Regényújság

2019.03.25. 07:00

Nem mindenkinek jut szép gyerekkor

Mostani válogatásomban a könyvek kulcsszereplői gyermekek. Van, amelyiknek főszereplője és van, amelyikben meg sem jelenik, mégis minden esemény hozzá köthető. Egyik sem könnyed olvasmány: van itt előző élete által kísértett, halott és kemény kézzel nevelt fiatal életútja is. Hiszen attól, hogy valaki gyerek, még nem biztos, hogy könnyű mindennapok jutottak számára. Megrázó témákat boncolgatnak ezek a regények, melyek szívderítésre annyira nem alkalmasak, de elgondolkodtatásra mindenképpen. <br>

Timár Kriszta

Mary McCluskey: Tolakodó érzelmek

Kat és Scott egy autóbalesetben elveszítették egyetlen gyermeküket. A 17 éves fiú halála teljesen új vágányra sodorja életüket: a férfi beleveti magát az ügyvédi munkába Los Angelesben, de a felesége továbbra is inkább otthon tölti a napjait, mert nem tudja összeszedni magát a megrázkódtatás után. Halogatja a visszatérést a munkába, majd úgy dönt, inkább munkahelyet vált, de ott sem kezd el dolgozni. Gyásszal telt életükbe érkezik meg Kat egykori iskolatársa és barátnője, Sarah, aki dúsgazdag özvegyként Scott üzletfele lesz. A nő látszólag új életet hoz a családba: a férfinak remek új kapcsolatokat, a nőnek pedig egy lelki támaszt, akire bármikor számíthat és aki megpróbálja kirángatni a négy fal közül. Csakhogy a látszat csal: Sarah céltudatosan halad ördögi terve felé, és nincs hozzászokva, hogy amit eltervez, azt ne tudja végrehajtani.

Alexandra Kiadó 2019, 2999 Ft

 

Sharon Guskin: A felejtés ideje

Noah soha nem volt átlagos kisgyerek, retteg a víztől, gyakran talál ki mesébe illő történeteket, és folyton olyan meglepő dolgokról beszél, amikről egy korabeli gyereknek fogalma sem lehetne. Egy átlagosnak tűnő napon Noah édesanyját, Janie-t az óvodából aggasztó hírrel riasztják: fia lőfegyverekről beszélt, és elmesélte, hogy a víz alá nyomták a fejét, amíg már nem kapott levegőt. Az óvoda kötelező pszichiátriai vizsgálatra küldi Noah-t, amitől anya és fia élete fenekestől felfordul. Jerome Anderson pszichiáter professzor megszállottan kutatja azokat az eseteket, amelyben gyerekek emlékeznek előző életükre. Elméleteivel, miszerint van valami a látható és a megérthető mögött, Anderson nevetség tárgyává vált kollégái közt, de nem adta fel hitét, és most úgy érzi, Noah történetében végre bizonyítékra lelt. A fiú, az anya és professzor hamarosan egy eltűnt gyerek családjánál kopogtatnak. Ha az ajtó kinyílik, minden kérdésükre választ kapnak.

Libri-Insomnia 2019, 3499 Ft

 

Garrard Conley: Eltörölt fiú

Az autókereskedőből lett baptista lelkész fia, Garrard Conley tizenkilenc éves korában kénytelen volt egy, az egész életét megváltoztató döntést hozni a szülei előtt. Vagy beleegyezik, hogy részt vesz egy egyház által támogatott terápiás programban, amely "kigyógyítja" a homoszexualitásból, vagy pedig elveszíti mindenét, a családját, a barátait és az Istent, akihez eddig minden nap imádkozott. A Love in Action intézményesített programja és a Biblia segítségével heteroszexuálisként, a bűnös késztetésektől megtisztulva és istenhitében erősebben kellett volna felemelkednie. Garrard azonban a borzalmas és brutális módszerek ellenére végül azt az erőt találta meg, amely a valódi énje felfedezéséhez, valamint a megbocsátáshoz és kitöréshez vezette.

Európa Könyvkiadó 2019, 3999 Ft

 

Emily M. Danforth: Cameron Post rossz nevelése

Amikor a tizenéves Cameron Post szülei autóbalesetben váratlanul meghalnak, a lány első, sokkoló reakciója a megkönnyebbülés. Az suhan át az agyán, hogy hála az égnek sosem fogják megtudni, mit tett pár órával korábban: a legjobb barátnőjével csókolózott a szénapadláson. Cam a szülei halálát követően a mélyen vallásos nagynénjéhez és jó szándékú, de reménytelenül régimódi nagyanyjához költözik. Tudja, hogy attól kezdve egészen más lesz az élete. A Montana állambeli Miles Cityben a túlélés két legfőbb alapszabálya: olvadj be, és hagyj békén másokat! Cam mindkettő tökéletes szakértője lesz - de az érzéseit és vágyait nem tudja magában elfojtani. Egy napon a kisvárosba költözik Coley Taylor, a gyönyörű és hibátlan cowgirl, aki az iskola legmenőbb srácának a barátnője. Coley és Cam között váratlan, intenzív barátság alakul ki, amely, úgy tűnik, akár több is lehet, mint barátság... De amikor ez már-már reális lehetőséggé válik, Cameront hideg zuhanyként éri a felismerés: csúnyán elárulták. Nagynénje drasztikus lépésre szánja el magát annak érdekében, hogy "helyrehozza" az unokahúgát - az Isteni Ígéret Keresztény Iskola és Gyógyítóközpont bentlakásos nevelőprogramjába küldi őt.

Athenaeum Kiadó 2019, 3999 Ft

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!