Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Jézus a magyaroknak is szurkol

Nem túlzás: új fejezetet nyit rendszerváltás utáni történetében a magyar katolikus egyház azzal, hogy bekapcsolódik a labdarúgás utánpótlásának nevelésébe.
A Biblia és a tömegeket megmozgató futball közege csak látszólag áll távol egymástól: a gyulai akadémiára jelentkező gyerekek a világ legjobbjai közül választhatnak maguknak hívő példaképet. Ilyen lehet a Milanban futballozó Kaká, vagy az akadémia névadója, Grosics Gyula, akit papnak szánt a család, és meccseken is keresztet viselt a nyakában a fekete mez alatt.

A futballiskolák általában azt tartják dicsőségnek, ha külföldre szerződtetik növendékeiket. A Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémia viszont a magyar futballnak szeretne játékosokat nevelni.

Papnak készült, kapus lett

A Magyar Püspöki Kar épületében tartott csütörtöki tájékoztatón elhangzott, amire nyilván sokan kíváncsiak voltak: olyan gyerekeket is vár az akadémia, akik még nincsenek megkeresztelve. A vezetők azért azt szeretnék, ha a jelentkezők tiszteletben tartanák az intézmény keresztény szellemiségét. A kezdeményezők nem egyszerűen ismertsége miatt választották névadónak a legendás Aranycsapat kapusát. A 83 esztendős Grosics Gyula vallásos családban nőtt föl, 15 éves koráig papnak készült, a véletlenen múlt, hogy futballista lett, de életében ezután is nagy szerepe volt a vallásnak; edzéseken és meccseken is keresztet viselt a nyakában. A kapus harminc éve várja, hogy legyen az országnak az Aranycsapathoz fogható válogatottja, és nagyon örülne, ha a gyulai iskola lehetne ennek a magja.

A megyés püspök véd. Fotók: DM/DV
A megyés püspök véd.
Fotók: DM/DV

Az is a szocializmusnak köszönhető, hogy az emberek csodálkoznak az egyházi futballakadémia ötletén. Hiszen természetes, hogy az egyház nemcsak a lelki, de a testi egészség megőrzésében is segít a társadalomnak. Ezt szokta mondani Kiss-Rigó László megyés püspök és kapus, Grosics tisztelője, barátja, az iskola alapítója, amikor az egyház új vállalásáról faggatják. És ez sűrűn előfordul, mert az akadémia két hét alatt a sportújságok kedvenc témájává vált. Azzal, hogy gyerekeket nevel sportra, egészséges életre, és a még mindig jelentős szocializáló erőnek számító labdarúgás mögé áll, a római katolikus egyház valószínűleg olyan emberek rokonszenvét is elnyeri, akik nem vallásosak.

A svájci gárdisták is rúgják

Azért izgalmas a püspök ötlete, mert a futballal közösséget építő, gyerekeket gyámolító pap alakja Don Camillo óta a film világában is hódít. Olaszországban majd minden plébániának van saját csapata, s bajnokságukban a pápát őrző svájci gárdisták is játszanak, de Európában mégis a gyulai lesz az első egyházi fönntartású utánpótlásbázis. Mint minden induló intézményben, itt is lesznek majd megoldandó nehézségek. Az azonban biztos, hogy a gyerekeknek nem kell sokáig keresgélniük, ha hívő példaképet akarnak választani maguknak. Főleg, ha tágítjuk a kört, és nemcsak a katolikusok férhetnek bele, de az úgynevezett karizmatikus keresztények is. Elsőként a mostani magyar válogatott egyik legjobbját, a 30 éves Gera Zoltánt érdemes megemlíteni.

Gera szaltózik csapattársa, Bobby Zamora mellett. Amikor futballozni kezdett, a fejét is alig bírta felemelni. Fotók: DM/DV
Gera szaltózik csapattársa, Bobby Zamora mellett. Amikor futballozni kezdett, a fejét is alig bírta felemelni.

