképesek.

Dióhéjban

A LogMeInt 2003-ban alapította egy magyar programozó, Anka Márton, az eredetileg 3am Labs néven induló cég hamar Boston közelébe települt, hogy ezzel segítse a befektetői és iparági kapcsolatok kiépítését. Innen érik el az amerikai piacot, s irányítják a globális marketinget is. Európát Amszterdamból fedi le a cég, míg a távol-keleti térséget Sydneyből irányítja. Az informatikai távmenedzsment és VPN hozzáférés iránti igény erős növekedést mutat, s cég üzleti modellje arra épít, hogy alaptermékeit ingyenesen hozzáférhetővé teszi. Ezzel együtt a vállalat bevételei elsősorban a professzionális felhasználásból származnak Az Intel 2007 decemberében négyéves együttműködést kötött a LogMeInnel és 10 millió dollárt fektetett be a vállalatba, mára 5 százalék körüli a részesedése.

Olvasóink írták

 • 5. N.P. 2010. január 03. 18:25
  „mitudomain 2010.01.03. 12:28
  Akkor meg minek????”
 • 4. mitudomain 2010. január 03. 12:28
  „3: szerintem semennyit. Aki kicsit is jobban benne van az informatika világában az ismeri a céget, aki meg nincs annak meg ugyse lesz ehhez a céghez/termékhez/szolgáltatáshoz köze :)”
 • 3. stewenson 2010. január 02. 10:51
  „Kíváncsi lennék mennyit fizetett a logmein, hogy ez a cikk lassan már egy hónapja a főoldalon van...”
 • 2. KolompárRómeó 2009. december 15. 17:36
  „A rendszer egyszerűen nagyon tuti! Mindegy, hogy Szegeden, Hamburgban, vagy akárhol vagyok, mindenhol el tudok intézni mindent!”
 • 1. kakoszeged 2009. december 13. 15:36
  „...a francba!...a főnököm is ezzel szokott bekukkantani hozzám...tényleg úgy veszem észre a kukkolást, hogy a háttér megváltozik?...vagy már ennyi könnyítés sincs?...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi bevásárlónap: december 11., péntek

Az olvasóink körében változatlan sikernek örvendő akciónkat folytatva, ismét bevásárlónapot… Tovább olvasom