Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Hegyi továbbra is az UEFA-ban

Az Európai Labdarúgó Szövetség megerősítette a szegedi Hegyi Péter pozícióját az UEFA Játékvezetői Konvenció Paneljében 2015-től 2019-ig.
A Convention Panel fő feladata a játékvezetés egységesítése, a fejlesztések egységes európai bevezetése. A rendszer minden képzést, oktatást tartalmaz, ez biztosítja az egységes gondolkodást és a bírók megfelelő szakmai színvonalát. Az UEFA-nak két játékvezetői bizottsága van: az egyik az elittel foglalkozik, a másik a fejlesztéssel, az oktatással. Ez utóbbi tagja Hegyi Péter korábbi FIFA-asszisztens, akit tavaly megbíztak a skót és a szlovén Convention-munka felügyeletével.

– Az ország az elsők között, már 2007-ben csatlakozott az UEFA Conventionhöz, így a legtapasztaltabb országok közé tartozunk. Legutóbb a decemberi UEFA Convention Panel meetingen számoltam be a magyar rendszerről, amelyet a bizottság egyhangúlag fogadott el. Négyévente van egy kötelező ellenőrzés, jól tükrözi a megítélésünket, hogy köztes opcionális ellenőrzésre egyszer sem került sor. Sajnos Európában – különösen a keleti és déli régióban – vannak olyan országok, ahova évente többször is el kell látogatni. Az elmúlt években fontos változás volt Magyarországon a profi játékvezetők és a hat játékvezetős rendszer bevezetése, amelyet az UEFA is üdvözölt. Az európai szövetség által adott anyagi támogatás fontos, de messze nem elegendő. Az MLSZ komoly összegeket költ játékvezetésre, ami elengedhetetlen a sikeres működéshez – fejtegette az mlsz.hu-nak Hegyi Péter.

Dr. Hegyi Péter marad az európai labdarúgó-szövetségnél. Fotó: Schmidt Andrea
Dr. Hegyi Péter marad az európai labdarúgó-szövetségnél. Fotó: Schmidt Andrea

– Bizottsági működésem első két évében sokat tanultam. Jó volt látni az UEFA teljesen letisztult gondolkodását a játékvezetők kérdéskörében. Nulla tolerancia van például az ügyben, hogy a csapatoknak, csapatvezetőknek semmilyen befolyásuk nem lehet a játékvezetésre. Sem a bizottságok összetételére, sem a küldések, eltiltások esetében nem lehet szavuk. Fontos a folyamatos fejlesztés és az UEFA- irányelvek minél szélesebb körű, megyékre is kiterjedő betartása. Az UEFA egységes európai gondolkodást, játékvezetést szeretne, ehhez elengedhetetlen, hogy a megyei szintekre is eljusson az információ. Általános probléma a játékvezetői utánpótlás kérdése. Több tízezer fővel kevesebb játékvezető van Európában, mint kellene. Ezért nagyon fontos az imázs kiépítése. Vonzóvá kell tenni a játékvezetést, a tanfolyamokat, a tehetségeket külön kell kezelni és biztosítani előrehaladásukat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden jó, ha mosoly a vége

A kazanyi vizes világbajnokság első magyar medálját szerezte a Haász SZUE versenyzője, Olasz Anna. Tovább olvasom