Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Elhunyt Sándor Csikar - gólokkal emlékezünk Szeged legjobb focistájára

A Móravárosi Kinizsiben kezdte, 75 válogatott meccsen 27 gólt lőtt. Ilyen szögből ennyi gólt senki nem rúgott más. 2007-ben Szeged legjobb labdarúgójának választották.

Szeged legjobb labdarúgója

Száz, a sportban szaktekintélynek számító személyiséget kértünk föl, hogy küldje el a Top 10-es listáját. Harminc focista közül lehetett választani. Így százan voksoltak a legnagyobb csillagra, százan választották meg a város minden idők legjobb futballistáját. E játékkal állítottunk emléket azoknak, akik széppé tették a szegedi futballt. Továbbá azoknak is, akik más csapatban, de szegediként értek el sikereket. A szavazás nem mindennapi izgalmakat hozott.  Végül Sándor Károly lett a győztes. A mindenki által csak „Csikarnak" szólított zseniális labdarúgó lett Szeged leghíresebb, legjobb futballistája.

Amikor elmondtuk neki a hírt egyből azt mondta: "Én mindig szegedi maradtam!"

Újabb pótolhatatlan veszteség érte a magyar labdarúgást: szerda délelőtt elhunyt Sándor Károly – közölte az MLSZ weboldala a gyászoló családra hivatkozva. A jobbszélső legendás játéktudására, sporttörténeti jelentőségére jellemző, hogy beceneve alapján a mai napig „Csikar-szögről" beszélnek, amikor az alapvonalhoz közelről leadott lövés után születik meg a gól.

Becenevét saját bevallása szerint onnan kapta, hogy nem volt olyan labda, amit ne próbált volna megszerezni, kicsikarni. Mások szerint viszont csapattársai labdakérései során kiabált Karcsi-Karcsi alakult Csikarrá.

Sándor Károly 1928. november 26-án született Szegeden. A Móravárosi Kinizsiben kezdett focizni, innen szerződtette 1947-ben az MTK. 

A magyar válogatottban 1949 és 1964 között 75 mérkőzésen 27 gólt szerzett úgy, hogy hosszabb ideig Budai László mellett csak a második számú jobbszélsőnek számított, és ilyen módon kihagyta az olimpiai bajnokságot (1952, Helsinki), a londoni Évszázad mérkőzését (1953, a kispadon kapott helyet), illetve az 1954-es vb-döntőt is. Ugyanakkor szerepelt az 1958-as és az 1962-es világbajnokságon is. Az MTK színeiben 379 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, melyeket 182 gólt lőtt.

Sándor Károly 1964-ben az MTK-Sporting Lisszabon KEK döntő előtt. Fotó: MLSZ.hu
Sándor Károly (jobbról) 1964-ben az MTK-Sporting Lisszabon KEK döntő előtt. Fotó: MLSZ.hu

A Hungária körúton három bajnoki címet, egy kupagyőzelmet ünnepelhetett, csapatával 1964-ben KEK-döntőt játszhatott. Kétszeres KK-győztes volt, szerepelt az Európa-válogatottban, két esztendőben is szavazatokat kapott az Aranylabda-ankéton. Gólképességére jellemző, hogy az A válogatott góllövőlistáján a nem belsőcsatárt játszók közül egyedül Kiprich József előzi meg. 2001 óta az MTK utánpótlás akadémiája az ő nevét viseli. Magatartásának, pályafutásának köszönhetően elnyerte a MOB Fair Play életműdíját.


Futballtudása, cselezőképessége mellett szeretetreméltó személyisége és szókimondó humora miatt is pótolhatatlan veszteséget jelent Sándor Csikar halála a magyar labdarúgó társadalom számára.

Sándor Károlyt a Magyar Labdarúgó Szövetség és az MTK saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bodor Karate RKSE: fiatal klub, fiatal edző, bővülő stáb

A tanítási szezon kezdetével lapunk sportrovata is visszatér megszokott sorozataihoz. Így Tovább olvasom