Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

40 ezer drukker, hat arany a Maty-éren

Vasárnap befejeződött a 39. Mol sík vízi kajak-kenu világbajnokság a Szeged melletti Maty-éren. Minden idők legnagyobb vb-je zajlott, 40 ezer néző volt az eseményen. A magyar válogatott hat arany-, egy ezüst- és három bronzérmet szerzett.
Ismét hatalmas csatákat, papírforma győzelmeket, meglepetéseket, régi és új klasszisokat láthatott a publikum a 39. Mol sík vízi kajak-kenu világbajnokságon, a Szeged melletti Maty-éren.

A sportág történetének legnagyobb vébéjét rendezték meg a Csongrád megyei székhelyen. 40 ezer szurkoló látogatott ki a négy napra. 88 ország nevezett, ebből 26 szerzett érmet. A magyar együttes hat arany-, egy ezüst- és három bronzérmet szerzett.

Az első döntős nap (péntek) volt a legszebb. Ekkor három arannyal nyitott a válogatott. Csipes Tamara elsősége után majd felrobbant a lelátó, az EDF Démász-Szegedi Vízisport Egyesület olimpiai bajnokának, Vajda Attilának az ezres kenus döntőjét még Szabadkán is hallhatták. Ordított a pályán mindenki, még a biztonsági emberek is tapsoltak, a rendőrök ugráltak, minden szem a vizet nézte, Vajda futamát. Vécsi Viktor tanítványa második vb-aranyát nyerte szenzációs versenyzéssel.

39. sík vízi kajak-kenu vb, Maty-ér - a szombati nap képei. Fotó: Karnok Csaba

Storcz Botond szövetségi kapitány elégedett

 "Eredetileg tíz érmet tűztem ki célként, ez pontosan bejött, s annak külön örülök, hogy a dobogós helyek közül hat első hely lett - mondta vasárnapi záró sajtótájékoztatóján a háromszoros olimpiai bajnok szakember, aki külön hangsúlyozta, hogy a paraszámokban is született két hazai érem, egy-egy arany és bronz. - A mi csapatunk tagjai szerepeltek a legtöbb döntőben, mi szereztük a legtöbb olimpiai pontot, másodikak lettünk az éremtáblázaton, és úgy gondolom, a megszerzett kvóták számával is elégedettek lehetünk."

A nap harmadik elsőségét a kajak női négyes ötszázon nyerte. A Kovács Kati fémjelezte hajó nagyon magabiztos volt. Ezren ezen a napon még két bronz jutott, kenu négyesben (Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Vasbányai Henrik, Németh Szabolcs) és kajak női párosban (Medveczky Erika, Sarudi Alíz).

A második napon már-már mindenki úgy gondolta, hogy nem szerez a magyar válogatott elsőséget, amikor férfi kajak 500 méter párosban Tóth Dávid és Kulifai Tamás rommá verte a világbajnokságot. Fábiánné Rozsnyói Katalin edző tanítványai nem várt elsőséggel ajándékozták meg a magyar tábort. Ezen a napon Kozák Danuta 500 kajak egyesben második lett, míg a női kenupáros (Takács Kincső, Baravics Gyöngyvér) harmadik.

A zárónapon újabb két elsőség következett, Csipes Tamara okos versenyzéssel lett első 5000 méteren, míg Kovács Katalin Kozák Danutával az oldalán ült fel a világ trónjára.

39. sík vízi kajak-kenu vb, Maty-ér - a vasárnapi nap képei. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A hangulat ismét parádés volt a vb-n, a szervezők jól dolgoztak, és ha nincs a pénteki némethimnusz-malőr, akkor csillagos ötösre értékelhettük volna a rendezést. A világ így is kalapot emelt a vb előtt, Szeged volt a világ kajak-kenu fővárosa. Túl vagyunk immár a harmadik Tisza-parti világbajnokságon, de már várjuk, hogy mikor lesz a következő, mert biztosak vagyunk abban, hogy hamarosan újból Szegeden randevúzik a világ.

