Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Herczeg István, az olimpikon újságíró

Apátfalva - Sorozatunkban olyan legendás sportolókra emlékezünk, akik már nem lehetnek közöttünk. Ezúttal Herczeg István, az 1912-es olimpián ezüstérmet szerző apátfalvi tornász életét elevenítjük fel.
A háromezer fős Apátfalva nem elsősorban a sportéletéről híres, ám két olimpikont már így is adott hazánknak a kistelepülés: a maratoni futó Sütő József mellett a tornász Herczeg István öregbíti a község hírnevét.
Herczeg István 1887-ben született Apátfalván, itt végezte az elemi iskolát, majd tanulmányait Szegeden folytatta. Középiskolás korában ismerkedett meg a tornasporttal, pályafutását a Szeged Atlétikai Clubban kezdte. 1905-ben már országos bajnok volt összetettben, mindezt 18 évesen. Ennek ellenére az 1908-as olimpiáról még lemaradt, így dolgozni kezdett – újságíróként. A Szegedi Naplóban jelentek meg írásai, de természetesen a sportnak sem fordított hátat.

Továbbra is kiemelkedő formát mutatott, így az 1912-es stockholmi olimpia előtt a szegedi edző, Kmetykó János őt is betette a 16 fős magyar tornacsapatba. Ekkoriban a csapatversenyben a tornászoknak szinkronban kellett bemutatniuk gyakorlatukat (a legtöbb szeren négyen egyszerre tornásztak, talajon pedig mind a tizenhat versenyző egy időben mutatta be gyakorlatát). A magyarok teljesítményére nem lehetett panasz, az olaszok mögött, de a briteket megelőzve a második helyen végeztek.

– Soha nem felejtem el azt a csodás érzést, amikor az árbocra kúszott fel a magyar zászló. Egymás nyakába borultunk a dobogón, a szemünk könnyezett – olvasható Herczeg István megemlékezése a szegedi sporttörténész, Bali Mihály Szegedi sportolók az olimpiákon című könyvében. Sőt a versenyző később könyvet is írt élményeiről Impresszióim a stockholmi olympiádról címmel.

Sportpályafutása után Herczeg István folytatta újságírói hivatását, hobbiból pedig kertészkedett. Később Szatymazra költözött, itt hunyt el 1949-ben. Herczeg István emlékére szülőfalujában, Apátfalván idén avattak emléktáblát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltételekhez köti Douchev-Janics távozását a szövetség

"Egy kiemelten támogatott sportolónk volt, ezek után nem érdemeltük meg, hogy elmenjen" - mondta Baráth Etele. Tovább olvasom