Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Féltő szegedi teniszes szülők nyílt levele

Elgondolkodtató levelet küldött a tennishungary.hu szerkesztőségébe két szegedi teniszapuka, Bíró Attila és Susányi Tamás, akinek gyermekei több ezer kilómétert tesznek meg évente.
A magyarországi közlekedési morált mindenki ismeri, a Balkán kutya füle hozzánk képest, és külföldön is millió veszély leselkedik rájuk az utakon, így joggal féltik a szülők a gyerekeket, a két apuka pedig most nyílt levelet írt, melynek kiváltó oka a fiatal horvát Marin Siuca halála volt.

"A hír először talán keveseket talált meg: Marin Suica horvát, 15 éves teniszező Zágrábból a budapesti reptérre tartva, az M7-es autópályán súlyos autóbalesetet szenvedett, amely következtében néhány nappal később meghalt. Vannak közöttünk, akik közelebbről is ismerték, s mind nagy tisztelettel beszéltek róla. Az autót edzője vezette, aki – a hírek szerint – sérülés nélkül úszta meg az esetet. Információink szerint őt – óvadék ellenében – szabadlábra helyezték.

A levél célja nem is elsősorban a nekrológ, hanem annak kifejezése, hogy mi is érintettek vagyunk. Gyerekeink ezer és ezer kilométereket tesznek meg évente; földön és levegőben. A tenisz, a sok verseny számtalan mindenről szól, épp csak a közlekedésről beszélünk a legkevesebbet. Erről szinte egyetlen híradás nem ejt egyetlen gondolatot sem. A tenisz szervezetében sok dologgal foglalkoznak felelősségteljesen, mi úgy érezzük viszont, hogy ezzel a területtel nem. Természetesen a közlekedés lehetősége és szabályai kívül esnek a tenisz közvetlen szervezésén, de mi tudjuk, hogy szinte az egyik legnehezebb feladat a versenyzőket megfelelő módon, időben eljuttatni a versenyekre, majd onnan haza.

Amire a pontos szervezőmunkán túl alapvetően rá szeretnénk világítani, illetve amiben cselekvést várunk az illetékesektől az, hogy azt a kitettséget, amiben a sportoló ily módon élnek, lényegesen csökkenteni kell. Mit is értünk ez alatt?

A hozzánk eljutott információk szerint (természetesen előre ne ítélkezzünk), az edző-sofőr szabályszegése alapvető okozója volt a balesetnek. Miért is lényeges ez? Mert hasonló szituációkkal itthon is, gyerekeinkkel kapcsolatban is találkozhatunk. A gyorshajtás társadalmi szinten jelen van, s nem kerüli el a tenisz környezetét sem.

Most tudatosult csak bennünk, hogy mindezt a tenisz tevékenység részének kell tekinteni, amiben a tenisz szervezetének, konkrétan a Szövetség vezetésének, sőt a nemzetközi szövetségeknek is tennivalója van. Bár a magyar teniszre általánosan jellemző, hogy jogi-szabályozási dokumentáltsága alacsony szintű (!!!), de azt gondoljuk, eljött az idő, amikor lépni kell.

Lehetőség szerint nem csupán etikai szabályzatokról beszélünk, hanem jogi alkalmazásokról, aminek be kell épülnie az edző-versenyző viszonyba, kiterjesztve a tenisz közvetlen elemein túl az ilyen területre is, mint a közlekedés. Kérünk mindenkit, segítsen abban, hogy a megfelelő keretek mihamarabb kialakuljanak! Külön kérjük a Szövetséget, alkossa meg azokat a szabályokat, amelyek tisztább viszonyokat teremtenek, ahol gyerekeink jobban védve vannak egyes edzők minden létező szabályt áthágó viselkedésétől! Olyan megoldásokra gondolunk, ahol mondjuk a közlekedési szabályok áthágása az „edzői licensz" megvonását is maga után vonhatja. Természetesen ennél összetettebb eszközrendszer kidolgozására indokolt törekedni.

Fölvetésünk tényeken alapszik, ily módon alaposnak tekinthető. Ki kell viszont emelni, hogy vannak pozitív példák is, amelyeket megint csak használni kell. Bízunk benne, hogy kezdeményezésünk azt jelenti, hogy akár egy-két hónapon belül változást tapasztalhatunk ebben is."

Olvasóink írták

 • 2. deszkás 2010. szeptember 29. 15:04
  „Na egy hülye indok:"társadalmi szinten valósul meg a gyorshajtás". Önmagában EGY hiba nem vezet katasztrófához de a második hiba bekövetkeztekor a katasztrófa már elhárithatatlan.Ezért is kiemelt jelentőségű de hogy társadalmi szinten az egyenesen marhaság! Mert akkor az ország maga a felelős. Persze a "felsőbb" társadalmi szinten lehet de ez nem általános.”
 • 1. kilo 2010. szeptember 29. 13:15
  „Bár nem vagyok teniszben érintett, a fiam más sportágban versenyez nemzetközi szinten, úgyhogy ismerős a probléma.
  Konkrétan milyen egyéb terveik vannak? A licensz megvonása bizonyos szabálytalanságok esetén egyértelműen elvárható.
  Brit kluboknál látható, hogy minden klubban van "gyermekvédelmi" felelős. Esetleg az ő szerepkörét itthon is be kellene vezetni a kluboknál?

  Kíváncsi cagyok, meddig sikerül eljutni ezzel a kezdeményezéssel. Jó lenne valami elérhetőség is, kapcsolattartásra. Összefogva mindig többet tehetünk!

  Sok sikert!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kandó Róbert: Nem szabad megelégedni

A labdarúgó NB III Alföld csoportjában szereplő Hódmezővásárhelyi FC három vereséggel kezdte az évadot, a soron következő három meccsén viszont 7 pontot gyűjtött. Kandó Róbert edző szerint a sikerek hatására visszatért játékosai önbizalma. Tovább olvasom