Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Janics Natasának Győr lett a végállomás

Győr, Szeged - A Magyarországra visszatérő háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Douchev-Janics Natasa szóban megállapodott a Graboplast Győri Vízisport Egyesülettel, így a kisalföldi városban folytatja pályafutását.
Felgyorsultak az események Douchev-Janics Natasa körül. Az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE korábbi háromszoros olimpiai bajnok kajakosa hosszú hónapokig zajló eseménysorozat közepette szeretett volna szülőhazája, Szerbia színeiben versenyezni, ám hiába nyúlt a története rétestésztaként, csak nem ért véget. Most viszont minden villámgyorsan zajlik körülötte: miután hétfőn kiderült, hogy mégsem külföldön, hanem Magyarországon folytatná karrierjét, és erről levélben tájékoztatta Baráth Etelét, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökét, kedden már az is hivatalossá vált, hogy a Graboplast Győri Vízisport Egyesület színeiben folytatja a versenyzést. Távol Szegedtől, távol Szerbiától.

Janics Natasa múlt csütörtökön felhívott telefonon, és jelezte, hogy Magyarországon, ezen belül győri színekben szeretne versenyezni – mondta tegnap Kadler Gusztáv, a Graboplast Győri Vízisport Egyesület szakosztályvezetője. – Ezt követően szombaton a portugáliai edzőtáborból Budapestre repült, ott tárgyaltunk. Elmondtam neki, hogy ugyanolyan feltételekkel tudjuk fogadni, mint amilyenekkel jelenlegi két olimpiai bajnokunk, Kammerer Zoltán és Fazekas Krisztina a klubnál van. Ő elfogadta az ajánlatunkat, és szóban meg is egyeztünk abban, hogy a mi versenyzőnk lesz – fogalmazott.


Úgy tűnik, Douchev-Janics Natasa nem kerül partra – hamar talált magának egyesületet. Fotó: Karnok Csaba
Úgy tűnik, Douchev-Janics Natasa nem kerül partra – hamar talált magának egyesületet.
Fotó: Karnok Csaba

A háromszoros olimpiai bajnok Janics áprilisban tér haza az edzőtáborból, akkor írhatják alá a végleges megállapodást, bár Kadler Gusztáv elmondta: Kammerernek tizenhét éve nincs írásos szerződése a klubbal, és így is minden tökéletesen működik. Douchev-Janics Natasát kedden telefonon sikerült utolérnünk Portugáliában.

– Nagyon boldog vagyok, hogy győri lehetek. Kiskorom óta gyakran jártam a városban, jelenleg is sok barátom él ott. Amikor még jugoszláv színekben versenyeztem, több hónapon keresztül készültem Győrben. Nagyon megszerettem a várost, az ott élő embereket.

A Győri VSE egy családias klub, ez is meghatározó volt a döntésemben. Nem gond, hogy jelenleg nem vagyok tagja a magyar válogatott keretének, már megszoktam, hogy Magyarországon mindig mindenért meg kell küzdeni. A válogatóversenyeken úgy is eldől, hogy ki a jobb, ki győz. Úgy készülök, hogy minél jobban tudjak ezeken szerepelni. Tudom, hogy Győrben sok fiatal, tehetséges női kajakos van, úgy gondolom, jó csapatot alkotok majd velük – nyilatkozta Douchev-Janics Natasa.

Petrovics Kálmán, az EDF DÉMÁSZ-Szeged ügyvezető igazgatója kedden elmondta: minden olyan támogatást megadnak a győri klubnak, amely Janics beilleszkedését segítheti.

Elmaradt fogadás
Douchev-Janics Natasa Győrbe igazolása mindenképpen pikáns történet, hiszen a kisalföldi városban az olimpiai és világbajnok tornász, Borkai Zsolt a polgármester, aki egyben a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is. A két fél között viszont volt egy konfliktus októberben, amelyről Csonka Gábor, a kajakos akkori menedzsere beszélt a Délmagyarországnak.
– A Magyar Olimpiai Bizottság elnökéhez, Borkai Zsolthoz lettünk volna hivatalosak. Már elindultunk Budapestre, amikor az elnök titkárnőjén keresztül üzente: az utóbbi idők rossz hírei miatt nincs mit beszélnie Natasával. Ezt egy olimpiai bajnok nem teheti meg egy másikkal, egy férfi nem viselkedhet így egy nővel, akármilyen sérelme is van – vélekedett akkor Csonka Gábor.