Legutóbb idén március 21-én figyelt fel rá a világ, amikor a Fulham–Manchester United meccsen ollózós gólt lőtt Edwin van der Sarnak. Gera a Ferencvárosnál vált ismertté, de nem a Zöld Sasoknál, hanem a Hit Gyülekezetének pécsi csapatában, a Sínai Sasokban kezdett játszani, 1995-ben – miután abbahagyta a kábítószerezést. „Amikor először megláttam, még a fejét se tudta fölemelni, görbe háttal, olyan vékonyan és fejletlenül nézett ki, mint egy tizenhárom éves kisfiú... Édesapja, mikor bemutatta nekem, azt mondta: „Olivér, itt a Zoli fiam, nagyon ügyes gyerek."… Úgy nézett ki, mint akit biztosan állandóan csúfolnak. Mikor először lejött, nem is játszott, csak nézett minket. De amikor a labda és Gerzson lába találkozott, fölizzott a levegő" – emlékezik egy barátja a döntő pillanatra. Gera nem titkolja, milyen sokat jelent számára a vallás, gyülekezetének „reklámarca" volt egy időben, ám a pályán nem szokta hirdetni hitvallását. Ebből a szempontból más például a brazil Lucio, aki miatt a német ligában olyanféle korlátozó szabályt vezettek be, mint a franciaországi csadorviselési tilalom, merthogy gól után felhúzta a mezét, amely alatt „100% Jézus" feliratú trikót visel.

Krisztus Bajnokai, 6500-an

Keresztet vetni azért továbbra is szabad a német pályákon, és meg szabad köszönni a segítséget is az égieknek – ahogyan ezt Itáliában a Milan aranylabdás játékosa, a világ talán legismertebb hívő futballistája, a 27 éves Ricardo Izecson dos Santos Leite, vagyis Kaká szokta tenni. A brazil fiatalember gyerekkorában elesett az úszómedence mellett, eltört egy csigolyája, úgyhogy az orvosok szerint csoda, hogy egyáltalán fölépült. Kaká nem titkolja, hogy mint Zé Roberto, ő is lelkész szeretne lenni, miután befejezi futballpályafutását.

Gólöröm, Kaká módra. Neki sohasem felejt el köszönetet mondani.
Gólöröm, Kaká módra. Neki sohasem felejt el köszönetet mondani.

A dolgok természetesen nem úgy függnek össze, hogy a brazil futball azért olyan sikeres, mert játékosai között van a legtöbb hívő. Inkább úgy, hogy a jó utánpótlás-nevelés révén ez az ország „exportálja" a legtöbb jó futballistát – akik között egyre több a hívő ember. Ez a futballtól független jelenség: ami Dél-Amerikában zajlik, azt reformációnak nevezi a szociológia – nálunk, Európában ez a 16. században játszódott le. A szegény brazil családok életében az új formában megélt hit a sikeres polgárosodás jele. A 187 milliós országban számtalan kis felekezet működik, híveik 26 millióan vannak, miközben még mindig magas a történelmi egyházakhoz tartozók aránya. Erre a folyamatra az ismert emberek megtérése is hat: a Krisztus Bajnokai nevű mozgalomhoz már 6500 élsportoló tartozik, köztük Edmilson, Kaká és Lucio is. És mivel a példaképeknek az európai futballban is nagy a szerepük, a brazilok minden bizonnyal hatnak az öreg kontinens pályáinak légkörére is. Nemrég arról írt az újság, hogy a szocializmus idején ateistává lett, s most újból „evangelizálódó" Albániába meghívták a 94-es vb-n győztes brazil válogatott tagjait. Jorginhót, Paulo Sergiót és Claudio Taffarelt elsősorban azért invitálták, hogy hitükről beszéljenek, egy stadionban, húszezres közönség előtt. Kérdés, hogy a hívő futballisták sorsa mikor fog legalább annyi embert foglalkoztatni, mint a méregdrága autóját összetörő, milliomosok feleségét elszerető Cristiano Ronaldóé, vagy a fogyasztói társadalom egyik ikonjának számító David Beckhamé, vagy a kábítószer-problémákkal küzdő, egykor „isten kezével" gólt szerző Diego Maradonáé. És vajon a katolikus futballakadémia hatása mikorra látszik meg a lelátón ülő felnőtteken?

