Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Gera nincs feketelistán Koemannál

Erwin Koeman újabban nemcsak a külföldön játszókra, hanem az itthoniakra is kíváncsi. A belgák elleni barátságos mérkőzést megelőző fordulóban az Újpest-Videoton (0-1) és az 5-2-es vendégsikert hozó KTE-Ereco-MTK bajnokit tekintette meg a helyszínen. A Széktói Stadion VIP-teraszán beszélgettünk a szövetségi kapitánnyal, a Gera-ügy is szóba került.
- A látottak alapján nem bánja, hogy Gosztonyi András, Lencse László, Pintér Ádám és Vadnai Dániel Győrben bújik címeres mezbe és nem Gentben?
- A felnőtt válogatottal barátságos mérkőzésre megyünk a belgákhoz, az U21-esek pedig Európa-bajnoki selejtezőn fogadják az olaszokat. Ez így van rendjén, ott van rájuk szükség.

- Ha a korosztályos csapat nem tétmeccsen szerepelne, az említett fiatalokat akár számításba is venné?
- A fokozatos fiatalítás híve vagyok, lépésről lépésre haladva bontakozhatnak csak ki igazán. Nem szabad elkapkodni, nem dobhatjuk be a tinédzsereket rögtön a mélyvízbe. Ez a világbajnoki bronzérmes U20-asokra is vonatkozik.

Gera fantasztikus gólt lőtt márciusban a Manchesternek. Fotó: Reuters
Gera fantasztikus gólt lőtt márciusban a Manchesternek. Fotó: Reuters

- Magyarország az 50., Belgium a 68. helyen áll a világranglistán, a két ország nemzeti bajnokságát tekintve viszont aligha mi járunk előrébb…
- Náluk nagyságrendekkel több pénz van a futballban, a klubok költségvetése fedezi a minőségi játékosállományt, ez emeli a bajnokságukat jóval a magyar fölé. A Jupiler League-ben szereplő csapatok korszerűbb stadionokban játszanak, sokkal több szurkoló előtt. A belga válogatott ranglistás helye ne tévesszen meg senkit, komoly játékerőt képvisel a ránk váró ellenfél. Az utolsó hazai vb-selejtezőjükön simán verték 2-0-ra a törököket, ez pedig nem a véletlen műve.

A Gera-ügyről dióhéjban
Gera Zoltán elkésett a taktikai értekezletről az október 14-i, dánok elleni világbajnoki selejtező előtt, Erwin Koeman pedig nem kivételezett a csapatkapitánnyal, ugyanúgy büntette meg, mint a négy nappal korábbi, portugálok elleni találkozót megelőzően hasonló fegyelmezetlenséget elkövető Bodor Boldizsárt. A következetes szigor jegyében Bodor után Gerát is kihagyta a keretből a szakvezető, vagyis nemhogy a kezdőben nem kapott helyett, még a padra sem ülhetett le. A Fulham támadó középpályása megsértődött, és azon melegében lemondta a válogatottságot. Még a meccs előtt visszarepült Angliába, hogy a lelátón ücsörgés helyett inkább feleségével és kislányával töltse az időt, illetve edzésre jelentkezzen másnap londoni klubjánál.
- Gera Zoltán kihúzta a gyufát. A viharos koppenhágai események ellenére azért figyeli a játékát?

- Gera a Fulham játékosa, a Premier League-ben szerepel. Az angol focit pedig hétről hétre nyomon követem. Vagyis a válaszom: igen.

- Ha Gera meccsről meccsre jól játszik Angliában, gólokat lő, gólpasszokat ad, akkor van visszaút a válogatottba?
- Előbb lássam azokat a gólokat, gólpasszokat, utána beszélhetünk róla. Majd meglátjuk. Szövetségi kapitányként minden döntésem a válogatott érdekét szolgálja.

- Mit vár a szombati belga-magyartól?
- Hasonlóan bátor játékot, mint ami győzelmet ért idegenben a dánok ellen. Ez egy barátságos meccs, de igenis fontos az eredmény.

- Játszik még telt házas meccset a közeljövőben a válogatott?
Ha ezzel a svédek és a portugálok elleni vereségre gondol, azóta is bosszantanak azok a vb-selejtezők, mert pontot, pontokat szerezhettünk volna. A csapat és a közönség azonban annak ellenére is egymásra talált, hogy a jövő nyáron nélkülünk rendezik meg a dél-afrikai világbajnokságot, hiszen a mutatott játékban vitathatatlan az előrelépés. Ez azonban nem mindig párosul a várt, a remélt eredménnyel. A szurkolók bizalmára, szeretetére a továbbiakban is rá kell szolgálnunk, ennek fényében lépünk pályára Gentben is.