Korábban írtuk:

Győrben folytatja kajakos pályafutását a háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasa, aki a hétvégén tudatta a hazai szövetséggel (MKKSZ), hogy mégsem szerb, hanem magyar színekben versenyezne a jövőben - erősítette meg információnkat az MTI. 

Farkas Dávid, a sportoló szóvivője kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Janics szóban megállapodott a Graboplast Győri Vízisport Egyesülettel az együttműködésről, a szerződés aláírására azonban csak április 10-e körül kerül sor, miután a versenyző hazatér a portugáliai edzőtáborozásáról. 

A kajakos a levélben - amelyet hétfőn hozott nyilvánosságra az MKKSZ - bejelentette, hogy visszavonja a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetséghez (ICF) benyújtott versenyzésiengedély-kérelmét, vagyis egészen biztosan nem akar más ország színeiben kajakozni. A szabályok szerint Janics csak két év kihagyás után indulhatott volna szerb színekben. 

A versenyző őszi távozása előtt az EDF DÉMÁSZ-Szeged színeiben kajakozott.

Korábban
15 órakor a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Facebook-oldala közzétette a hírt, amely szerint hivatalos, hogy Douchev-Janics Natasa a Graboplast Győri Vízisport Egyesületben folytatja pályafutását

Korábban
Mint tegnap beszámoltunk róla, a háromszoros olimpiai bajnok kajakos Janics mégsem külföldön, hanem Magyarországon folytatná karrierjét. A versenyző szándékáról levélben tájékoztatta Baráth Etelét, az MKKSZ elnökét és az elnökséget.

"El kell ismernem, hogy a magyar kajak-kenu sport és különösen a női kajak a legerősebb a világon" - többek között ez áll Douchev-Janics levelében, amelyben azt írja, hogy szándéka szerint Magyarországon folytatná a pályafutását.

A kajakos a levélben egyben bejelentette, hogy visszavonja a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetséghez (ICF) benyújtott versenyzésiengedély-kérelmét, vagyis egészen biztosan nem akar más ország színeiben kajakozni.

Képek Janics Natasáról.
Janics legutóbb az EDF DÉMÁSZ-Szeged színeiben indult versenyeken, szegedi visszatérésének azonban kevés volt az esélye.

– Engem, illetve a klubot nem értesített még senki ez ügyben, vele személyesen pedig valamikor az ősszel beszéltem utoljára. Bármi szóba kerülhet, mi annyit mondtunk még a távozása előtt, hogy ha el akar menni, nem akadályozzuk meg, hiszen csak köszönettel tartozunk neki, és ha a család így dönt, az a legfontosabb – nyilatkozta tegnap Petrovics Kálmán, az EDF DÉMÁSZ-Szeged ügyvezető igazgatója.

Képek Janics Natasáról.

Ehhez társult Csonka Gábor, a kajakos egykori menedzserének véleménye is.

– Abszolút váratlanul és kellemetlenül ért a hír, nem érzem jól magam a bőrömben. Ennek a levélnek két üzenete van: Natasa nem a szegedi egyesületet és nem engem hívott fel, azaz nem itt és nem velem képzeli el a jövőt. Rettentő nehéz dolga lesz új klubot, új támogatókat és új menedzsert találni – vélte Douchev-Janics egykori menedzsere. Úgy tűnik azonban, hogy a klubot már sikerült megtalálnia.

- Ez örömteli lépés a részéről, örülök neki, hogy meggondolta magát. Most már beindultak az edzések, remélem, ő is maximálisan készül a szezonra - nyilatkozta Janics visszatéréséről Storcz Botond szövetségi kapitány.

Janics Győrbe igazolását még egyik fél sem erősítette meg hivatalosan.