Kollégium, csarnok, pályák 2 milliárdból

A gyulai intézmény már idén megkezdi működését, ideiglenesen a Karácsony János Általános Iskola és Gimnázium fogadja be, de 2010 őszéig önálló kollégium, csarnok, műfüves pálya és fedett lelátójú kisstadion épül a gyulai sporttelep melletti, 6 hektáros portán. Azért itt, mert az egyházmegyének ebben a városban volt erre alkalmas területe. A mintegy 2 milliárdos beruházás költségeit a gyulai önkormányzat, a szeged-csanádi megyés püspökség és támogatók állják, az akadémiát egy alapítvány működteti, évi 80-100 millió forintból. Megyénkből, sőt a határon túlról is várják a jelentkezőket június 2-áig, most a 95-ben és 96-ban, illetve 97-ben és 98-ban születetteket.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. flexsnake 2009. május 24. 16:59
  „32. egyik hozzászóló sem héber, akkor?
  ,,Bizonyítsd be hogy isten létezik és darabjaira hullik a katolikus egyház. Bizonyítsd be hogy isten nemlétezik és a világ hullik darabokra. " ;)”
 • 32. k.elvis 2009. május 24. 11:34
  „A héberek újra aktívak lettek,lehet gyalázni a kereszténységet.”
 • 31. flexsnake 2009. május 24. 11:33
  „26. tanulj meg helyesen írni. Elég szégyen rád nézve.”
 • 30. SP 2009. május 24. 10:47
  „A vízilabda, ha már minden áron labda kell, közelebb áll a valláshoz.
  A víz az élet forrásának a jelképe, meg lehet szentelni, keresztelkedni lehet vele, a megtisztulás, a jó közérzet forrása.
  Csodálatos élmény lehetne a püspök által megszentelt vízben labdázni. Lelki és testi gyógyír.
  Nem látszana a kapus alsó testének illegetése, billegetése a vízben.
  A mérkőzés végén a szurkolók nem anyázva, mint a fociban, hanem szűz anyázva áhítatban a vízbe merülnének, egyesek meg is keresztelkednének.
  Igen, kérünk a püspöktől 2 milliárdot vízilabda akadémiára is. Ha már kérünk, minden testvér egyenlő alapon, minden sportra ide a pénzt.”
 • 29. SP 2009. május 24. 10:12
  „Miért pont a futball ér meg 2 000 000 000 forintot a püspöknek. Ha vízilabdázna, akkor arra lennének milliárdok? Tehát a pénz felhasználása püspökspecifikus.
  A futball a trágár, erőszakos huliganizmussal társított sport fogalomkőrbe tartozik,sajnos.
  Püspök a labdaért vetődve hasonló ellenérzést kelt bennem, mikor Gyurcsány táncikált, vagy testre simuló dresszben rohant a parlamentbe.”
 • 28. N.P. 2009. május 24. 06:59
  „Hányadik akadémia is ez már kis hazánkban? Az egy főre eső fociakadémiák számában tuti, hogy a világ élmezőnyében vagyunk ami magáról a focinkról egyáltalán nem mondható el.”
 • 27. redstar 2009. május 24. 06:28
  „Új kategória: sportpedofília?”
 • 26. hazaipalya 2009. május 24. 06:16
  „vmagdi 1 esetböl nem szabad álltalánositani! örök szabáj.)”
 • 25. hazaipalya 2009. május 24. 06:16
  „flexbirka- P”
 • 24. bakosandras 2009. május 23. 20:49
  „Kedves fórumozók!
  Ha hozzá szabad szólni ehhez a vitához, hadd hívjam fel a figyelmet arra, hogy nem azzal van gond, aki katolikus, sem azzal, aki ateista, hanem azzal, aki agresszív és általánosít.”
 • 23. JungHeinrich 2009. május 23. 20:41
  „21. hozzászólás Misi72.....A biblia meg Istentől kapott erősen cenzúrázott üzenet!! Van aki nem tudja??...ez most nem a szentfazekak ideje, itt leginkább arról szól,hogy az egyház fociakadémiát indít.Személy szerint ki nem állhatom a katolikusok megvezetett és képmutató tömegét,de ettől a személyes véleménytől még az iskola alapítása az egyik legjobb dolog amit az egyház e témában tehet!”
 • 22. theseus 2009. május 23. 18:42
  „lidi: Nem írtalak le, nem is minősítettelek, mint embert, csak az egyházhoz való hozzáállásodra reagáltam, amit lényegében te sem cáfoltál.