Koeman diplomatikus: nem mond végleges nemet. Fotó: Reuters
Koeman diplomatikus: nem mond végleges nemet. Fotó: Reuters

Gera Zoltán: A nem még lehet igen is
Gera Zoltánt menedzserén keresztül értük utol. - Koppenhágában öt percet késtem a taktikai értekezletről, mert rosszul tudtam az időpontot. Egyébként változatlan a véleményem az ügyről: ahogyan arról korábban már az internetes naplómban is beszámoltam, az elkövetkező időszakban nem szeretnék pályára lépni a válogatottban. Ugyanakkor nem jelentem ki, hogy ez a döntés pályafutásom végéig szól, ezt eddig sem mondtam egy szóval sem. Nem titok, az esetnek voltak előzményei. Az elmúlt hónapokban többször is azt éreztem, hogy a kapitány nem bízik bennem igazán, nem voltunk egy hullámhosszon - tolmácsolta a Fulham játékosának szavait Filipovics Vladan.

Olvasóink írták

 • 14. jóleszatrappistais 2009. november 14. 20:27
  „sanya6:ismétlem:hasonlítsd össze a keretünket szlovákiával, szlovéniával, boszniával. a hrutkával, mátyussal, sebőkkel, tökölivel stb-ekkel fémjelzett válogatotton én is sokszor röhögtem, azóta viszont pozitív változások történtek. konkrétan duplájára nőtt az elmúlt 4-5 évben a válogatott keret értéke. az anyag tényleg megvan. Szlovéniának pl. egy Gera(Koren személyében) szintű játékosa van, a többi iparos, mégis pótselejtezősök.
  Nekünk van egy Hajnalunk,Husztink,Juhászunk,Dzsudzsákunk,Dárdaink,Buzsákynk...
  Amúgy Lettország 15 000 0000 eurós kerettel jutott ki anno az eb-re, nekünk jelenleg 50 000 000 eurót ér a keretünk.
  Tehát a számokat nézzük, a játékosok értékét, vagy azt h hol játszanak a játékosaink, akkor van esély kijutni egy vb vagy eb selejtezős csoportból.”
 • 13. sanya6 2009. november 14. 13:56
  „12-hez
  Remélem nem én vagyok az oka, hogy nem jutunk ki sehova. Ez nem mentalitás kérdése szerintem, hanem vagy van egy ütőképes csapat, vagy nincs. Nem úgy kell pályára lépni, hogy még esetleg lesz matematikai esélyünk. A mai magyar focit vétek összehasonlítani az elöttünk járókkal, mert őket a tudás vitte előre, és bármennyire is fáj nekünk nincs jó csapatunk, mégis kiskirály módjára élnek annak ellenére, hogy a bevonzott nézőkből nem tudnák eltartani magukat. Nyugati mintára kéne átalakítani a finanszírozást, de nem úgy mint puskásék mondták Sebes Gusztávnak "kis pénz kis foci- nagy pénz nagy foci." Szerintem a vezetés mondja: kis foci kis pénz- nagy foci nagy pénz. Más az értelme és lehetne hasznos is.”
 • 12. jóleszatrappistais 2009. november 14. 10:47
  „sanya6:pontosan ez a baj a magyar mentalitással. végletekben gondolkodunk: vagy aranycsapat vagy szar.
  Lettország aranycsapat szint volt 2004-ben, mikor kijutott az eb-re? Vagy Ausztria, Szlovénia az elmúlt 10 évben?
  Szlovákia, Svájc csoportelsőként kinn van az Eb-n. Szlovénia, Bosznia selejtezik.Egyiknek se jobb a kerete a miénknél.(transfermarkt.de)
  Végre 15 év után van egy olyan keretünk, akivel ki lehetne jutni. A baj tehát most már nem az anyaggal van...”
 • 11. sanya6 2009. november 14. 10:17
  „9.-hez
  Nem ismerem az összeállításokat és a többi csapatokat sem, csak az eredményeket látom, hogy a magyar válogatott nem jut ki nagy világversenyre. Nem kéne jönni az U 20-as csapattal, ugyanúgy nem tudnak segíteni a nagy válogatottnak mint annak idején a Bicskeivel győztes ifiválogatott sem. Mi az arnycsapatnál leragadtunk”
 • 10. AntoniusXXI 2009. november 13. 23:27
  „Aki látta ma este a magyar-olasz U21-es meccset (2-0), az már nem aggódik a Gera szintű exfocisták miatt.”
 • 9. jóleszatrappistais 2009. november 13. 22:34
  „nanemaa:"Mellesleg azóta a válogatott is egységesebb, jobban játszik."
  Ezt az egy db dán meccsből szűrted le?
  Továbbá Gera pont nem az a játékos, aki azonnal megsértődik. Nagyon sokáig szó nélkül, alázattal tűrt és hajtott. Ugyanannyit késett, mint Bodor pár nappal az eset előtt, ő mégis leülhetett a kispadra, Gerát meg felzavarta a lelátóra, és itt gurult el nála a gyógyszer.

