Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Helló, London! Jövünk!

Akár öt szegedi parasportoló is ott lehet a jövő évi londoni paralimpián. Az SZVSE két középtávfutója, Biacsi Bernadett és Biacsi Ilona már 1500 méteren harcolta ki a részvételt. Erre nagy esélye van a két bocsásnak, Béres Dezsőnek és Hegedűs Lászlónak, illetve az asztaliteniszező Major Endrének is.
Hetekkel ezelőtt lapunkban esélyt latolgattunk, hogy ki lehet ott Csongrád megyéből a 2012-es londoni olimpián. Mivel jövőre közvetlenül a nyári játékok után rendezik meg a paralimpiát is, így megnéztük, hogy kik azok a sportolók, akik ott lehetnek a világeseményen.

Irány az SZVSE-pálya!

Ez a két lány maga a csoda. A Bicsai ikrekről már sokat írtunk lapunkban, rengeteg sikert könyvelhettek el, nemcsak itthon, hanem külföldön is bizonyították tehetségüket. Futnak, mintha muszáj lenne. Antal Andor tanítványai igazán megszállottak. Lehet rekkenő hőség, ők egyetlen tréninget sem mulasztanak el. Pedig reggel korán kelnek, hat órától dolgoznak, kertész a szakmájuk. 14 óra után viszont már az SZVSE-pályán róják a köröket. Nem véletlenül, hiszen a szemük előtt már London, a paralimpia lebeg. Mindketten kiharcolták a részvételt. 1500 méteren már biztos indulók.

Az olimpiára vágynak: Biacsi Bernadett, Antal Andor edző, Biacsi Ilona, Major Endre, Hegedűs László és Béres Dezső. Fotó: Schmidt Andrea
Az olimpiára vágynak: Biacsi Bernadett, Antal Andor edző, Biacsi Ilona, Major Endre, Hegedűs László és Béres Dezső
. Fotó: Schmidt Andrea

– A közelmúltban voltunk egy versenyen, ott sikerült teljesíteniük a szintet, harcolták ki a részvételt – kezdte a beszélgetést Szeged egyik leghíresebb atléta- és bocsaedzője, Antal Andor.

– Bernadett a második legjobb idővel rendelkezik, míg testvére, Ilona a negyedikkel, így előzetesen lehetett arra számítani, hogy sikerül teljesítenünk a kiküldetési szintet. Pedig nem teljesen egészségesek, de egyetlen tréningről sem hiányoznak – mondta.

A Biacsi név középtávfutásban igazán jól cseng: Ilona és Bernadett minden versenyen bizonyít. Fotó: Schmidt Andrea
A Biacsi név középtávfutásban igazán jól cseng: Ilona és Bernadett minden versenyen bizonyít. Fotó: Schmidt Andrea

– Csütörtök délután 600 métereket futottunk. Nyomtuk, csináltuk, csak annyi időnk volt a pihenésre, amit a céltól a rajtig megtettünk, azaz 200 méter. Azonban most már Londonnal kelünk, Londonnal fekszünk, életünk nagy eseményén vehetünk részt, ha teljesen egészségesek leszünk.
A két lány pedig csinálja, hajtja a nem mindennapi szereplés. Jó látni, hogy mennyire ragaszkodnak edzőjükhöz, lesik minden szavát, és egyszer sem mondanak ellent. Még 34 fokban, tűző napon sem. Futnak Londonért, azért, hogy Szegednek hírnevet szerezzenek.

Szilágyi a válogatottban

A hódmezővásárhelyi Szilágyi Erzsébet tagja a magyar ülőröplabda-válogatottnak, amely kiharcolhatja még az indulást, igaz, az erőviszonyokat tekintve erre kevés esélye van a csapatnak.

Bocsaedzés

Péntek délután a bocsások tréningjére látogattunk. Az olimpiai bronzérmes Béres Dezső és jó barátja, Hegedűs László szintén Antal Andor irányításával gyakorolt (mindketten a Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesületének sportolói).

– Ma egy kicsit játékos tréninget tartunk, mert médianap van – számolt be az edzésprogramról Antal edző.

– Heti háromszor tréningezünk, ha versenyidőszak van, akkor négy foglalkozás szerepel a programban. Dezsőnek és Lacinak is nagy esélye van a londoni indulásra, Belfastban, a világkupán kell jól teljesíteniük, és akkor meglehet az ötkarikás részvétel.

Dezső és Laci közben „nyomja" egymás között a meccset. Hihetetlen dolgokra képesek, néha milliméterekre kerülnek a fehér „golyótól". Értik a szakmát.

Hegedűs László minden apró fortélyt igyekszik ellesni Béres Dezsőtől. Londonban akár két szegedi is alkothatja a paralimpiai bocsacsapatot. Fotó: Schmidt Andrea
Hegedűs László minden apró fortélyt igyekszik ellesni Béres Dezsőtől. Londonban akár két szegedi is alkothatja a paralimpiai bocsacsapatot.
Fotó: Schmidt Andrea

– Hamarosan Tatán lesz edzőtábor, ott napi hat órát tréningezünk majd. Éppen azért kapunk ilyen nagy terhelést, mert a világkupán is hasonlóan sok és nehéz meccs vár ránk. Antal Andorral öt éve dolgozunk együtt, remekül megértjük egymást, és úgy gondolom, hogy jól sikerült a felké-
szülésünk, jó formában utazunk Észak-Írországba – nyilatkozta edzés közben Béres Dezső.

