Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Gyökös: Már nem zaklat fel a mellőzésem

A racicei világkupán elért tizedik (B-döntő 1.) hely után a magyar kajakos-kenus válogatott szövetségi kapitánya, Storcz Botond szétrobbantotta az általa korábban favorizált kajaknégyest, és egy teljesen új hajót állított össze, amely várja a kihívókat. Az EDF Démász-Szegedi VE versenyzője, Gyökös Lajos (31) szenvedője volt a döntésnek.
– Már harmadik éve szinte csak kellemetlen döntések születnek az olimpiai ezer méteres négyesben elfoglalt helyével kapcsolatban. Hogyan éli meg ezeket?
– Már nem zaklat fel, mint ahogy az elején. Szinte meg sem lepődtem, de azért elég gyanús volt sok minden. Storcz igencsak megváltozott velem kapcsolatban, a nyájasságával elhitette velem, hogy kellek az olimpiai négyesben. Minden alkalommal még a legkisebb hibámba is belekötött, és itt nemcsak rólam van szó, hanem a csapatunkról is. Elfogadnám a helyzetet, mert nem lehet mindig az a jó, amit én csinálok, ami a mi variációnk. De hogy mindig mi jövünk ki rosszul belőle... Igyekeztem korábban diplomatikus lenni, senkit sem megbántani, de vannak, akik mindezek ellenére átgázolnak rajtam, rajtunk.

– Mit mondott Storcz, amikor visszaértek a csehországi versenyről?
– A hazatérést követő kedden, a szövetségi döntés után, amelyből kiderült, hogy szétmegy a négyes, és csak a paksi Boros Gergely marad benne, amíg mellettem a honvédos Szalai és az Építőkből Dombi ki-, a győri Kammerer, a honvédos Vereckei és az FTC-s Kucsera pedig bekerül, még én hívtam fel. Elmondtam, hogy folyamatosan javult az időnk Racicében, pedig csak alig két hetet dolgozhattunk együtt, miután betegség miatt Kucsera kiesett, Dombi pedig beült. És végül elmondtam, hogy nem tisztességes, amit csinált velünk: vállaltuk az egyes rovására a négyes kötelezettségeket, ennek ellenére megalapozott indok nélkül elvette az esélyt. Persze, oda lehet állni, aztán meg lehet próbálni legyőzni Storcz új négyesét, de szűk az a kör, amelyből válogatni lehet, ráadásul nincs is már idő ütőképes csapat kialakítására. Ha esetleg lenne négyes válogató az Európa-bajnokság után is, arra viszont már van értelme készülni.

Gyökös csalódott. Fotó: Karnok Csaba
Gyökös csalódott.
Fotó: Karnok Csaba

– Elküldött egy háromoldalas levelet lapunkon kívül még a szegedi klubigazgatónak, Petrovics Kálmánnak, illetve az egyik szponzornak is. Ennek végén van egy bekezdés, amelyben azt írja: „Kezdek közönyt érezni a sportág iránt; nem lehet életcélom egy ilyen sport." Mire gondolt?
– Nem hirtelen felindulásból írtam ezeket a szavakat. Szeretek kajakozni, de ilyen körülmények között már elég távol került a klasszikus értelemben vett sportágtól. A válogatón odaállok, és mindent megteszek a vb-indulásért, de ha a sorozatos, számomra rossz döntések miatt a szponzorok eltávolodnak, el kell gondolkodnom, hogyan tartom el a családom.

– Említette a válogatót, illetve a négyes indulás értelmetlenségét. Milyen számokban indul?
– Az ezer méteres egyes biztos, két jelöltem már van az ezer méteres párosra, illetve az ötezer méteres egyes is terv. Még gondolkodom a négyesen, de már szorít az
idő.

Storcz véleménye

Storcz Botond így látja a helyzetet: – Mindig az általam gondolt legjobb ezres négyest állítom össze, mert ebben a számban négy kvóta szerezhető. Kammerer és Vereckei elismert, jó duó, a racicei páros hetedik hely után ők is szeretnének sikeresek lenni, ráadásul négyesben több az esély a kvótaszerzésre, mint az erősebb mezőnyű párosban. Nem kockáztathatjuk meg a kvóták felének elvesztését. Az új kvartettnek is annyi ideje van összeszokni, mint a többinek.

Olvasóink írták

 • 4. Gy.Lajos 2011. június 01. 17:56
  „javítás: És nem a páros mezőny erősebb.....”
 • 3. Gy.Lajos 2011. június 01. 17:35
  „" Mindig az általam gondolt legjobb ezres négyest állítom össze, mert ebben a számban négy kvóta szerezhető. Kammerer és Vereckei elismert, jó duó, a racicei páros hetedik hely után ők is szeretnének sikeresek lenni, ráadásul négyesben több az esély a kvótaszerzésre, mint az erősebb mezőnyű párosban"
  -Jól átgondolt mi? Menyibe került ezt a döntés a szövetségnek? És nem a páros mezőny gyengébb hanem ők voltak jóval gyengébbek mint tavaly! Ők kb 4 mp el mentek rosszabul az elejénél mi meg csak 0.1 mp voltunk lassabak! Nem kéne 1.5 héttel a válogató előtt változtatni az egységen! ezért nem kerültünk be! Vagyis ez nem a mi hibánk volt ott állt össze a 4 es kb a versenyen! Abszolút lett volna lehetőségünk így a 4-esben. csak meg kellet menteni öket valahogy! És nem érdekel milyen pusztítást hagysz magad után! fél éve aszisztálok a hülyeséghez már rég készülhetnék saját számaimra. igy meg hagytál nekünk 2 hetet! Grat.”
 • 2. theseus 2011. június 01. 11:48
  „Sajnálom Gyököst, kitartást és további sok sikert kívánok neki!
  Ugyanakkor aggasztóak a rasicei eredmények is, több egység nem jutott a döntőbe. Látszik, hogy ebben a sportágban is élesedik a verseny.
  Remélem, sikerül a későbbi fő versenyekre minél több szegedinek kijutni és ott érmeket nyerni, a hagyományoknak megfelelően.”
 • 1. Szurkoló 2011. június 01. 10:46
  „Storcz Úr, szégyellje magát!
  Szakmai indokokkal persze mindent ki lehet magyarázni, és valószínűleg be is fog jönni ez az új négyes.
  De gondolni kellene a tisztességre, korrektségre, emberségre is - hosszú távon visszaüthet, ha az ember ilyen-olyan okok miatt (amely sajnos NEM a nemzetérdek...) mindig mindenkin átgázol. Vonatkozik ez Kammererre, Vereckeire is.

  Gyökös: szívből kívánom, hogy találja meg a számítását, megérdemelné!

  Hajrá szegediek, nektek szurkolunk a legjobban a VB-n!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos fináléban a SZAK 15 évesei

Továbbjutott a hétvégén Tolnán megrendezett országos elődöntőből a Szegedi AK Boszorkányok U15-ös… Tovább olvasom