Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Ökokör: a környezetbarát és gazdaságos háztartás kulcsa

Aggaszt a sok hulladék, a kidobott étel és a magas villanyszámla? Nem tudod, mit tehetnél ellene? Vagy épp ellenkezőleg? Vannak jól bevált trükkjeid ezek csökkentésére, és szívesen megosztanád másokkal? Az ÖkoKörben mindkettőre lehetőséged van. Megismerhetsz könnyen alkalmazható háztartászöldítő praktikákat, és te is átadhatod másoknak a saját tapasztalataidat.

Magyarországon már 250 háztartásban kipróbálták, és bevált! Az ÖkoKör eddigi eredménye: 24%-kal kevesebb élelmiszerhulladék, 23%-kal kevesebb vegyes háztartási hulladék, 15%-kal kevesebb villamos energiafogyasztás, 31%-kal kevesebb földgáz-, 13%-kal kevesebb vezetékes ivóvizhasználat és 10%-kal kevesebb vegyszer a háztartásokban.


Az 5-8 fős Ökokörök 2-3 hónapig járnak össze, ez alatt 9-9 alkalommal találkoznak. A folyamat során a résztvevők az ÖkoKörök kézikönyv, s még inkább társaik segítségével hat kiemelt témát dolgoznak fel (fenntartható pénzhasználat, élelmiszerek, vegyi anyagok, energia, víz és hulladék). Ezekhez kapcsolódóan egyszerű, különösebb anyagi áldozatot nem igénylő, életmódjukba beépíthető vállalásokat tesznek, amelyekkel már heti szinten is látványos eredményeket érnek el.

A résztvevők a program elején és a végén is megmérik az életmódjuk legfontosabb jellemzőit (pl. energia- és vízfogyasztás, az otthon tartott vegyi anyagok és a keletkező hulladék mennyiségét). Így számszerűsíthetővé és ténylegesen láthatóvá válik, hogy már kis változtatásokkal is milyen nagymértékű változások érhetőek el.

Egy-egy ökokör tagjaként senki nem érzi már sem magát, sem próbálkozásait elszigeteltnek, így a környezetvédelem magánügy helyett közösségivé válik, s új erővel tölti fel az egyes egyéneket és közösségeket.

Idén tavasszal már öt nagyvárosban (Egerben, Esztergomban, Kecskeméten, Szegeden és Tatabányán) valamint környékükön is indulnak ÖkoKörök.

Te vagy a közösség mozgatórugója, és érdekel a környezetbarát életmód? Legyél csoportvezető! Ha még csak barátkozol a zöldülés gondolatával, vagy csak egyszerűen nem vagy vezető típus, akkor csoporttagként viheted előre az ügyet.

További információ és jelentkezés a Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapján.

 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vodafone Mini Bázis: térerő a pincétől a padlásig

Magyarországon elsőként, a vállalatok után már a Vodafone lakossági ügyfelek is megvásárolhatják azt… Tovább olvasom