Parádés szurkolótábor

A szegedi közönség ismét bebizonyította, hogy a világ legjobb kajakos és kenus publikuma. A vb alatt végig sportszerű volt, minden versenyzőt hatalmas tapssal jutalmazott, drukkolt, táncolt, énekelt. Amit pedig a magyar versenyzők futamai alatt művelt, azt nehéz szavakkal leírni.

Olvasóink írták

 • 6. na_mit_talaltam 2011. augusztus 22. 21:05
  „Bekakken!! Én megtaláltam magam a képen :-)
  http://gigapan.org/gigapans/fullscreen/84861/”
 • 5. bessy 2011. augusztus 22. 18:48
  „Igen.Hosszútáv.
  Ott voltunk, láttuk, szép volt,jó volt. És tényleg jó volt szegedinek lenni, megint.!!!!!!!!!!!!!Nem is lehet azt az érzést elmondani, amikor tényleg szószerint felrobban a lelátó, és bár mindent be lehetett vinni, senki sem próbált meg például esernyővel veszekedni, stb. És még elveszett pénztárcák is keresték a gazdájukat!!!!!!!!!!!!!Ez sem semmi.
  A versenyzőkről és az érmekről csak annyit: most igy volt jó, ennyi volt jó, mi végigüvölöttük és próbáltunk mindenkit betolni. Nekem nincs ellenfél, csak más országbeli nagyszerű sportoló, aki ugyanúgy megérdemli a tapsot a rengeteg melóért. És kívánom, soha sehol, semmiben ne végezzünk rosszabb helyen a világban!!!!!!!!!!!!!!
  Mindenkinek gratulálok az elért eredményeihez.
  SZÉP VOLT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 4. szpirigonzálesz 2011. augusztus 22. 13:01
  „Csipes Tamara 5000 méteren?”
 • 3. zetajones 2011. augusztus 22. 12:00
  „Gratulálok mindenkinek, a versenyzőknek és a lelkes szurkolóknak is, akik ebben a rekkenő hőségben, a tűző napon végigszurkolták, bíztatták a versenyzőket, ráadásul nagyon sportszerűen!
  Csak egy adalék még: tegnap délután a Kárász utcán vonult végig a lengyel csapat és a cukrászda előtt ülők
  lelkes tapssal üdvözölték őket! Jó volt látni és hallani, jó volt szegedinek lenni...”
 • 2. eva45 2011. augusztus 22. 11:22
  „Gratulálok mindenkinek!
  Jó volt a közvetítés is, szokás szerint! :-)”
 • 1. Dema 2011. augusztus 22. 10:44
  „Nagyon örülünk az eredményeknek!
  Majd most dől el ki az igazi versenyző! Lesznek akik már is elkezdik ill. folytatják az edzéseket, és lesznek mások akik "majd" elkezdik. Lesznek akikből CELEB lesz, és akik szerényebben, már edzésterven gondolkoznak. Reményeim szerint a fiatalok nyomják ezerrel :D. Danuta 100%-ban betöltötte a Natasa helyét Jövőre, lehet hogy jobb is lesz. Azért hiányzott a biztos aranyat hozó Nati szereplése, de felmerül a kérdés, a gyerek után marad-e Szegeden, vagy megint arrébb megy amerre a szél fújja. Sajnálnám!!! Tudtommal szeretett volna utánpótlással is foglalkozni. Akkor nagyon sokat veszíthetünk vele.
  A kajak négyes piszok peches volt. Ilyen időket menni!!? Kíváncsi leszek, jövőre lesznek -e hasonlóak!
  Szeged a kaja-kenu világ fővárosa!! :D:D Imádom ezt az érzést. 6 arany az sem semmi! :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megye II.: gólzáporos nyitány

A megyei II. osztályú labdarúgó-bajnokságban gólgazdag nyitófordulót rendeztek, hét találkozón összesen 40 találat született Tovább olvasom