Olvasóink írták

105 hozzászólás
 • 105. gaby76 2013. március 14. 09:15
  „<moderálva>! Még az országa sem engedném be. Egyetlen értelmes mondat sem hagyta el a száját. Ő.... Ő....”
 • 104. vélemény 2013. március 13. 19:43
  „94. zérótolerancia
  A Tiszán lefelé (Szerbia) egy darabig és utána a Dunán felfelé Győrig.
  Ezért tartott hónapokig. :))”
 • 103. vélemény 2013. március 13. 19:25
  „Blikk-ből idéznék:
  "Natasa nem hajlandó aláírni munkaszerződése közös megegyezéssel történő, szeptember végi felbontását. Az év végéig igényt tart havi 600 ezer forintos fizetésére, azaz 1,8 millió forintra, ennyit még ki akar szedni klubja, az EDF-Démász Szeged kasszájából. A bajnoknő és a klub megállapodása december 31-én jár le, de a szerb válogatottba visszavágyó Natasa már szeptemberben döntött, s erről értesítette klubját is. Vagyis szinte olyan, mintha felmondta volna szerződését."”
 • 102. kreatív 2013. március 13. 19:23
  „Kreatív 2012 ( !!!!) , november (!!!!!!!)
  Natasa Janics megélhetési sportoló! A pénzszerzés a fő motiváló erő, ennek érdekében erősen sérti az etikai elvárásokat.
  Kedves média-mérgezett D.N.J fan-nok! Egy nő életében a nőiesség fontos szempont, a központi, alvakult állami olimpia-centrikus anyagi támogatás odáig fajult, hogy sok nő foglalkozásnak tekinti azt, ami legfeljebb, -főként nőként- csak hobby lehetne! Egy idő után a többség kijózanodik, gyermeket szül, gyermeket nevel, tanult szakmájának gyakorlása válik egzisztenciájának alapjává.
  Nem így D.N.J esetében ! Olyan országba küldi édesapja, ahol e férfias sportág megélhetési lehetőséget jelent! Olyan országba, ahol az olimpiai arany életjáradékot garantál (?!). Olyan országba, ahol az olimpiai felkészülés egyet jelent a külföndön tartózkodással, a külföldi edzőtáborozás egyet jelen ta társtalálással, az anyává válással!
  Olyan erős" money-maker" késztetés alakult ki a szerb-vajdasági-bolgár-(magyar?) sportolónőben, amely feledtetni tudta a legszentebb női elvárást, az anya szerepet, a kisded gondozást!
  Nem D.J.N a felelős a fentiekért! A magyar torzult versenysport-szemlélet, a széles semmirekellő holdudvar(jelenleg a győri konjunktúra-lovagokkal)!! A nemzeti tradíció továbbélése, a politikai és média oltalom már-már odáig fajul, hogy a magyar olimpiai mozgalom jól kiépült megélhetési tevékenységgé vált, a sportolók és a kifejezetten széles holdudvar számára. A világversenyre készülők tényleges, négy évre lebontott befektetett energiája összehasonlíthatatlanul kevés a hétköznapi életet élő, a mindennapos gondokkal küszködő átlagemberéhez, mégis anyagi- és erkölcsi megbecsülésük nagyságrendekkel jobb! Felháborító!!!”
 • 101. Emberségetavilágnak 2013. március 13. 17:30
  „Valaki veszettül várja már április elsejét.”
 • 100. Emberségetavilágnak 2013. március 13. 17:29
  „94.
  Hát ez nagy!!!”
 • 99. kumisz 2013. március 13. 15:41
  „Van az a pénz, amiért korpásodik az ember haja:)”
 • 98. vélemény 2013. március 13. 14:14
  „A szerbek is sok pénzt költöttek már rá. Jelenleg is Portugáliában táboroztatják.
  Ennek a költségét a Magyar Sportszövetség (Állam), vagy Győr városa téríti majd meg?”
 • 97. vélemény 2013. március 13. 14:09
  „Az egyik győri mondta:
  Natasát nem az Isten hozta, hanem a pénz szaga.”
 • 96. Naca 2013. március 13. 13:49
  „Mit várt? Díszfogadást? Örüljön neki, hogy valaki még szóba áll vele és húzza meg magát. Ennek az országnak nagyon problémái is vannak, minthogy egy ilyen köpönyeg forgatóval foglalkozzon. Látszik mennyire kellett hőn szeretett hazájában is!”
 • 95. lebowski71 2013. március 13. 13:44
  „<moderálva>”
 • 94. zérótolerancia 2013. március 13. 13:39
  „Szegény Nati! Mennyit bántották! Kapott hideget- meleget, pedig egyszerű a képlet.
  Hogyan lehet Szegedről Győrbe evezni?
  Hát persze, hogy Szerbián át.
  Földrajz, emberek!”
 • 93. K.T. 2013. március 13. 12:32
  „Szánalmas ez a csaj.”
 • 92. Óperenciás 2013. március 13. 11:47
  „NP1

