Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Aranysíp két szegedi bírónak

A közelmúltban vehette át – pályafutása elismeréseként – két szegedi röplabdabíró, Papp Takács Sándor és Balázs Gábor Mihály az Aranysípot. Már egyikük sem aktív, az élvonalban mindketten vonalbíróként tevékenykedtek.
A játékvezetői testület legutóbbi közgyűlésén vehette át az Aranysípot két szegedi röplabdabíró, Papp Takács Sándor (74) és Balázs Gábor Mihály (69), közös pályafutásukban – mindketten alacsonyabb osztályú bajnokikon bíráskodtak – a legjobbak között vonalbíróként tevékenykedtek.

Balázs Gábor Mihály (jobbra) büszkeséggel vette át az elismerést.  Fotó: DM/DV
Balázs Gábor Mihály (jobbra) büszkeséggel vette át az elismerést.
Fotó: DM/DV

Papp Takács Sándor 1955-ben vizsgázott, és tavalyi visszavonulásáig, 55 esztendeig bíráskodott. Legemlékezetesebb meccse a 70-es években volt, amikor két kecskeméti katonacsapat, a Mezőfi és a Nógrádi mérkőzött, s maratoni csatában 3:2-re – akkor még nem volt rövidített az ötödik szett – a Mezőfi nyert. És a pontarányban csak kettővel volt jobb a győztes gárda. De azt sem felejti el, mikor 1985-ben és 1986-ban a bajnoki fináléban lengetett, valamint a magyar és a japán utánpótlás-válogatott találkozóján közreműködött, akárcsak a Medikémia (olykor 2–3 ezer ember előtt az újszegedi sportcsarnokban, például 1995-ben a Csepel elleni bajnoki fináléban) és a Szegedi DRE majdnem minden hazai bajnokiján. Pályafutása során több mint 2000 NB II-es összecsapást dirigált, ennyin ült a „kakasülőn". Egyik kedvenc játékosa, „Pása" Voronkov több meccs után megjegyezte: „Sándor bácsi, király voltál!".

Balázs Gábor Mihály Erdélyből, Székelyföldről települt át, ott röplabdázott, kosárlabdázott (iskolai szinten), és ott kezdte bírói pályafutását is 1962-ben. A közel öt évtized alatt mintegy 500 találkozón bíráskodott az NB II-ben, de főként – a férfi és női élvonalban egyaránt – vonalbíróként tevékenykedett. Legemlékezetesebb meccse az volt, amikor a hazai együttes már 2:0-ra vezetett, és végül óriási küzdelemben 3:2-re a vendéggárda nyert. Romániában és Magyarországon is bíráskodott, utóbbi bajnokság mérkőzéseit, pontvadászatát nehezebbnek, színvonalasabbnak ítélte. Csíkszeredán klubvezetőként is dolgozott a röplabdában, de a legtöbb időt játékvezetőként töltötte, és a legszebb emlékeket is életének ebből a korszakából őrzi.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kajak-kenu: Nagy Bianka bravúrja

Dunaújváros adott otthont a Dunaferr-kupa évadzáró kajakos, kenus utánpótlásversenynek, amelyre az… Tovább olvasom