Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Gebre, ne aggódj, esélyem sincs megszorítani téged!

Szeged – Utcai futófesztiválon vehettek részt azok profik és lelkes amatőrök, akik úgy döntöttek szombat délelőttjüket a Pick-futásra szánják. Én is köztük voltam, pedig sem profi, sem lelkes amatőr nem vagyok. Túléltem, magam sem tudom, hogyan.
Még el sem kezdődött, de Kishaver máris csalódott bennem. Ő ugyanis azt hitte, olyan bolond leszek, hogy nulla kondícióval, duplanulla felkészüléssel fogom magam, és lefutok hat kilométert. Nem, ez nem bicikilizés, ott legalább egy kicsit edzésben voltam. Ez a szerintem legkegyetlenebb sport, a középtávfutás. Itt nem lehet csak úgy nekirugaszkodni, és belerohanni a vakvilágba. Pontosabban lehet, csak annak hősi halál lenne a vége, ahhoz meg még nem volt kedvem.

Szóval a rövidebb távon, a 3,4 kilométeren álltam rajthoz szombaton a szegedi Dóm térről rajtoló Pick-futáson. Persze ez a rövidebb táv is relatív fogalom, erről nemsokára részletesebben. A hagyományoknak megfelelően előbb a hosszabb, 6 kilométeres távon álltak rajthoz a komoly kondícióval rendelkezők, s alig dördült el a rajtpisztoly, egyből kiderült, ők valóban futnak, nekem kozmikusnak tűnő sebességgel. A családi futás előtt az X-TREME hip-hop tánciskola csoportjai, szóló táncosai csináltak jó hangulatot a téren, majd a családi futás után egy emberként melegített be a Dóm tér. Ekkor már éreztem, erre nekem nem nagyon van szükségem, mert már otthon felkészültem erre a késődélutáni önként vállalt kínzásra.

Pick-futás a szegedi belvárosban. Fotó: Veréb Simon (galéria)

Cooper-teszt, másképpen

1. Mik az író keresztnevei?
2. Hány részből áll a Nagy indián könyv?
3. Hogy hívják Vadölőt az utolsó előtti kötetben?
4. Mi Csingacsguk nevének fordítása?
5. Melyik kötetben derül ki, hogy nemcsak tengeri, hanem folyami áramlatok is léteznek?
6. Hány indián törzs szerepel a kötetekben?
7. Hogy hívják Unkasz szerelmét?

Igazam is lett, lihegve vártam a rajtot. Amelyhez a startpisztolyt elvileg az égből kapták volna a szervezők, csakhogy Csorba József ejtőernyős, aki az égből hozta a stukkert két percet késett, így a tartalékpisztoly dörrenésére indultunk el. A Kárász utcáig egészen jól éreztem magam: könnyed kocogással hagytam magam mögött a már ekkor is sétáló iskolás csoportokat, ám befordulva a sétálóutcára azt éreztem egyre nehezebben veszem a levegőt, egy Truman-gőzöst simán megverek zihálásban és fújtatásban. Ott voltak azok a hívogató padok is, de elhatároztam, nem ülök le, mert abban biztos voltam, ha megtenném, soha többé nem bírnék feltápászkodni. A Széchenyi téren már csak csoszogtam. Egyedül a sétáló versenytársak lassú előzgetésének tudtam örülni. – Hétfőn is jövünk futni? – kérdezte szüleit a hátam mögött egy tinilány. Ők ott a Tisza Lajos körúton vidáman suhantak el mellettem, s akkor biztos voltam abban, valami ismeretlen eredetű vírus támadta meg őket, hogy már egy hétfői ismétlésen gondolkodnak.

Pick-futás a szegedi belvárosban. Fotó: Veréb Simon (galéria)

És amikor már végképp feladtam volna megjelent a Novotelnél Szabó doktor. Aki úgy szurkolt nekem, mintha Haile Gebrselassie loholt volna mögöttem az 5000 méter befutójakor. Ekkor már nem számoltam, hanyadszor savasodtak be a combjaim. Ahogy lekanyarodtam a Huszár Mátyás-rakpartra egyből feltűnt, sokkal hosszabb mint eddig bármikor. S bármennyire szerettem volna, nem tudtam megcsinálni: az úszóházaknál a lábaim felmondták a szolgálatot, és akaratlanul is sétálni kezdtem.

Pick-futás a szegedi belvárosban. Fotó: Veréb Simon (galéria)

Doktor még ekkor is biztatott és dicsért, de én úgy érzetem, kudarcot vallottam. Magamat felmentve elkezdtem fotózni a hófehér futó emberkígyót. A rakparti erőgyűjtés után az árvízi emlékműnél erőt vettem magamon, s újra nekiindultam. Pokoli nehéz volt. Maximálisan együttéreztem azzal a kisfiúval, akiről lepergett mellette kocogó édesanyjának dorgálása, és azzal riposztozott neki, hogy a részvétel a fontos.

A déli harangszóra kanyarodtam be a Dóm térre. 3400 méter, fél óra alatt. Ezt a távolságot egy jó erőben lévő középiskolás a Cooper-teszt keretében 12 perc alatt gond nélkül lefutja.

