Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Hódmezővásárhelyi Tájfutó Club: a természet lágy ölén

Nem elsősorban a versenysport, inkább a mozgás és a természet szeretete vezérli a Hódmezővásárhelyi Tájfutó Club sportolóit. A HTC-ben kicsik és nagyok együtt sportolnak, a klubnál közel húsz fiatal űzi rendszeresen a tájékozódási futást.
– Épp egy nagy versenyre készülünk, klubunk ugyanis a közeljövőben Vácott rendezi meg a rövid távú ob-t és pontgyűjtő magyar bajnokságot, amelyen ezer-ezerkétszáz sportoló indul majd – mondta érdeklődésünkre Vörös Endre, a Hódmezővásárhelyi Tájfutó Club, azaz a HTC elnökségi tagja.

A számadatokból kiderül, a sportág népszerű hazánkban, rendkívül sokan döntenek úgy szabad hétvégéiken, hogy akár egyedül, akár a családdal közösen elindulnak egy tájfutóversenyen.

– Nem feltétlenül a versenyzés a lényeg – bár az ob-n azért nagy csaták dúlnak egy-egy korosztályban –, sokan csak azért űzik a tájfutást, hogy a jó levegőn mozogjanak. Persze ettől függetlenül vagy talán éppen ezért is rendszeres edzéseket tartunk a fiataloknak, a nyolcvanfős klubtagságunkból legalább húszan gyermekek, akik hetente háromszor sportolnak rendszeresen egyesületünkben. Csapatszellemet, egymáshoz való alkalmazkodást és nem utolsósorban nyugalmat tanulhatnak nálunk – árulja el Vörös Endre.

A vásárhelyi tájfutóknál kicsik és nagyok együtt járnak a versenyekre. Fotó: DM/DV
A vásárhelyi tájfutóknál kicsik és nagyok együtt járnak a versenyekre.
Fotó: DM/DV

A foglalkozásokat az ismert tájfutó, Bán Sándor vezeti (aki nem azonos a szintén neves vásárhelyi úszóedzővel), míg a hétvégék utazással és versenyekkel telnek. Ilyenkor minden induló egy térképet és egy iránytűt kap a kezébe, ezzel kell a kijelölt érintkezési pontok érintésével minél hamarabb a célhoz jutni – a pontok érintését egy modern, chipalapú rendszer ellenőrzi.

– Sajnos a tájfutás nem olimpiai sportág, így még nehezebb szponzorokat találnunk. A várostól nem kapunk támogatást, ezért többnyire tagdíjakból és sikeres pályázatokból tartjuk fenn magunkat. Nagy gondunk a helyhiány, mivel csak egy ismerős ismerősén keresztül kaptunk termet, ahol a dolgainkat tárolhatjuk, ez nem lehet végleges megoldás – tette hozzá Vörös Endre.

Olvasóink írták

 • 6. JB007 2011. április 14. 10:05
  „5. erera
  Irónia volt, kedves erera! Ráadásul járok sűrűn az erdőbe, és úgy hiszem még együtt is... ;)
  Hisz még cikket is is írtam (többet is) a tajfutok.hu-ra. :)

  4. THE
  Nem ismerem a versenytánc költségeit, nagyságrendileg gondolom az is ott van minimálbér közeli összegnél. Mi ennyit símán elköltünk havonta tájfutásra családilag. Plusz a felszerelés évi 20-30 eFt.”
 • 5. erera 2011. április 11. 16:04
  „JB007! Az erdőt Te is ingyen használhatnád, de gondolom, nem teszed, pedig jobban járnál! Azt, hogy ki termeli ki a fákat, arról beszélhetnénk, de hagyjuk.
  A költségek szerintem mindenütt nőttek, mindenki a saját költségeivel van a legjobban tisztában...”
 • 4. THE 2011. április 10. 22:30
  „Nem olimpiai sportág pl a Versenytánc sem, mégis Hódmezős sokan űzik magas szinten, sajnos ők sem kapnak elég támogatást, pedig ott több a költség.”
 • 3. JB007 2011. április 08. 15:49
  „Micsoda csúsztatás!
  Nincs támogatás? Hát az erdőt nem használhatják ingyen? Persze amíg ki nem termelik tűzifának...”
 • 2. messzegedi 2011. április 08. 06:49
  „Egyébként meg hajrá, sok sikert a klub minden tagjának!”
 • 1. messzegedi 2011. április 08. 06:48
  „Így van ez, szegény az önkormányzat, csak a pm luxuskocsijára futotta ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kupagyőztes a Tisza SE fallabdacsapata

Hatalmas sikert ért el a Tisza SE férfi fallabdacsapata. A 17,5 éves átlagéletkorú együttes… Tovább olvasom