Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

˝Jégkorong˝ teremcipőben

A futball mellett a floorball a legnépszerűbb sport az 1400 fős Pitvaroson. A hazánkban kevésbé ismert sportágat a Petőfi Sándor Általános Iskolában tanító Moravszki Gábor honosította meg a településen. A gyermekek különösen azért kedvelik, mert hasonlít a jégkoronghoz. Utánpótlásbázisokról szóló sorozatunkban Pitvarosra látogattunk.
– Pitvaroson a labdarúgás mellett nem sok lehetőség van a sportolásra, így amikor a gyerekek felvetették, hogy valami mást is kipróbálnának, akkor jutott eszembe a floorball. Még a főiskolán találkoztam a sportággal, néhány értekezleten mutattam videókat róla, hogy mindenki megismerje, majd négy éve kezdtük az edzéseket – mondta lapunknak Moravszki Gábor, a Pitvarosi Petőfi Sándor Általános Iskola pedagógusa.

Moravszki Gábor (középen) meghonosította a sportágat a településen, a gyermekek pedig hétről hétre űzik azt. Fotó: DM/DV
Moravszki Gábor (középen) meghonosította a sportágat a településen, a gyermekek pedig hétről hétre űzik azt.
Fotó: DM/DV

Mi is az a floorball?

A floorball a jégkoronghoz hasonló labdajáték, minden csapat öt mezőnyjátékosból és egy kapusból áll. A mezőnyjátékosok a hokiütőhöz hasonló, könnyű szerkezetű karbonszálas ütőkkel rendelkeznek, a kapusnak nincs ütője, sisakot, mell-, térd-, illetve lábszárvédőket visel. A játékot egy műanyagból készült, kemény, lyukacsos labdával gólra játsszák.

A sportág meghonosítása nem volt egyszerű feladat, az első héten például senki nem jelentkezett rá. Aztán amikor a gyermekek kipróbálták, egyből megszerették, többek azért, mert azt mondják, hasonlít a jégkoronghoz, csak teremcipőben játsszák.

– A négy év alatt körülbelül száz gyermek próbálta ki a sportágat. A felső tagozatosoknak tartok edzést hetente egyszer, jelenleg 15 gyermekkel foglalkozom. A legügyesebb közülük Csordás Bence, ő a két évvel idősebbek között is megállja a helyét. A kemény srácok sportja ez, nem ritka, hogy amikor beszállok közéjük, egy lövés után még rajtam is marad lila folt. Mi a sportág kispályás, 10×20 méteren játszott változatát űzzük, mert csak erre alkalmas a tornaterem, de tavasszal egy nagypályás meccsel szeretnénk felavatni az új, gumiborítású pályát – mondta Moravszki Gábor, majd hozzátette, az iskolában jól állnak a felszerelésekkel, mivel pályázati pénzből 50 ütőt vásároltak a floorballosoknak. A versenyeztetés viszont problémás.

Így floorballoznak Pitvaroson. Fotók: DM/DV
Így floorballoznak Pitvaroson.
Fotó: DM/DV

– A megyében hozzánk közel nincs sok más korosztályos floorballcsapat, az utazást is nehéz megoldani, így mi szoktunk versenyt szervezni. Kübekházáról, Tótkomlósról is jött már hozzánk ellenfél, és most nagyon készülünk a már említett pályaavatóra, ahol az országos bajnokságban szereplő szegedi csapatot látjuk vendégül – tette hozzá a pedagógus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi TE: meglesz a hetedik?

Újonc után egy tavalyi újonc ellen játszik a férfi tekecsapat szuperliga 11. fordulójában az éllovas Szegedi TE. Tovább olvasom