  "másként gondolkodó": ezt M.o. éppen nem az ateistákra szokták mondani, hanem pont ők, az ú.n. "haladó baloldaliak" szokták ezzel megbélyegezni a többieket, ez egy közismert - és elég hirhedt - szocialista panel. 1989 óta szabad országban élünk, mindenki abban hisz - vagy nem hisz - amiben akar. Te is.”
 • 21. Misi72 2009. május 23. 18:19
  „Elég szomoru.hogy az emberek a pénztől eltorzulnak pedig csak fizető ezköznek találták ki.A biblia meg Istentől kapott üzenet!! Van aki nem tudja??”
 • 20. lidi 2009. május 23. 18:04
  „beraritka! ezt írod: aki ismeri a Bibliát, az tudja, hogy Isten azt szeretné elérni, hogy szeressük egymást, és viseltessünk szeretettel egymás iránt. Ez nálunk még egy fórumon se működik, mert lebarmoznak.

  szeretném felhívni a figyelmed, hogy itt az ateisták lettek lebarmozva (12), hogy szépen magyarul fogalmazzak.

  a magam részéről azt nem nagyon értem, hogy aki itt az isteni szeret nevében papol (hogy stílusos legyek), az miért mindig arra fut ki, hogy aki nem hívő, az csak egy megvezetett, szánalomra méltó, rosszindulatú hülye lehet. Ez az istennek tetsző egymás iránti szeretettel és elfogadással mégis hogy jön össze? Én ezt nem nagyon értem. Vagy ha igen, hát az nem nagyon vet jó fényt a hívekre...”
 • 19. N.P. 2009. május 23. 17:32
  „Az egyházak adózása ugye köszönő viszonyban sincs bárki máséval, mert ők baromi fontos hitéleti tevékenységet folytatnak és ezt támogatni kell - annak is aki ezt nem szeretné. Ha eladnak egy játékost, ha egyéb módon bevételhez jutnak azzal a pénzzel mi lesz? Az általam ismert egyházak tevékenysége sokkal inkább szól pénzről és hatalomról mint bármi másról.”
 • 18. flexsnake 2009. május 23. 17:18
  „16. ha nem vagy mszp tag akkor bunkó vagy? elég selejtes lehetsz ha nem tudod mi a különbség az egyház és a hit között.”
 • 17. flexsnake 2009. május 23. 17:11
  „15. jó hogy szóba hoztad a bibliát:
  ,,Isten saját képére teremtette az embert" Vagyis isten gyilkos is, aberrált is lop és csal is és mindent amit az emberek. Csak a biblia szerint milliókat öl meg csak azért hogy bizonyítsa, hatalma van. Míg a sátán nem gyilkolt. Gratulálok a hentesedhez, a birkáknak addig jó míg nem kerülnek sorra a feldolgozóban.
  A szeretet nem alanyi jogon járó dolog hanem a másik ember kitüntetése. A keresztény egyház jót még nem adott. Sorolni lehetne a keresztesháborút a megtérni nem akaró indiánokat akikre rágyújtották a kunyhóikat. Vagy ott van a középkor kivégzései, kínvallatásai, boszorkányperei. Nesze neked kereszténység.”
 • 16. Carlo 2009. május 23. 17:08
  „Flexi: bunkó vagy
  Vmagdi, kérdezem ,.hogy mi az hogy mint az ősi hazai egyházak. ?
  amúgy persze a katolikus egyházban is vannak hibák, a reformátusban is, stb
  de ugye akik egyházon kívüliek azok hibátlanok Kedves Flexi?
  aki nem csinos az csintalan?”
 • 15. beraritka 2009. május 23. 17:04
  „Nos kedves "flexsnake"! Én is egy olyan "keresztény birka" vagyok, ahogyan te nevezel minket. Nem mellesleg:
  aki ismeri a Bibliát, az tudja, hogy Isten azt szeretné elérni, hogy szeressük egymást, és viseltessünk szeretettel egymás iránt. Ez nálunk még egy fórumon se működik, mert lebarmoznak. Na hát ha ilyen az úgynevezett "humanista" ember, akkor én hálát adok Istennek, hogy én KERESZTÉNY vagyok. A felekezet pedig szerintem teljesen mindegy, mert aki a Krisztust keresi, az meg is találja. Sajnálatra méltó, hogy vannak még mindig olyan emberek, akik véleményeznek, de persze mindig csakis másokat.......”
 • 14. flexsnake 2009. május 23. 16:30
  „11 az egyház nem hívőkből áll. Az egyház kizárólag a hierarchikus rendszerben létező, papságtól felfelé lévő embereket jelenti. Az egyház azért létezik hogy a birkákat irányítsa, pénzt harácsoljon és befolyását szélesítse. EZ az egyház. A katolikus.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új hős született: Hakapeszi Maki

Kézilabda - Dragan Marjanac, a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának hálóőre remekül védett a Veszprém elleni második bajnoki döntőben. Tovább olvasom