Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Együtt a hat szegedi arany

Megnyitotta kapuit a látogatók előtt a dr. Bali Mihály relikviáiból összeállított olimpiatörténeti kiállítás csütörtökön kora délután. A híres gyűjtő és sportbarát emlékét is őrző tárlat megnyitóján ott volt az 1964-es tokiói olimpia vívó bajnoka Sákovicsné Dömölky Lídia, Mezőjakabházi Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke.
- A kiállítás kuriózuma, hogy a hat szegedi aranyérem itt látható együtt először. Molnár Tamás három, Janics Natasa kettő és Vajda Attila egy érme sorakozik a vitrinben – tudtuk meg Szovics Zoltántól, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. igazgatóhelyettesétől.

A város három olmpiai bajnoka hivatalos elfoglaltsága miatt nem tud részt venni az eseményen. A kenus klasszist édesapja, míg kajakkirálynőt férje, Csányi Szilárd és klubigazgatója, Petrovics Kálmán képviselte a megnyitón.

Együtt a hat szegedi aranyérem. Fotó: Frank Yvette
Együtt a hat szegedi aranyérem.
Fotó: Frank Yvette

- Közös álmunk vált ma valóra, amit Bali Mihálynál senki nem akarta jobban – kezdte ünnepi beszédét Bánáti Antal, a Sport és Fürdők Kft. igazgatója. – majd hozzátette, sajnos Misi bácsi már nem élhette meg ezt a napot. Az igazgató elmondta, nagy örömére szolgál, hogy a kiállítás a sportcsarnokban kapott helyet.

Szentgyörgyi Pál Szeged sportért felelős alpolgármestere vette át a szót, aki elmondta, örömét fejezi ki, hogy az olimpikonokat 2004-ig bemutató könyvet újabb fejezettel lehetett kibővíteni.

A híres gyűjtő emlékét is őrző tárlat megnyitóján ott volt az 1964-es tokiói olimpia vívó bajnoka Sákovicsné Dömölky Lídia is. Fotó: Frank Yvette
A híres gyűjtő emlékét őrző tárlat megnyitóján ott volt az 1964-es tokiói olimpia vívó bajnoka Sákovicsné Dömölky Lídia is.
Fotó: Frank Yvette

- Öröm és szomorúság kavarog bennem, hiszen még egy, a sportért ennyire szenvedélyesen rajongó emberrel nem találkoztam, mint amilyen Bali Mihály volt. Az Olimpiai Akadémiába belépve Szegedet képviselte az ország minden pontjában. A kiállítás egyik szervezője, Balog László kalauzolta végig a meghívott vendégeket és érdeklődőket a hangulatos tárlaton.

- Natasa inkább ad, mint kap, hiszen rengeteg apróságot ajándékozott el a barátainak és a családnak. Pekingben viszont már úgy vásárolt, hogy maradjon neki is relikviája az olimpiáról. Ám ő inkább az emlékeket gyűjti – felelt kérdésünkre Janics Natasa férje, Csányi Szilárd.

Molnár Tamás mindhárom olimpiai aranya megtekinthető- Fotó: Frank Yvette
Molnár Tamás mindhárom olimpiai aranya megtekinthető.
Fotó: Frank Yvette

A meghívottak között egy mosolygós, szemüveges hölgyet vehetünk észre, aki sokszor könnyeivel küzdött egy-egy beszélgetés alatt. 1964-es tokiói olimpia vívó bajnoka, Sákovicsné Dömölky Lídia arról beszélt, mennyire fontosnak és nagy dolognak tartja az ilyen kiállításokat. Hozzátette, ébren kell tartani az olimpiai eszmét.

- Bali Mihály világosított fel évekkel ezelőtt, hogy milyen híres olimpikonjaink vannak. Misi bácsi kezdte el gyűjteni és feljegyezni bajnokainkon túl azokat is, akik egyáltalán részt vettek az ötkarikás játékokon. Az előző két olimpia egyértelműen Szeged sikereiről szólt, és ez minden eddigi elváráson és álmon túlmutat. Olyan ösztönző hatással volt az elmúlt szűk egy évtized a sportra, hogy többszörösére nőtt azon sportágak utánpótlása, amelyben olimpiai (arany)érmeket szereztek a magyarok illetve a szegediek. Ez a mozgósító erő példaértékű lehet országszerte is – foglalta össze a tárlat és szegedi olimpikonjaink fontosságát Szentgyörgyi Pál Szeged sportért felelős alpolgármestere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi sikerek a jégpályán

A közelmúltban több versenyen, nemzetközi erőfelmérőn vettek részt a Szegedi Korcsolyázó Egyesület… Tovább olvasom