– Nagy dolog lenne, ha két szegedi alkotná a magyar válogatottat – vette át a szót Hegedűs László. – Idén több versenyem is jól sikerült, Dezsővel jó párt alkotunk, így nagyon bízom benne, hogy a vk-n sikerül a legjobb négy közé jutnunk.

Endre reménye

Javában tartott az edzés, miközben a közös fotózásra megérkezett Major Endre para-asztaliteniszező. A szegedi fiatalember 2 és fél éve kezdett el pingpongozni, edzője Szabó Brigitta, de továbbra is tagja a kerekes székes rögbiválogatottnak. Endrének is van esélye kijutni a 2012-es paralimpiára.

Major Endre bizakodik. Fotó: Schmidt Andrea
Major Endre bizakodik.
Fotó: Schmidt Andrea

– Ilyen melegben nem szoktunk edzeni, nekünk nincs ilyen jó, klimatizált edzőtermünk, így most, ebben a rekkenő hőségben civil foglalkozásomnak élek. Amint enyhül, egyből megyek tréningezni. London? Még összejöhet, de nagyon nehéz, hiszen minden pénz kérdése. Van egy riválisom, aki eddig mindig biztos induló volt. Azonban sikerült nemegyszer megvernem, igaz, legutóbb Kolozsváron kikaptam tőle. De Erdélyben fáradt voltam, egyedül vezettem el a gépkocsit odáig, és bujkált bennem egy kis betegség is. Csinálom, ha összejön London, akkor annak nagyon örülök. Most az őszi Európa-bajnokságra készülök leginkább, ez lesz életem versenye, hiszen nem olyan régen asztaliteniszezem. Minden verseny rengeteg tapasztalattal ér fel, hiszen a kerekes székes asztalitenisz egészen más, itt legtöbbször nem kell nagyot ütni, hanem az ejtés a leghatékonyabb, mert nem tudunk az asztalra benyúlni. Sokszor úszom, de továbbra is edzem a rögbiválogatottal, amelynek nem sok esélye van kijutni a paralimpiára. Lesz egy nemzetközi kupa, ahol szeretnénk első győzelmünket elkönyvelni. Szerencsére tovább gyarapodott a csapat, és ha megfelelő eszközökkel rendelkeznénk, akkor biztos, hogy nemzetközi szinten is előrelépnénk – zárta a beszélgetést Major Endre.

Csodálat

Dezső és Laci továbbra is dobálta a kis golyókat, pedig már 1 óra 45 perce edzettek. A Biacsi ikrek pedig a közös fotózás után az SZVSE-pályára siettek. Endre elmondta, hogy nem telik el úgy nap, hogy egy kicsit ne mozogna.

Hallgattam, néztem őket. Irigyeltem az elszántságukért, azért a célért, amit nagy valószínűséggel el is érnek. A Biacsi ikreknek már összejött. Miért ne sikerülne Dezsőnek, Lacinak és Endrének. Egy biztos, ha mi, szurkolók sok-sok erőt adunk nekik, akkor a két lány mellett a három fiú is ott lehet a brit fővárosban, életük nagy versenyén, a paralimpián.

Antal Andor neves tanítványai

Nagyszerű szakember, neves atléta- és bocsatréner Antal Andor. Béres Dezső révén már van egy olimpiai bronzérme, a két Biacsi lány révén pedig újabb olimpiai indulója. Dudás Gyula volt az első tanítvány, aki kijutott az ötkarikás játékokra. Eddig négynél jár Antal edző. Ha Hegedűs Lacinak is sikerül, akkor ez a szám ötre duzzadhat. És még ott van Tubak Róbert gyalogló is, aki 50 kilométeren harcolhatja ki a londoni indulást. Nem kérdés talán: Tubak mestere is Antal Andor. Pedig milyen mostoha körülmények között kell edzeniük! „Ez a legjobb pálya Szegeden!" – válaszolt arra a mondatra Antal Andor, hogy nem éppen a legideálisabb az SZVSE salakja. Igaza van, a Szeol-pálya még ennél is gyatrább. Ilyen körülmények között készülnek az olimpiára a tanítványok, mi lenne akkor, ha lenne rekortán? Na ez az, amit egyelőre még nem tudhatunk meg, mert nem hallani arról, hogy végre megépül egy olyan atlétikai pálya, amely méltó a 170 ezres városhoz, Szegedhez, az atlétikai eredményekhez.

Olvasóink írták

 • 2. tűzszekerek 2011. július 11. 23:09
  „1.pq

  Na ez a csodás ebben a történetben, hogy nem látszik rajtuk! Köszönhető ez a rendszeres, kitartó sportolásnak, na és Andor bácsinak, aki szinte apjukként törődik a lányok sorsával. Ha érthető, akkor az a válasz, hogy nem testi fogyatékosság miatt indulhatnak speciális versenyeken...

  Gratula az újságírónak is, hogy rátalált erre a témára, na és a kép is nagyon aranyos:)”
 • 1. pq 2011. július 11. 19:41
  „Le a kalappal a Biacsi lányok előtt! Sok sikert kívánok, csak azt nem értem, hogy ha ők majd´ kicsattannak az egészségtől (szerencsére), akkor mi alapján paralimpikonok???
  Ha valaki megosztaná velem, azt megköszönném!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionosok kupája a Kisstadionban

Immár huszonegyedik alkalommal rendezik meg július 16-án, szombaton a szegedi Kisstadion műfüves… Tovább olvasom