Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

HNKC: az európai kupa messze van...

Az ASA-Consolis-HNKC élvonalbeli női kézilabdacsapatánál az elmúlt bajnokságban célként fogalmazták meg legalább az 5. hely elérését, ezzel a nemzetközi porondra való kijutást. A nyáron „kihirdetett" 4–6. helybe is beleérthettük Európát. De egyértelmű, ez az elvárás nem reális.
Az elmúlt bajnokságban, 2008/2009-ben az egyesület vezetése azt a célt tűzte a HNKC-játékosok elé, hogy az 5. hely megszerzésével kiharcolják az európai kupaszereplést. A vásárhelyi női kéziseknek sokáig a legjobb négy közé kerülésre is reális sanszuk volt, de kisebb-nagyobb banánhéjakon elcsúszva végül a 6. helyen zártak. Az idei pontvadászat előtt tartott nyári sajtótájékoztatón a 4–6. hely elérését fogalmazták meg, ebből kettő kontinentális megmérettetést jelentene. Az őszt 10.-ként zárta az ASA-Consolis. Európa tovatűnik. Egyáltalán reálisak ezek az elvárások?

– A jelenlegi gazdasági helyzetben nem – jelentette ki Mucsi Tamás, az ASA-Consolis-HNKC ügyvezetője –, és ez a megállapítás már a 2008/2009-es bajnokságra is igaz volt. Minden egyesület nehéz helyzetben van, az életben maradásért küzd. Számunkra most az a legfontosabb, hogy a rendelkezésünkre álló játékoskeret tudását kiaknázzuk, és minél jobb helyezést érjünk el. Az idei rajt előtt nem beszéltünk európai kupaszereplésről, és az őszi fordulók eredményei alapján maximum a 6. helyet célozhatjuk meg. Ehhez az szükséges, hogy az alapszakasz végére bejussunk az 5–8. helyért folyó rájátszásba – először ezt az akadályt kell venni. Szeretnénk javítani az eddigi rossz bizonyítványon.

Vásárhelyen is érződik a gazdazági válság. Fotó: Tésik Attila
Vásárhelyen is érződik a gazdazági válság.
Fotó: Tésik Attila

Az anyagiakról Mucsi elmondta: észnél kell lenniük, kezelhető szállítói tartozásaik vannak, és az idén már új mezeket, felszereléseket sem bírtak venni. Ezért sem gondolhatnak Európára. Mert egy nemzetközi szintű, kaliberű alakulat a jelenlegi költségvetés dupláját, minimum 140–150 millió forintot emésztene fel – stabil, előre kalkulálható összegekkel, költségvetéssel –, ebből a kontinentális szereplés 20–30 millióba kerülne. Igaz, a játékosok és a klub további alkalmazottai eddig – kisebb-nagyobb csúszásokkal – mindig megkapták járandóságukat. De Európát elfelejthetjük. Jelen állás szerint az is nagy siker lenne, ha a Vásárhely megismételné tavalyi 6. helyezését.

Wolf szerint igen

Az együttes egyik húzóembere, Wolf Alexandra szerint a játékosállomány az elmúlt bajnokságban alkalmas volt az európai kupaszereplés kiharcolására. A jelenlegi keret tudása is megfelelne a cél elérésére (kondícionálisan utol kell érni magukat), bár ettől elég távol kerültek, és tavalyhoz képest több csapat (például: a Vác) megerősödött. A szükséges anyagi háttérről elmondta: megteremtése nem az ő, nem a játékosok dolga, ezzel nem foglalkoznak, társaival mindig a rájuk váró következő feladatra koncentrálnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeviép-Szeged: győzelem Szekszárdon

A Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapata Szekszárdon lépett pályára a Hepp-kupában. Tovább olvasom