  Ábrahám Csaba Győrben úgy gondolja: "Natasa igazi példakép lehet a fiataljaink számára."
  Hmm...
  Furcsa.
  Natasa azt mondta, ismerik őt Győrben...”
 • 91. kontrapista 2013. március 13. 11:07
  „90.NP1
  Kioktatás : minden hívatlan prókátornak kívül tágasabb !”
 • 90. NP1 2013. március 13. 10:21
  „84. kontrapista 2013.03.13. 08:59

  A magyar mondatszerkesztés alkalmasint Neked is szokott problémákat okozni.
  Tehát: szerényebben elvtárs....”
 • 89. geza 2013. március 13. 10:03
  „Majd a válogatón, versenyeken megmutathatja hogy ki ő..
  Gyanítom, hogy már nem a régi, leszálló ágban van, még akar pénzt keresni.
  A test nem hazudik, az ész néha többet gondol.”
 • 88. Lehiggadt 2013. március 13. 09:55
  „Szomorú, DE azt kell mondanom, hogy:

  Kívánom, hogy a feltörekvő fiatalok NEMES VERSENYBEN egyszer ´s mindenkorra szorítsák háttérbe!”
 • 87. Lehiggadt 2013. március 13. 09:52
  „Én elvből ellenzek minden honosítást, ami nem más, mint kivásárlás, kereskedelem...
  Az őáltala szerzett dicsőség számomra nem dicsőség, amikor a testvérének a szerb himnusz szól!?!
  Ez ÍGY nem sport, hanem szín tiszta üzlet!
  Megjegyzem, hogy az olimpiai szereplés a szövetségi kapitányt igazolta - amikor mellőzte őt!...
  Az így viselkedő "sportolót" én az ősi mesterséget folytatók közé sorolom! Az, hogy egy klubból valaki átmegy egy másikba, az sem mindig etikus - lásd Pick Szeged és Veszprém..., DE egyik himnuszra vagy a másikra könnyeket hullatni?????”
 • 86. mezopeti 2013. március 13. 09:43
  „Szégyen! Tiltakozom!
  Süket duma, hogy nekünk az a jobb, ha nekünk lapátol s nem az ha ellenünk. Ez a nő már nem fog eredményesen lapátolni nekünk, s vélhetőleg két évig nem is lapátolhatott volna ellenünk.
  A hírek szerint messze többet és többszörösét megkapta a felkészülésre, mint amit a többiek, s ezek után odaszart a tányér szélére. Hozott eredményt, ez kétségtelen, amire mi is büszkék voltunk és leszünk is. De azt sosem tudjuk meg hányak kárára.
  Nem bosszúból, csak a korrektség érdekében hagyni kellett volna hagy menjen a 3,14csába, úgy ahogy a szövetség tavaly elengedte: menjen csak, de "segítünk" hogy visszavegyen az arcából!
  Volt már ilyen hisztis, kiállhatatlan evezős nő a magyar sportban, de az nem ment ilyen messzire.
  Ja és ???????? ??????? ?????-et pedig öleljük a keblünkre! Kiskeresztet neki, és persze a győri vezetésnek is.”
105 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Balassagyarmatot kapta a Pick a kupában

Elkészítették a férfi kézilabda magyar kupa sorsolását. Tovább olvasom