  sanya6:Te ismered egyáltalán a magyar válogatott keretét? Összehasonlítottad már azokkal a csapatokéval, akik kijutottak a vb-re vagy most hétvégén pótselejtezőket játszanak?”
 • 8. abrakapokusz 2009. november 13. 18:49
  „Ki az a Gera?”
 • 7. sanya6 2009. november 13. 16:53
  „A magyar fociról írni csupán idő és papír pocsékolás. Az U 20 tagjai is erre a szintre fognak süllyedni. Jöhet bárki szövetségi kapitánynak, ha nincs kikkel végrehajtani az elképzeléseket. A magyar focit puská öcsike bácsiék szarták el, de rendesen.”
 • 6. N.P. 2009. november 13. 16:30
  „Ez a rendkívül fontos hír reggel óta fent van, az olaszliszkai lincselés jogerős ítéleteiről szólót viszont gyorsan lekapta a cenzor. Nyilván a fontosság szerint..”
 • 5. theseus 2009. november 13. 15:13
  „Irigylem a képen a nézőket, ezt a gólt én is megnéztem volna élőben.

  Ha egy kicsit javulunk, az EB-re már kijuthatunk, ott elég a csoportban 2. hely, pótselejtező nélkül.
  A következő VB-selejtezőkre pedig a mostani U20-asok közül is többen beérhetnek.

  Remélem jó meccs lesz a belgák ellen, magyar győzelemmel.”
 • 4. nanemaaa 2009. november 13. 14:18
  „Gera a Fulhamban is már jóideje csak kispados, és ha így megy tovább, akkor még az sem lesz. Nem ő lesz az első focista, aki egy-két jó év után szépen csendben hazakullog.
  Remélem azért hamarabb megjön az esze, és az eddig kissé nagyra szabott mellényét is elveszíti valahol. A tehetsége meg van hozzá, hogy akár tényleg jó focista legyen. Ehhez vélhetőleg emberileg azért változni kellene.”
 • 3. xene@freemail.hu 2009. november 13. 13:13
  „Az az érzésem, hogy Koemannak lesz majd még egy útja Londonba valamikor, azaz Canossát fog járni, s térden állva fog könyörögni Gerának, térjen vissza a válogatottba! Sajnos hiába "neves" a középpálya, de Hajnal, Dzsudzsák, Huszti és a többiek elég ritkán játszanak olyan jól a válogatottban, mint a klub-csapatukban...”
 • 2. AntoniusXXI 2009. november 13. 09:02
  „Akkor lenne ez a konfliktus bosszantó, ha Gera jó formában lenne és nagy szükség lenne rá a válogatottban. Csakhogy ez nem így van, Gera mostanában nagyon gyenge. Nem véletlenül választotta a DM ezt a Gera-képet: nagy durranás volt, de azóta nem csinált semmit, pedig több mint fél év telt el...”
 • 1. nanemaaa 2009. november 13. 08:54
  „A magam részéről teljesen egyetértek a szövetségi kapitány döntésével. Ideje már, hogy a magyar fociban is helyreálljon a rend, és ne a játékosok diktáljanak az edzőnek, hanem fordítva. Gerának ha jól emlékszem, talán két jó meccse volt a válogatott színeiben. Kissé korai volt azt hinnie, hogy innentől kezdve bérelt helye van a válogatottban. Külföldön a kapitány nem várta volna meg, hogy igy felháborodjon, már rég hazazavarták volna. Mellesleg azóta a válogatott is egységesebb, jobban játszik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeviép: vereség emelt fővel

Második idegenbeli Euroliga-mérkőzésén is helytállt a Szeviép: a szegedi együttes két negyedet… Tovább olvasom