Rendszert kéne csinálnom ebből a futásdiból, de... Egyelőre marad a bringa.

A XI. Pick utcai futófesztivál végeredménye, 6000 méter, nők: 1. Biacsi Bernadett 20:49, 2. Biacsi Ilona 20:59, 3. Imréné Kiss Ágnes 21:27 (mindhárom SZVSE), 4. Egervölgyi Lilla 23_43 (Kübekháza), 5. Marótiné Bense Krisztina 24:56 (Szeged), 6. Fekete Szeréna 25:16 (SZVSE). Férfiak: 1. Szelepcsényi Zsolt 18:43 (Tömörkény gimn.), 2. Selmeczy Roland 19:24 (Titán TC), 3. Lukácsi István 20:11 (Napraforgó Futóklub), 4. Vörös Endre 20:14 (Hódmezővásárhelyi Tájfutó Club), 5. Bodai László 20:43 (Szeged), 6. Abonyi László 21:04 (Titán TC).
3400 méter, nők: 1. Egervölgyi Lilla 13:27 (Kübekháza), 2. Vlocskó Noémi 14:01 (Titán TC), 3. Varga Petra 14:04 (Radnóti gimn.), 4. Szabó Rebeka 14:08 (Hód-Triatlon), 5. Milbik Ivett 14:25 (Szeged), 6. Sazbó Luca 14:26 (Titán TC). Férfiak: 1. Lóczi Attila 10:51, 2. Szabó Bence Zsigmond 11:31, 3. Barzó Pál Balázs 11:38 (mindhárman Titán TC), 4. Szabó László 11:52 (Hód_Triatlon), 5. Verba Barna 11:56 (SZTE-Szedeák), 6. Kiss László 12:12 (Hód-Triatlon).
Családi váltó: 1. Faragó-család 5:56 (Antal, Mária, Antal - Szatymaz), 2. Gera család 6:08 (Krisztina, Tamás, Tibor - Szeged), 3. Hallósy család 6:14 (Zsolt, Erika, Levente - Szeged), 4. Gellén család 6:39 (Margit, Tamás, Gergő - Szeged), 5. Kisházi család 7:11 (Panna, Erika, László - Hódmezővásárhely).
Legjobban mozgosító iskolák, Szeged környéke: 1. Kiss Ferenc ált. isk., Ásotthalom 98 fő (testnevelő: Kiss Andrea), 2. Kisteleki ált isk. 90 fő (testnevelő: Kurucsainé Égető Katalin), 3. Bálint Sándor ált. isk., 57 fő (testnevelő: Galbácsné Fodor Ágnes).
Szeged iskolák: 1. Deák gimnázium 270 fő (testnevelő: Engi Zoltán), 2. Radnóti gimnázium 263 fő (testnevelő: Láng Imre), 3. Tabán ált. isk., 142 fő (testnevelő: Dobor Ágnes).

Olvasóink írták

 • 7. tűzszekerek 2010. október 10. 20:45
  „Végre egy igazán érdeklődő újságíró, gratulálok!

  Interjú a családokkal, az még tényleg jó lenne. Be lehet pótólni:))”
 • 6. eljensokaszeged 2010. október 10. 13:38
  „... theseus 2010.10.10. 11:49

  Ez jó. Villáminterjú :-)

  Te, heeeeeee,heeeee,heeee,hörrrr, szóval, heeeeee, hööööööö...
  Igen? - és már tovább is fut.
  Köszönöm!”
 • 5. theseus 2010. október 10. 11:49
  „A cikk jópofa, de a személyes élmények ecsetelésén túl néhány villáminterjú is érdekessé és informatívabbá tette volna. Amolyan kedvcsináló a futáshoz azok élmenyeivel, akiknek jobban ment, pl. néhány családdal.

  A savasodás egyébként gondolom poén volt ezen a távon. Inkább a keringés vagy a légszomj okozhatott gondot a szerzőnek, aminek a dohányzás is oka lehet. A Cooper-teszt viszont tetszett.”
 • 4. CsImre 2010. október 10. 11:19
  „T2

  Sőt, lehetne hajnali 2-kor is rendezni őket Térvárpuszta és Tiszasziget között a mezőn. Az lenne az igazi.”
 • 3. T2 2010. október 10. 09:04
  „Azért csendben megkérdezném: Ezeket a belvárosi futóversenyeket miért nem vasárnap rendezik, amikor szinte senkit nem zavarnak? Miért kell szombat délelőtt rendezni ezeket, amikor az emberek próbálnak ügyeket intézni, bevásárolni és az útlezárások miatt sehova se haladnak?”
 • 2. Picim 2010. október 10. 07:17
  „Gratulálunk az újságírónak, a részvétel a fontos. hihihi :-)”
 • 1. pt 2010. október 09. 21:51
  „Na erről jól lemaradtam :(

  Kényelmes kocogással esténként fél óra alatt 5 km van meg.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vk-döntőben a Szegedi TE

A Szegedi TE férfi tekecsapat megnyerve az eldöntőt finalista a horvátországi Splitben zajló… Tovább olvasom